Wino Bressan Pignol Venezia Giulia IGT

809,00 zł
Brutto
99 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Bressan Pignol

Kraj: Włochy

Region: Wenecja Julijska - Friuli

Apelacja: Venezia Giulia IGT

Producent: Azienda Agricola Bressan

Szczep: Pignolo

Rodzaj: czerwone wytrawne

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 13 %

Certyfikaty: Wino biodynamiczne, Wino naturalne

 

Rozwiń opis...

Wino powstało w całości z niemal zapomnianej odmiany winorośli Pignolo. Zachwyca rubinowym odcieniem z xceglanymi refleksami. Nos intensywny niezwykle złożony ujawniające eleganckie aromaty ciemnych owoców, porzeczek, śliwek, połączonych z akcentami kakao, skóry, grzybów oraz nuta pieprzu. Na podniebieniu gładkie z zaznaczoną taniną i kwasowością. Wio o bardzo długim i intensywnym finiszu.  Sugestie kulinarne: pieczona jagnięcina, steki z polędwicy w sosach, bażant, risotto z truflami.

Winiarska historia rodziny Bressan rozpoczyna się w XVIII wieku , a Fulvio jest winiarzem w dziewiątym pokoleniu. Położone w dolinie rzeki Isonzo niedaleko Gorizii nasadzenia obejmują dziś łącznie 20 hektarów, a wina powstają wyłącznie ze starych nasadzeń winorośli 50 – 100 letnich. Dzisiaj, z pokolenia na pokolenie, Nereo i jego syn Fulvio Bressan, wspomagani przez żonę Jelenę Misinę, zarządzają firmą, której wina są obecnie rozpoznawane i cenione na całym świecie. Położona w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia, winnica może liczyć na ogólne powiększenie dwudziestu hektarów winnic, podzielonych na kilka działek, wszystkie prowadzone zgodnie z metodami, które szanują maksimum tego, co jest równowagą ekosystemu, przyroda i środowisko. W winnicy, gdzie zagęszczenie sięga 5 tysięcy winorośli na hektar, stosowane metody agronomiczne są skrupulatne i ostrożne, co jest wynikiem troskliwej troski o rośliny przez cały rok, aby zebrać czyste, cenne i skoncentrowane winogrona w każdym ich najmniejsza osobliwość. Przechodząc z rzędów do piwnicy, Szacunek dla natury zawsze pozostaje kamieniem węgielnym filozofii firmy, dlatego etapy przemian nigdy nie są wymuszone, a fermentacja zawsze odbywa się wyłącznie przez rodzime drożdże. W ten sposób rola człowieka zostaje „sprowadzona” do cierpliwego panowania nad ścieżką, która kawałek po kawałku dopełnia ostateczną mozaikę prowadzącą nas do magicznego momentu degustacji.

Bressan Pignol Venezia Giulia IGT - Opinie klientów

Dodaj opinię

Bressan Pignol Venezia Giulia IGT

Dodaj opinię