Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Azienda Agricola Bressan i historia winnicy sięga aż do 1726 roku, kiedy urodził się Giacomo Bressan, pierwszy założyciel winnic we Friuli. Obecnie prowadzący biznes Fulvio to już 9 pokolenie rodziny Bressanów. Razem z ojcem Nereo, żoną Jeleną – kontynuują tradycje winiarskie regionu. Na 20 hektarach rodzina Bressan produkuje rocznie około 55.000 butelek wina, z lokalnych szczepów – schiopettino, pinot nero, pinot grigio, ribolla gialla. Wina Bressanów odzwierciedlają swych twórców: są to wina dobrze przemyślane, naturalne i; jak mawia Fulvio Bressan; bez kompromisów. Ich wyjątkowy charakter wynika z poszanowania ziemi i terroir, tradycji rodzinnych i naturalnych technik produkcji. Piwnica Fulvio Bressan znajduje się w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia. Historyczny Bressan, którego początki sięgają 1726 roku przez Giacomo Bressana. Z pokolenia na pokolenie przybywał Nereo, ale przede wszystkim Fulvio, który po ukończeniu studiów uniwersyteckich wraz z żoną Jeleną Misiną są oddani zarządzaniu firmą i jej międzynarodowej promocji, dzięki czemu Fulvio zostaje mianowany „Szlachetnym Win Friulian” księcia Emilio I. Fulvio uprawia 20 hektarów winnic położonych na kamyczkach słonecznych, które mają tę właściwość, że gromadzą ciepło w ciągu dnia i uwalniają je wieczorem. Pomysły Fulvio Bressana na produkcję win są bardzo jasne, bez chemicznego oczyszczania w winnicy, a jedynie z poszanowaniem natury, w piwnicy tylko rodzime drożdże i tradycyjna winifikacja, zgodnie z wieloletnią tradycją, która odrzuca nowoczesność. Uprawiane winnice sięgają od rodzimych Schioppettino, Malvasia, Verduzzo Friulano i Ribolla Giallo do Pinot Noir i Merlot. Wina Bressan są prawdziwe, szczere, wyjątkowe, intensywne, jak silna i charyzmatyczna osobowość tych, którzy je produkują.

Produkty producenta