Cavit Mastri Vernacoli Gewurztraminer Trentino DOC
Kraj: Włochy
Region: Trydent
Apelacja: Trentino DOC
Producent: CAVIT Cantina Viticoltori del Trentino
Szczep: 100% Gewurztraminer
Rodzaj: białe delikatnie wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Alkohol: 13,5 %
Rozwiń opis...Wino z linii Maestri Vernacoli powstałe w całości z odmiany Gewurztraminer, posiada jasnożółty odcień ze złotymi refleksami. Nos ujawnia owocowe nuty brzoskwini, melona, mango i moreli, nuty pudrowe i nuty kwiatowe. Na podniebieniu świeże, żywe z przyjemną kwasowością. Sugestie kulinarne: ryby, risotto, makarony, kuchnia azjatycka.
Historia Cavit rozpoczęła się w 1950 roku , kiedy niektórzy winiarze, świadomi wyjątkowości swojej ziemi i pragnący waloryzować swoje produkty, nawiązali współpracę, zakładając Konsorcjum zrzeszonych plantatorów winogron , pierwszy projekt Cavit. W 1964 wybudowano obecną siedzibę w Ravina di Trento; od 1977 r. były one rozbudowywane i dziś zajmują powierzchnię 80.000 mkw. Z pomocą 11 powiązanych winnic rozsianych po całym Trentino, Cavit był w stanie rozwinąć i skonsolidować bogate doświadczenie i tradycję nabytą przez ponad 70 lat. Cavit to jedno z „serc” Trentino, książka oferująca coraz to nowe rozdziały, połączone naturalną ewolucją tradycji, która nie ma końca. Reprezentacyjnym miejscem Cavit, zbudowanym w XVI wieku, jest Maso Toresella, otoczone ponad 6,5 hektarami winnic w pobliżu jeziora Toblino, jednego z najbardziej zachwycających obszarów Trentino. Na terenie posiadłości Maso Toresella książęta biskupi z Trydentu założyli wspaniałą willę.
Cavit produkuje szeroką gamę win w takich apelacjach jak Vini Trentino DOC, Trentino Superiore DOC, Valdadige DOC – Teroldego Rotaliano, Marzemino, Müller Thurgau, Nosiola, Gewürztraminer, Lagrein Dunkel, Pinot Nero, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot, Scjaiva Gentile, Sauvignon oraz wina musujące - Spumanti Metodo Classico Trento DOC: Altemasi Riserva Graal, Altemasi Millesimato, Altemasi Brut, Altemasi Rosè.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gewurztraminer to aromatyczna biała odmiana winorośli, która najlepiej radzi sobie w chłodniejszym klimacie, a we Włoszech jest powszechnie uprawiana w Trentino i Alto Adige z naturalnie wysoką zawartością cukru, ale wina Gewurztraminer są również wytrawne.
Gewurztraminer jest bardzo dobrze znanym i bardzo wyrazistym winogronem w nosie i podniebieniu, podobnie jak wszystkie wina wytwarzane z aromatycznych lub częściowo aromatycznych winogron, które sprawiają, że wino to jest trudnym towarzyszem potraw. Ze względu na swoją strukturę i mineralność oraz zawartość alkoholu w wielu interpretacjach Południowego Tyrolu, Gewurztraminer jest ciekawym winem do spróbowania z pikantnymi potrawami, z wędzonym łososiem lub serem pleśniowym, wyjątkowym jako wino medytacyjne. Wina Gewurztraminer mają zwykle aromaty róż, marakui i nuty kwiatowe.