Doppio Passo Primitivo Salento

90,00 zł
Brutto
9998 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Półwytrawne
Ilość

 

Zamówienia przyjmujemy 24h

 

Produkty w uczciwych cenach

Primitivo Doppio Passo

 

Kraj: Włochy

Region: Salento

Producent: Doppio Passo

Własoność: Botter Venezia 1928

Szczep: Primitivo Salento

Rodzaj: Czerwone; Półwytrawne

Pojemność: 0,75l BK6

Alkohol: 13 %

 

Doppio Passo dobre wino, ujawnia głęboką wiśniową barwę, aromat niezwykle bogaty, który obdarza niuansami suszonych śliwek, wiśniowego dżemu , nutami tytoniu, a wszystko to lekko pikantne. W ustach jest miękkie z aksamitnymi taninami. Sugestie kulinarne: cielęcina w sosie kurkowym, kurczak pieczony w warzywach, pstrąg w warzywach z piekarnika, Penne po hiszpańsku, pieczona kiełbasa z papryką i cebulą, schab po Polsku, szparagi zapiekane z szynką i serem…

Notatki Sommelier Bachus Wina

Wino Doppio Passo jest hołdem dla Carlo i Marii Botter, którzy wspólnie założyli naszą firmę w 1928 roku, budując ją krok po kroku, dzień po dniu, pracując razem, aby osiągnąć wspólny cel. Dwie różne, ale uzupełniające się osobowości. W Apulii, w naszej Masseria Doppio Passo, a także ze wszystkimi naszymi partnerami, pracujemy ramię w ramię, zarządzając i kontrolując cały łańcuch produkcyjny od winnic po butelkę. Nie tylko Doppio Passo w grze w piłkę nożną, National Sport of the Bel Paese, to powszechny sposób na opisanie stylu gry, spektakularny ekscytujący i wciągający, powiązany z momentami agregacji, w których entuzjazm rośnie z akcji do akcji. W ten sposób dwa różne znaczenia łączą się i uzupełniają w ekspresji i reprezentacji naszych win: degustacja kieliszka DOPPIO PASSO, łyk za łykiem,

Pierwszą część winogron zbiera się, odznacza i winifikuje przez 7/8 dni maceracji w celu wydobycia koloru i struktury. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25/27 ° C. Druga część winogron pozostawia się w winnicach na około 10 dni, aby uzyskać późne zbiory; winogrona te są zgodne z tradycyjną czerwoną winifikacją. Wino Doppio Passo Primitivo z regionu Apulia, prowincja Lecce, Taranto, Brindisi gdzie dominuje ciepły i umiarkowany, ze znaczącymi opadami deszczu przez cały rok. Latem afrykańskie wiatry powodują gwałtowny i wyraźny wzrost termometru oraz wysokie wahania temperatury. Wino zdobyło uznanie i zaufanie dzięki niepowtarzalnemu smaku jaki potrafi przekazać Wino Primitivo Doppio Passo . Głęboki rubinowy kolor z tendencją do bursztynu z wiekiem. W młodości ma świeże, różnorodne aromaty, które z czasem stają się bardziej złożone. Znaki odmianowe to przede wszystkim jeżyna, wiśnie i ogólnie dojrzałe owoce. Bardzo interesującą strukturę uzyskuje się dzięki dobrej równowadze między miękkimi taninami a kwasowością. Dobrze komponuje się z dojrzałymi twardymi serami, pieczoną wieprzowiną, stekami wołowymi i wszystkimi potrawami z dziczyzny.

Masseria Doppio Passo, będąca własnością rodziny Botter gdzie produkowane są wina Boterr od 2017 roku, znajduje się w Apulii, w gminie Salice Salentino, jednym z najbardziej odpowiednich obszarów uprawy winorośli. Na początku lat 80., kiedy kilku znało zalety tych ziem, Botter Family zdał sobie sprawę z ogromnego potencjału tego obszaru i zaczął współpracować z lokalnymi producentami. Obecnie firma ma około 1500 hektarów dostępnych na wybór produktów i spełnia potrzeby krajów, w których prowadzi działalność, i zapewnia pełną kontrolę łańcucha produkcyjnego. Zakup Masseria Doppio umocnił głęboką więź, którą Rodzina ustanowiła z ziemią, w której rolnictwo, historia, poezja, dobre jedzenie i doskonałe wino są ze sobą w doskonałym związku.

Doppio Passo Primitivo Salento - Opinie klientów

Dodaj opinię

Doppio Passo Primitivo Salento

Dodaj opinię