Giuseppe Gorelli Rosso Di Montalcino DOC
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Rosso Di Montalcino DOC
Producent: Giuseppe Gorelli
Typ: Dry Red Sangiovese
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% bk17
Rozwiń opis...
Nota degustacyjna:
Otrzymywane z tych samych winogron co Brunello di Montalcino, z gleb gliniastych do średnioziarnistych. Czynności związane z uprawą są tradycyjne: przycinanie na sucho, przycinanie zielone, przerzedzanie i selekcja kiści, aż do zbioru, wszystkie wykonywane są ręcznie. Całkowicie spontaniczna winifikacja i fermentacja, dzięki rodzimym drożdżom, odbywa się częściowo w drewnianych beczkach, a częściowo w pojemnikach ze stali nierdzewnej.
Rosso Di Montalcino ujawnia czerwono rubinowy odcień z aromatami dojrzałych czerwonych owoców jagodowych, znutą żurawiny, wiśni, ziół oraz nutami balsamicznymi. Na podniebieniu świetnie zrównoważone z nutą słodyczy, która kontrastuje z żywą kwasowością. Wykończenie średniej długości z aksamitnymi taninami. Sugestie kulinarne: dziczyzna, steki, czerwone mięsa z grilla, gulasz, szynki dojrzewające, sery dojrzewające,
Notatki Sommelier:
Giuseppe Gorelli jest zajęty zarówno zarządzaniem winnicami, które wynajmuje od swojego przyjaciela i enologa Maurizio Lambardiego, jak i winifikacją. Odbywają się one w sposób tradycyjny i ze spontaniczną fermentacją. Winogrona są przeważnie fermentowane w 50-hektolitrowych drewnianych kadziach/beczkach. Następnie rafinacja odbywa się w drewnianych beczkach o średniej/dużej pojemności.
Dobrze prosperujący konsultant w Montalcino, Giuseppe Gorelli nie jest nowicjuszem w tym regionie. Wypuścił swoje pierwsze Brunello w 1987 roku pod marką swojego dziadka, Due Portine-Gorelli, podczas współpracy z legendarnym Gambelli. Dziesięć lat później Giuseppe założył własną posiadłość, Tenuta Le Potazzine, a jego wina szybko otrzymały jedne z najwyższych pochwał przyznawanych każdemu klasycznemu hodowcy w Brunello. Dziś posiadłością zarządzają jego córki, ale Giuseppe nadal sam uprawia 6 hektarów ich starych winorośli i stworzył nową markę nazwaną na jego cześć.
Certyfikowane organiczne. Fermentowane z naturalnymi drożdżami i leżakowane w dębowych beczkach o pojemności 225 hl, bez filtracji przed butelkowaniem. Aromaty dzikich jagód, zgniecionych kwiatów i uprawianej ziemi. Pełne i żywe w smaku, to hojne wino, które dobrze komponuje się z lokalną pizzą z pieca opalanego drewnem.
Wina Toskanii czyli jeden z najbardziej preferowanych regionów Włoch przez koneserów wina, region Toskania, prawdopodobnie rywalizuje o prestiż tylko z Piemontem na północy. Toskania zawiera wiele bardzo dobrych apelacji DOC i DOCG w swoich granicach geograficznych i jest również domem dla Super Tuscans. Zdecydowanie najbardziej istotną apelacją toskańską jest Chianti Classico, gdzie produkowane są niesamowite wina, które konkurują na najwyższym poziomie. Wiele z tych niesamowitych Chianti będzie leżakować przez ponad dwadzieścia lat. Chianti dzieli Toskanię z Brunello di Montalcino DOCG i Vino Nobile di Montepulciano DOCG, z których oba produkują wina o wysokiej jakości. Brunello to lokalna odmiana winogron Sangiovese. Ciepłe temperatury znad wybrzeża w połączeniu z chłodnymi bryzami ze wzgórz tworzą mnóstwo mikroklimatów.