

Ca Marcanda Promis Gaja Toscania
- -70,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Campo Ai Sassi Frescobaldi Rosso di Montalcino
Z wyglądu wino to ma jasny rubinowy kolor z lekkimi fioletowymi refleksami. Zapach jest szeroki i ukazuje złożony, różnorodny bukiet na nosie, w którym dominują aromaty małych czerwonych owoców i nut kwiatowych. Smak jest pełny i treściwy, zrównoważony. Bardzo długi finisz, z delikatną nutą owocową w posmaku.Sugerowane połączenia potraw podczas degustacji tego wina Castelgiocondo. Wypróbuj z domowymi daniami z makaronu, takimi jak Pappardelle z sosem z zająca, z dzika; to wino jest również doskonałe do czerwonych mięs, od steków po gulasze. Idealna temperatura serwowania to 18°C maksymalnie 20°C w dużym kieliszku, który umożliwia rozproszenie aromatów. Z czystej winifikacji winogron Sangiovese czerwone wino „Campo ai Sassi” Rosso di Montalcino DOC pochodzi z Castelgiocondo Estate firmy Frescobaldi z Toskanii. Wino to, szczególnie w najdoskonalszych wersjach, uważane jest za młodszego brata Brunello ale w bardziej młodzieńczej i niezaangażowanej wersji. W rzeczywistości jest produkowane z tej samej odmiany winorośli, Sangiovese, pochodzącej z winnic położonych na bardzo głębokich glebach, co daje wina aromatyczne i eleganckie, ale mniej garbnikowe niż Brunello. Do winifikacji wymagany jest czas maceracji wynoszący 16 dni, po którym następuje fermentacja jabłkowo-mlekowa, która jest przeprowadzana bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Rafinacja odbywa się częściowo w beczkach z dębu slawońskiego o pojemności 80 hl i 100 hl. Całkowity czas leżakowania wynosi 12 miesięcy, z czego 4 w butelce.
Na widok wino jest intensywnie czerwone. Na nosie natychmiast wyróżniają się nuty dojrzałych czerwonych owoców, takich jak wiśnia, morwa i bardzo dojrzałe jeżyny. Nuty mineralności i przypraw, takich jak czarny, goździki i tytoń. W ustach wino ma dobrą początkową miękkość i jest równoważone kwasowością i eleganckimi garbnikami. Wino o dobrej grubości i złożoności, ale w sumie łatwe do picia. Campo ai Sassi Castelgiocondo to czerwone wino, które doskonale komponuje się z obfitymi pierwszymi daniami z sosem mięsnym, takimi jak tortelli ziemniaczane z sosem wołowym lub innymi potrawami, takimi jak stek, grillowane mięso, makaron jajeczny lub półmiski serowe w średnim wieku.