Speri Valpolicella Classico
Kraj: Włochy
Region: Verona
Producent: Speri SantUrbano
Szczepy: Corvina
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5% PAW1
Rozwiń opis...Valpolicella Speri, to młoda, natychmiastowa czerwień, która zachowuje esencję ziemi, z której została uprawiana. Charakteryzuje się pachnącymi zapachami aromatów wiśni i fiołków. W smaku jest owocowe i żywe, pełne. Dobrze skomponuje się z szeroką gamą potraw. Szczególnie nadaje się do klasycznej kuchni śródziemnomorskiej. Winogrona zbierane są ręcznie, a następnie dokładnie selekcjonowane. Gotowe wino dojrzewa najpierw 4 miesiące w kadziach stalowych i cementowych tankach, a następnie 3 miesiące w butelce.
Rodzina Speri jest przeświadczona , że wino jest „owocem ziemi”, dlatego używają tylko winogron z własnych winnic, dbając w pełni o każdy etap uprawy. Winnica SantUrbano ustyułowana na tle pięknego wzgórza w gminie Fumane, gdzie winorośl wydaje się znajdować swoją naturalną pozycję. Po starannym wyborze winogrona pozostawia się do wyschnięcia na około 20-25 dni, koncentrując smaki i wzbogacając aromaty i miękkość, które zapewniają idealną równowagę po około dwóch latach starzenia. Posiadłość Monte SantUrbano, w gminie Fumane, rozprowadzona jest na powierzchni 19 hektarów. Położona na wzgórzu na wysokości 280-350 metrów nad poziomem morza, winnica Monte SantUrbano cieszy się doskonałą ekspozycją na słońce. Wapienne, gliniaste tereny pochodzenia wulkanicznego sprzyjają zatrzymywaniu wilgoci, zapobiegając nadmiernemu wysuszeniu. System uprawy pergoli Verona umieszczony na półkach podtrzymywanych przez suche kamienne mury zwane „marogne”. Gęstość 3300 winorośli na hektar gwarantuje wydajność 98 kwintali na hektar.