Tenuta Valleselle Valpolicella
Kraj: Włochy
Region: Veron
Producent: Tenuta Valleselle Tinazzi
Szczepy: Corvina, Rondinellą, Molinarą
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% PAW1
Rozwiń opis...Barwa ożywiona, rubinowa. W aromacie przyjemnie owocowe z dominacją wiśni, w smaku delikatne i zrównoważone z wyczuwalną czarną porzeczką i nutami korzennymi. Dobrze komponuje się z jesiennym risotto (z grzybami i czerwoną cykorią), zupą fasolową, makaronem, różnymi potrawami z duszonym mięsem i tradycyjnym gotowanym mięsem z „pearą” (typowy sos z kiepskiej kuchni werońskiej). Temperatura serwowania 20 ° C
Winnica Tenuta Valleselle kontynuowana jest przez pokolenia rodziny Tinazzi. Luksusowy dwór otoczony jest 12 hektarami winnic, położonymi wzdłuż brzegu jeziora Garda w Weronie, kilka kilometrów od Bardolino. Spokojne zimy i umiarkowane lata przyczyniają się do pozytywnych cech winogron, a tym samym win. Ta szczególna kombinacja klimatu i gleb nadaje winom charakterystyczny owocowy charakter. Kiedy w latach 60. Eugenio Tinazzi zaczął wytwarzać wino na zapleczu jeziora Garda, wkrótce odkrył, że większość produkcji odbywała się w piwnicy, od tłoczenia i fermentacji do starzenia w dębowych beczkach i butelkowaniu. Dlatego wiele zainwestowano, aby stworzyć idealną przestrzeń do produkcji dobrych win. Tenutta Valleselle szybko rozwinęła się z lokalnej winnicy, która sprzedawała swoje produkty na lokalnych rynkach, do międzynarodowej piwnicy z szacunkiem i wspaniałych win w kolejce. Winiarz Giuseppe Gallo i jego zespół dokładnie oceniają każdy etap procesu produkcyjnego.