Wino González Byass Néctar Pedro Ximénez Dulce Sherry

124,00 zł
Brutto
600 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Słodkie
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

González Byass Néctar Pedro Ximénez Dulce Sherry 

 

Kraj: Hiszpania

Region: Andaluzja

Apelacja: DO Jerez-Xérès-Sherry

Producent: González Byass

Szczepy: Pedro Ximénez 

Rodzaj: Sherry, słodkie jasne

Pojemność: 0,75l

Temperatura: 10–12° C

Alkohol: 20%   C4 

 

Nota degustacyjna: Néctar Pedro Ximénez Dulce to białe słodkie wzmacniane wino typu sherry, powstałe w całości z odmiany  Pedro Ximénez uprawianych w chłodniejszych winnicach w pobliżu hiszpańskiego wybrzeża. Następnie sherry dojrzewało w systemie solera przez okres minimum ośmniu lat, w chłodniejszych, bardziej wilgotnych warunkach. Néctar prezentuje intensywny hebanowy odcień z jodowymi refleksami. Bukiet ujawnia intensywne aromaty suszonych owoców, rodzynek, daktyli, fig, z nutami miodu, syropu i konfitury owocowej. Na podniebieniu aksamitne i gładkie z dobrą kwasowością łagodzącą słodycz. Długie i przyjemne wykończenie. Sugestie kulinarne: słodkie desery, lodów, tarty z czekoladą, aperitif.

Producent: González Byass

Jedna z najlepszych firm produkujących sherry z Andaluzji, należąca do rodziny González z Jeréz, zawsze była związana ze światem napojów alkoholowych od 1835 roku i jest jedną z najbardziej prestiżowych i znanych winiarni sherry na świecie. Ich prawie 180-letnie doświadczenie wspiera ich dobrą pracę i głęboką wiedzę w tym sektorze. Mądrość, połączona z otwartym podejściem, pozwala im wzmacniać obecny biznes, zbiory po zbiorach i przewidywać trwały wzrost, aby pozostać konkurencyjnymi na trudnym i zmieniającym się rynku.

Region: Jerez Winnice w Jerez są wyjątkowe w tym regionie. Gleba w Jerez to w większości Albariza, biała gleba, która zawiera do 60% kredy i dlatego ma dużą zdolność utrzymywania wilgoci, co jest bardzo ważne, biorąc pod uwagę długie, gorące i suche lata, ponieważ nawadnianie jest zabronione. Obszar ten charakteryzuje się unikalnym mikroklimatem, na który wpływ ma otaczający go Ocean Atlantycki oraz rzeki Gwadalkiwir i Guadaleta. Przeważają wiatry wilgotne i ciepłe, a od czasu do czasu suche i gorące wiatry levante z północnej Afryki. Temperatury są wysokie, wilgotność 70%, a roczne opady wynoszą 600 litrów/m2. Zbiory w Jerez rozpoczynają się w połowie sierpnia i trwają na ogół maksymalnie 3 tygodnie. Winogrona użyte do produkcji Tio Pepe są zbierane ręcznie i transportowane do zakładu winifikacji w małych skrzyniach o wadze 15 kilogramów.

 

Notatki Sommelier

Jeśli kiedykolwiek istniał sposób, by posmakować słońca, to jest to szklanka Pedro Ximenez! To najsłodsza ze wszystkich sherry. Jest wytwarzany z hiszpańskich winogron sherry Pedro Ximenez , które były suszone na słońcu w upale hiszpańskiego słońca. 

 

Nagrody i wyróżnienia:

GOLD Winner – International Wine Challenge 

GOLD – Mundus Vini 2018

GOLD – Decanter World Wine Award 

GOLD – MUNDUS VINI Spring Tasting

González Byass Néctar Pedro Ximénez Dulce Sherry - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-06-14

wino González Byass Néctar Pedro Ximénez Dulce Sherry

Intensywne i złożone z typowym dla Palomino fino migdałowo-orzechowym aromatem (świeżego orzecha laskowego, orzecha włoskiego, migdałów) wraz z ciepłymi tostowymi nutami dębu i ziemisto-korzennymi nutami trufli i skóry.
W smaku wytrawne, aromatycznie intensywne ze złożonymi aromatami bukietu orzechów, tostów, pikantnego drewna i nutą wanilii, pełne z dobrą strukturą i długim finiszem.
Propozycje podania: Jako dodatek do duszonych mięs, takich jak ogon wołowy, policzki cielęce lub wieprzowe lub dania z grzybami.
Najlepiej smakuje w kieliszku do białego wina.

Oceń 
Quality


2023-06-01

Sherry Pedro Ximénez Dulce

Fantastycznie skoncentrowane, wręcz gęste słodkie sherry o ciemnej, niemal hebanowej barwie z bursztynowymi przebłyskami. W nosie feeria aromatów suszonych owoców takich jak rodzynki, figi i daktyle, którym towarzyszą nuty miodu, syropu i marmolady. Na podniebieniu aksamitne i delikatne, o dobrej kwasowości łagodzącej wyraźną słodycz wina. Finał długi i bardzo smakowity. Podawać jako wino deserowe solo lub do lodów waniliowych, tart z gorzką czekoladą i do deserów na bazie karmelu.

Dodaj opinię

González Byass Néctar Pedro Ximénez Dulce Sherry

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 167 opinii w serwisie Google
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski
Zamawiam wino od lat! Zamawiałam również na wesele syna. Doradzono mi bezbłędnie a więc goście byli bardzo zadowoleni Zawsze sprawna i szybka dostawa. Zdecydowanie polecam!
Betata Sobieraj
Selekcja win dobrych win włoskich 5*. Ceny 4*. Oferty dla stałych klientów typu panie Boguszu kupił pan u Nas ponad 50 butelek, kolejne zamówienie ze zniżka 0*. Obsługa klienta 1* (wysłali nie tą butelkę - brak odp. Pytanie o dostępność - brak odp. Chęć domówienia 2 butelek wysłana 10min... po zamówieniu 10 - brak odp. Wykasowana historia zamówień z profilu - odpowiedź zajmiemy się tym i ponad tydzień nie załatwione). A zatem: spora szansa, ze znajdziesz tam dobrą butelkę, ale to wszystko. ( więcej )
Bogusz Niewiadomski
Świetny wybór win z całego świata, wysoka kultura obsługi i doradztwa. Można zamawiać online, dostawy w ciągu 2 dni. Kupuję od kilku lat.
Edward Zieba