Domaine Arnoux Père & Fils od wielu pokoleń ma swoją siedzibę w wiosce Chorey-lès-Beaune, gdzie utrwala tradycję wina burgundzkiego. Stworzone przez René, jego dzieci Michel i Rémi zaczęły rozwijać Domaine i opracowały butelkowanie. W 1990 roku Pascal dołączył do wujków i w 2007 roku wyprodukował swój pierwszy rocznik. Od tego roku stoi na czele winnicy, wspierany przez swoją żonę Caroline. Pascal łączy „savoir-faire” z nowymi technologiami, aby chronić winnicę i oferować wina doskonałej jakości.

Domaine obejmuje ponad 20 hektarów, podzielonych pomiędzy wioski Chorey-lès-Beaune, Savigny-lès-Beaune, Aloxe-Corton, Beaune i Pernand Vergelesses. Klimat ten sprzyja bogatym i odpowiednim glebom, które dają różne doskonałe apelacje win: regionalne, wiejskie, Premiers Cru i Grand Cru. Wszystkie wina są zbierane, produkowane i butelkowane w winnicy.

Chorey-lès-Beaune

Południowy region Rodanu w Gigondas rozciąga się na północny zachód od szczególnie poszarpanej ściany gór zwanej Dentelles di Montmirail, której najwyższy punkt wznosi się na wysokość około 700 metrów. Region i jego wina mają wiele wspólnego z sąsiednim Chateauneuf-du-Pape, z tym wyjątkiem, że winnice Gigondas znajdują się wyżej, a jego gleby, składające się głównie z pokruszonego wapienia z Dentelles, często wytwarzają gęstszy i mocniejszy win na bazie Grenache czerwone wino.

Region ma historię doskonałego wina, sięgającą czasów rzymskich. Jednak w XX wieku Gigondas zostało po prostu wrzucone do mniej wyraźnej strefy wiosek Côtes du Rhône. Jednak jako pierwsza spośród tych wiosek satelickich zyskała własną nazwę, co miało miejsce w 1971 roku. Czerwone Gigondas muszą zawierać od 50 do 100% Grenache, a Syrah i Mourvèdre stanowią większość pozostałej części mieszanki. Wyrażają rustykalne smaki i aromaty dzikich jeżyn, malin, fig, śliwek, a także jałowca, suszonych ziół, anyżu, dymu i skał rzecznych. Najlepsze są odważne, ale zrównoważone i kończą się imponująco seksownymi i aksamitnymi taninami. 

Produkty producenta