Wino Bressan Ego Cabernet Franc Schioppettino Venezia Giulia

347,00 zł
Brutto
600 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Bressan Ego Cabernet Franc Schioppettino Venezia Giulia 

 

Kraj: Włochy

Region: Wenecja Julijska - Friuli

Apelacja: Venezia Giulia IGT

Producent: Azienda Agricola Bressan

Szczep: 50% Schioppettino, Cabernet Franc

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 13 %

Certyfikaty: Wino biodynamiczne, Wino naturalne

 

 

Rozwiń opis...

Z doświadczenia, kompetencji i wiedzy dziesięciu pokoleń rodzi się Venezia Giulia Rosso IGT „Ego” firmy Bressan Mastri Vinai, które jest ręcznie sygnowane przez producenta w każdej butelce, aby lepiej zrozumieć, ile pasji i ile miłości kryje się za twoją pracą.

Wino powstało z gron 50% Schioppettino, 50% Cabernet Franc uprawianych naturalnie. Wino prezentuje głęboką rubinową czerwień, ze złożonym aromatem runa leśnego, pieprzu, piżma, z delikatną nutą torfu, trufli  oraz aromatycznego drewna. Na podniebieniu pełne, intensywne i aksamitne, bogate i długo utrzymujące się. Wino dojrzewa przez okres 3 lat w dębowych beczkach i 15 miesięcy w butelce. Sugestie kulinarne: dziczyzna, pieczone mięsa, gulasze, sery dojrzewające,  bk17

 

Winiarska historia rodziny Bressan rozpoczyna się w XVIII wieku , a Fulvio jest winiarzem w dziewiątym pokoleniu. Położone w dolinie rzeki Isonzo niedaleko Gorizii nasadzenia obejmują dziś łącznie 20 hektarów, a wina powstają wyłącznie ze starych nasadzeń winorośli 50 – 100 letnich. Dzisiaj, z pokolenia na pokolenie, Nereo i jego syn Fulvio Bressan, wspomagani przez żonę Jelenę Misinę, zarządzają firmą, której wina są obecnie rozpoznawane i cenione na całym świecie. Położona w Farra d'Isonzo, w prowincji Gorizia, winnica może liczyć na ogólne powiększenie dwudziestu hektarów winnic, podzielonych na kilka działek, wszystkie prowadzone zgodnie z metodami, które szanują maksimum tego, co jest równowagą ekosystemu, przyroda i środowisko. W winnicy, gdzie zagęszczenie sięga 5 tysięcy winorośli na hektar, stosowane metody agronomiczne są skrupulatne i ostrożne, co jest wynikiem troskliwej troski o rośliny przez cały rok, aby zebrać czyste, cenne i skoncentrowane winogrona w każdym ich najmniejsza osobliwość. Przechodząc z rzędów do piwnicy, Szacunek dla natury zawsze pozostaje kamieniem węgielnym filozofii firmy, dlatego etapy przemian nigdy nie są wymuszone, a fermentacja zawsze odbywa się wyłącznie przez rodzime drożdże. W ten sposób rola człowieka zostaje „sprowadzona” do cierpliwego panowania nad ścieżką, która kawałek po kawałku dopełnia ostateczną mozaikę prowadzącą nas do magicznego momentu degustacji.

Bressan Ego Cabernet Franc Schioppettino Venezia Giulia - Opinie klientów

Dodaj opinię

Bressan Ego Cabernet Franc Schioppettino Venezia Giulia

Dodaj opinię