Benito Santos Hiszpańska Galicja jest centralną postacią we współczesnej historii Albariño i Rías Baixas D.O. Zaczął pracę w winnicach swojego dziadka w latach 30. XX wieku i wytwarzał wino do serwowania w swoim barze – wina, które wielokrotnie zdobywały nagrody podczas corocznego Fiesta de Albariño w Cambados. Odegrał kluczową rolę w tworzeniu Rías Baixas D.O. w 1980. San Franciscan Todd Blomberg współpracował z Benito Santosem i przejął go po jego śmierci. Obecnie Todd hoduje trzy winnice w podstrefie Val do Salnés w Rías Baixas, z których każda znajduje się obok starożytnego kościoła i nosi jego imię: Saiar, Bemil i Xoan. Todd butelkuje każdą z trzech winnic osobno, aby zachować charakterystyczne terruño z każdej z nich. Benito Santos jest jednym z nielicznych producentów w D.O. który robi prawdziwe, niekonfekcjonowane wina - wina, które smakują jak Albariño i wyrażają swoje terroir. Ponieważ Albariño stało się modne, wielu producentów obrało ścieżkę produkcji wysoce komercyjnych, mocno zmanipulowanych win. W szczególności wielu producentów używa specyficznych drożdży, aby uzyskać bardziej tropikalne, owocowe aromaty i smaki. Wina Benito Santos są słone, mineralne i strukturalne. Wszystkie winnice są teraz certyfikowane jako ekologiczne – rzadkość w deszczowej, podatnej na pleśń Rías Baixas – a do produkcji wina używa się tylko rodzimych drożdży i minimalnej zawartości siarki.

Produkty producenta