Dourthe zostało założone w 1840 roku przez Pierre'a Dourthe i dziś skupia niektóre z najsłynniejszych zamków winiarskich w dzielnicy. Znajduje się także za jedną z odnoszących największe sukcesy winnic w Bordeaux: Dourthe N°1. Rozwój następował krok po kroku, na tyle, na ile pozwalała na to ekonomia – zdrowy rozsądek, który absolutnie nie przeszkodził ludziom w odważeniu się na eksperymentowanie z nowymi technikami, zarówno w uprawie, winifikacji, jak i marketingu.

W 1929 roku czwarte pokolenie rodziny Dourthe kupiło zamek Maucaillou w Moulis i uczyniło go siedzibą firmy, ściśle powiązaną ze słynnymi winnicami w okolicy – ​​filozofia, która od tego czasu charakteryzuje firmę. W 1979 roku przejęli uprawę i produkcję Château Belgrave (Haut-Médoc, 5. Grand Cru Classé) i w tym samym roku z wielkim sukcesem wprowadzili na rynek wino Bordeaux „Beau-Mayne”.

W 2007 roku ówcześni właściciele postanowili dołączyć do rodzinnego biznesu Champagne Alain Thiénot, przenosząc do Dourthe trzy należące do firmy zamki: Château De Ricaud (Loupiac), Château Rahoul (Graves) i Château Haut Gros Caillou (Saint-Emilion).

Produkty producenta