W sercu Langhe, wśród wzgórz sławionych w wierszach Cesare Pavese, znajduje się winiarnia BOSIO, w świecie, w którym współistnieje technologia i wiejska tradycja.

Pomysł z rozpoczęciem w rok 1967, kiedy Egidio i Angela postanowili rozpocząć pracę i życie pełne zmęczenia i satysfakcji; jak każdy dobry rolnik Egidio zaczynał krok po kroku, z pokorą i wytrwałością, nie udając, że od razu osiągnie sukces, wiedząc, że ciężka praca i zwracanie uwagi na jakość produktów przyniesie rezultaty. Teraz, w XXI wieku, firma obejmuje 60 akrów winnic, podzielonych według typowych kultur strefy. Działki znajdują się głównie w S. Stefano Belbo, ale także w Castiglione Tinella, Mango, Costigliole d'Asti i Castagnole Lanze.

Wychowany wśród winorośli w regionie Langhe w Piemoncie, winiarz w trzecim pokoleniu Luca Bosio odziedziczył „rodzimą inteligencję” i naturalne zdolności rolnicze po swoich rodzicach i dziadkach. Jego talent do uprawy winogron był niesamowity, więc zrobił to, co zrobiłby każdy początkujący hodowca winogron: zapisał się na program enologii na słynnym Uniwersytecie w Turynie. Okazało się to owocnym przedsięwzięciem, ponieważ Luca zyskał cenne informacje na temat nowych osiągnięć technologicznych w świecie wina, takich jak używanie rodzimych drożdży i sposobów wytwarzania dobrego wina z mniejszą zawartością siarki i innych dodatków chemicznych. Jego wykształcenie było także impulsem, który skłonił go do stworzenia teorii na temat najlepszych sposobów zachowania aromatu i struktury. Luca kontynuował naukę w środowisku akademickim, aż w końcu uzyskał tytuł magistra enologii, zawsze znajdując nowe, innowacyjne sposoby na ulepszenie rodzinnego wina.

Własność firmy Luca Bosio to tylko wycinek całej panoramy, tak naprawdę setki organizacji rolników oddają swoje winogrona naszej fabryce, dzięki czemu mamy całkowitą roczną produkcję równą 1000 akrów powierzchni; winogrona pochodzą z różnych części Piemontu, takich jak Langa, Monferrato i Roero. Główną cechą naszej winnicy jest wola produkcji winogron w loco, dzięki czemu możemy bezpośrednio śledzić różne etapy produkcji. Najpierw dzielimy paczki winogron na duże kategorie, według ich pochodzenia, a następnie tworzymy mini partie, każda o innych cechach i konkretnym przeznaczeniu wina.

Firma Luca Bosio stale się rozwija i dziś jest prawdziwym punktem zwrotnym na scenie winiarskiej Langhe. Rozwija rynek krajowy i międzynarodowy. Ten sukces jest wynikiem poświęcenia rodziny, która od trzech pokoleń poświęca troskę, entuzjazm i czas, aby osiągnąć specjalne cele; dziś duszą biznesu jest Valter Bosio, prawdziwy człowiek gór, przywiązany do swoich korzeni, ale z otwartym umysłem, który pozwala mu analizować nowe sytuacje i odpowiadać z wytrwałością, z poszanowaniem etyki i terytorium.

Niedaleko Valtera przebywa jego żona Rosella, która dzieli z nim radości i smutki, zwycięstwa i porażki; zarządza administracją przedsiębiorstwa. Przyszłość firmy jest w rękach Luca, syna Valtera i Roselli, absolwenta winiarstwa. Wniósł falę świeżości i nowości zarówno w sferze technicznej jak i handlowej.

Oczywiście tak duża i międzynarodowa firma, o tak zróżnicowanej produkcji, potrzebuje pomocy najwyższej klasy techników: zespół techniczny to czterdziestoletni enolog Rossano Abbona, który opiekuje się sektorem prawno-biurokratycznym oraz enotechnik Marco Icardi, prawie trzydziestolatek, który na co dzień zarządza procesem produkcji wina i jego przygotowaniem na różnych etapach.

Produkty producenta