Luca Bosio Moscato Dolce Spumante
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Luca Bosio Vineyards
Typ: Muscat Blanc - słodkie, musujące
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Alkohol: 7,5% C4
Nota degustacyjna:
Białe słodkie wino musujące powstałe w całości z odmiany Muscat, uprawianej w regionie Piemont. Wino charakteryzuje się słomkowo żółtym odcieniem z przyjemnymi aromatami przywodzącymi na myśl dojrzałe białe owce oraz kwiaty. Na podniebieniu miękkie i kremowe, o subtelnym owocowym smaku z łagodnym wykończeniem. Sugestie kulinarne: Aperitif, Sery, Owoce, Desery z orzechów laskowych, ciasta.
Notatki sommelier:
Winnice Luca Bosio znajdują się w sercu Langhe, z działkami rozsianymi po różnych DOC w regionie. Dolcetto d'Alba jest jednym z tych małych DOC. Wina stąd charakteryzują się wiśniowym smakiem, niską kwasowością i jedwabistymi, zintegrowanymi taninami. 2020 od Luca Bosio jest zrównoważony, z nutami świeżej wiśni i subtelną przyprawą na grzbiecie. To świetna opcja na lżejsze wino stylowe z Włoch, idealne na te jesienne miesiące. Pij teraz. To Dolcetto pochodzi z najbardziej wskazanych obszarów uprawy w Piemoncie. Tutaj wybierane są partie, a ich technicy pomagają plantatorom winorośli w zarządzaniu tą silną winoroślą. W piwnicy produkcja wina jest tradycyjna; używają tylko stali, aby zachować wielkie dziedzictwo owocowego i pikantnego smaku typowego dla Dolcetto.
Położony w północno-zachodnich Włoszech Piemonte dosłownie oznacza „podnóża gór”. Piemont jest często opisywany jako Burgundia Włoch, reputacja ze względu na wiele małych, rodzinnych winnic i skupienie się na jakości, która czasami graniczy z obsesją. Co Burgundia robi z Pinot Noir, Piemont robi z Nebbiolo. Barolo i Barbaresco to najsłynniejsze wina w regionie, ale ciemnoskóre Barbera to czerwone winogrono-koń pociągowy, a białe Moscato tworzy oceany niedrogiego, nadającego się do przełknięcia Asti Spumante, największego pod względem wielkości eksportu Piemontu. Kuchnia w Piemoncie odzwierciedla jej bardziej północne klimatyczny, z Bagna Cauda (fondue anchois na bazie oliwy z oliwek i czosnkiem), Brasato al Barolo (wołowina gotowana w czerwonym winie) i Agnolotti (małe pierożki nadziewane cielęciną) zapewniają komfort i ciepło.