Wina Nawarra czyli kraina kontrastów. Na obszarze 100 km ta północno-zachodnia prowincja Hiszpanii obejmuje krajobrazy tak różnorodne, jak zielone lasy IrriSarri, majestatyczne szczyty Pirenejów i nierealna, półpustynna sceneria Bardenas Reales. Jego kultura i tradycja są tak bogate, jak położenie geograficzne, a jeśli chodzi o wina, DO Nawarry nie ma sobie równych pod względem różnorodności.

Położona w północnej Hiszpanii, jej winnice rozciągają się od podnóża Pirenejów po dolinę rzeki Ebro  (którą dzieli ze swoim słynnym sąsiadem i najpotężniejszą hiszpańską marką win – Rioja) pomiędzy Madrytem a San Sebastian.

W Nawarrze występuje interesujące zbiegi trzech klimatów (atlantycki, kontynentalny i śródziemnomorski z północy na południe). Trzy rodzaje klimatu w połączeniu z różnorodnością gleb, wysokości nad poziomem morza, nasłonecznieniem i opadami deszczu na obszarze oddalonym zaledwie 200 km z północy na południe i 60 km ze wschodu na zachód pozwalają regionowi produkować różnorodne style win z wielu różnych winogron odmiany.

Region wina Navarra jest w idealnym miejscu pomiędzy Bordeaux i Rioja”, wyjaśnia Jordi Vidal, menadżer DO, nawiązując zarówno do położenia regionu na mapie, jak i do klimatu i gleby, które sprzyjają osiągnięciu maksymalnego potencjału winorośli. W Nawarrze znajduje się połączenie klimatu śródziemnomorskiego i kontynentalnego, co pozwala na szeroką gamę ekspresji, która sprawia, że ​​określenie z absolutną precyzją, czego się spodziewać, jest wyzwaniem.

Navarra to bardzo interesujący region, obejmujący obszary górskie sięgające 650 m n.p.m. aż do równin” – mówi Jordi, który podkreśla również, że Nawarra jest jednym z najbardziej sedentrialnych regionów Hiszpanii. „Jesteśmy historycznym regionem winiarskim, którego DO utworzono ponad 80 lat temu, w tym samym czasie co Rioja czy Jerez [Sherry]” i choć wino było produkowane w Nawarrze na wieki przed formalnym uznaniem go za DO, to dopiero niedawno lat, kiedy został przekształcony.

W latach osiemdziesiątych do Nawarry przybyły międzynarodowe odmiany winorośli, takie jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Merlot, które obecnie współistnieją z lokalnymi winogronami, najbardziej znanymi Garnacha i Tempranillo w przypadku czerwonych oraz Viura w przypadku białych. Jordi dodaje, że przywrócono także Graciano, czerwoną odmianę często używaną do mieszania w innych regionach.

Oprócz udoskonaleń technologicznych i entuzjazmu, jaki myślący przyszłościowo winiarze obdarzyli region, inną cechą wyróżniającą Nawarrę jest „zaangażowanie w ochronę środowiska”; Jordi wyjaśnia, że ​​ponad 50% energii wykorzystywanej w winnicach pochodzi ze źródeł odnawialnych i że 10% winnic w regionie ma certyfikaty ekologiczne (liczba ta wzrasta do 15 lub 20%, jeśli uwzględnić grunty uprawiane metodami ekologicznymi, ale niecertyfikowane).

Region Nawarra jeszcze niedawno był znany głównie ze słynnych rosados , bardzo charakterystycznego stylu różowego wina wytwarzanego głównie z Garnacha metodą siagnée (w której winiarz oddziela część soku winogronowego, umożliwiając większy stosunek skórek w kontakcie z pozostałą cieczą, co przekłada się na mocniejsze i bogatsze róże).

Obecnie około 60% win regionu to wina czerwone, a wina białe stanowią prawie 10% produkcji, pozostawiając 30% win win rosado. Bob wyjaśnia, że ​​chociaż około 65% win z Nawarry sprzedaje się na rynku krajowym, eksport rośnie i budzi większe zainteresowanie. Zapytany o obecny trend w zakresie ultralekkich, białych win różowych oraz o wyobrażenie miłośników wina o ciemniejszych i bardziej intensywnych różach, Bob wskazuje, że „żaden styl nie jest lepszy ani gorszy” i że dzięki charakterystyce regionu, ich Owoce osiągają idealny poziom kwasowości, zdolny zapewnić strukturę bardziej intensywnemu stylowi różu.

Produkty producenta