Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Poderi Gianni Gagliardo Piemont Wina od rodziny Gagliardo która jest głęboko zakorzeniona w historii uprawy winogron i produkcji wina w Piemonte, jednym z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich, od 1848 roku. Przodkowie Gagliardo, rodzina Colla, początkowo zaczęli produkować Moscato od Santo Stefano Belbo. Następnie następne pokolenie rodziny przeniosło się do Diano dAlba produkującej Dolcetto, a wreszcie Paolo Colla kupił małą farmę i winnicę w La Morra w regionie Barolo i zaczął produkować wino Barolo z troską i uwagą, które tylko wielką pasją i szacunkiem bo ziemia może zapewnić. W 1972 r. Córka Paolo, Marivanna, wyszła za mąż za Gianniego Gagliardo, młodego człowieka z pobliskiego Roero. Gianni był ambitnym outsiderem dla winorośli i win, ale z wybitnym talentem przedsiębiorczym. W ciągu roku pomógł swojemu teściu Paolo rozwinąć działalność w zakresie produkcji wina z hobby w zawód. W tamtych czasach winogrona pochodziły w całości z ich jedynej winnicy Serra dei Turchi w La Morra. Obecnie pasja trzech synów Gianniego reprezentuje „jednostkę mocy” winnicy i wszyscy są w pełni zaangażowani w tworzenie wyjątkowych win. Ich ręczne podejście jest tradycyjne, z naciskiem na środowisko i zrównoważony rozwój. Każda faza produkcji jest skrupulatnie wykonywana. Stefano jest jednym z najlepszych winiarzy w Barolo. U jego boku, jego brat Alberto, przejął odpowiedzialność za winnice, nieustannie dążąc do uzyskania doskonałych wyników zgodnie z najbardziej zrównoważonymi praktykami ekologicznymi. Paolo, trzeci syn, z dyplomem z nauk rolniczych, jest odpowiedzialny za codzienne operacje winiarskie. Winnice Total Langhe - 26 akrów. Całkowite winnice Roero - 23 akry.

Dobre Barolo

CZERWONE WINA PODERI GIANNI GAGLIARDO: Pochodzą z jedenastu oficjalnych gmin w apelacji Barolo, Poderi Gianni Gagliardo ma winnice położone w pięciu najlepszych gminach (Serralunga dAlba, Monforte dAlba, Verduno, Barolo i La Morra). W ich obrębie znajduje się dziesięć pojedynczych win Barolo w różnych „MGA” (Menzione Geografica Aggiuntiva, zasadniczo odpowiednik francuskiego terminu „Cru”): Lazzarito, Castelletto, Monvigliero, Mosconi, Fossati, Bricco San Pietro, Santa Maria i oryginalna winnica Serra dei Turchi z 1961 r. Rodzina ma również jedną winnicę Barbera w Monforte, o nazwie San Sebastiano. Rodzina uprawia trzy inne winnice w sąsiednim obszarze Roero w gminie Monticello dAlba, które są dedykowane innym odmianom, w tym Favorita, dla którego wytwarzają bardzo wyjątkowe białe wino o nazwie Fallegro.Obszar winiarski i piwnice są budowane pod ziemią, tuż pod oryginalnym domem nad winnicą Serra dei Turchi, aby zachować cenny krajobraz winnic Langhe, które w 2014 roku zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Barolo dobre

BIAŁE WINO Z PODERI GIANNI GAGLIARDO – Pochodzą z FALLEGRO: Ponieważ Gianni Gagliardo urodził się w regionie Roero, w 1974 r. Postanowił rozpocząć sadzenie Favorita, prawie zapomnianej białej odmiany z jego rodzinnej wioski Monticello dAlba. Obecnie ponad 40 lat później winnica jest uważana za głównego producenta tego winogrona. Potwierdzona przez ostatnie testy DNA, Favorita z Piemontu jest w 100% Vermentino, a teraz uważa się, że przybyła na ten obszar setki lat temu. Udowodniono również, że jest jednym z najstarszych klonów do dziś istniejących i jedynym znanym Vermentino uprawianym w klimacie kontynentalnym. Dzisiaj Poderi Gianni Gagliardo Favorita „Fallegro” jest znany na całym świecie jako oryginał Piemontese .

Wina z piemontu

FILOZOFIA WINA PODERI GIANNI GAGLIARDO Cytując Stefano Gagliardo: „Chcę robić wina, które zabierają mózg. Muszą także szanować naszą ziemię i ekosystem oraz przyczyniać się do podniesienia naszego terytorium i wszystkich zaangażowanych ludzi. Stefano Gagliardo, hodowca winogron szóstej generacji, należy obecnie do elitarnego grona innowacyjnych winiarzy nowej generacji. Korzenie jego rodziny, wywodzące się z obu stron wina - strefy Roero po jego ojcowskiej stronie i strefy Langhe ze strony matki , tworzą wspaniałą kombinację. Od najmłodszych lat pasjonuje się winem i jako bardzo młody człowiek zaczął podróżować i zdobywać doświadczenie w wielu światowych regionach winiarskich. Stefano jest absolwentem Szkoły Winiarskiej w Albie i ma wykształcenie wyższe w dziedzinie enologii i uprawy winorośli na Uniwersytecie w Turynie w 2000 roku. W 2013 roku Stefano postanowił oddzielić wszystkie pojedyncze winnice od MICRO CRUS - zdecydowanie nowego i wyjątkowego podejścia dla Barolo. Bierze niewielki wybór najlepszych pęczków i generuje niewielką liczbę nowych przedmiotów kolekcjonerskich. Imiona takie jak Monvigliero, Castelletto i Lazzarito „Vigna Preve” będą stopniowo włączane do tego zakresu. „Gagliardo jest częścią elitarnej grupy winiarzy, która reprezentuje nowe i ekscytujące pokolenie w Barolo.” Monica Larner, Wine Enthusiast Magazine.

Produkty producenta