Kastylia-La Mancha Wina

Zdecydowana przewaga hiszpańskich winnic leży na płaskowyżach wokół stolicy Madrytu, szczególnie na równinach La Manchy , które dostarczają większości podstawowego wina de mesa w kraju i surowców do produkcji brandy de Jerez, tradycyjnie pitej w takich ilościach przez Hiszpanie. Dostarczyła tego stosunkowo pozbawiona charakteru odmiana wytrawna biała wytwarzana z winogron Airén, niegdyś tak pospolita tutaj – a sadzona w tak małej gęstości winorośli w tych wyjątkowo suchych, nienawadnianych winnicach – że jej całkowity areał był większy niż jakikolwiek inny pojedynczy odmiany winogron na świecie. Jednakże uprawa winogron o ciemnej skórce – w tym takich międzynarodowych odmian, jak Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah – wzrosła pod koniec lat 90. tak znacznie, że do 2005 r. ponad dwie trzecie całego wina produkowanego w regionie było czerwone. Sama La Mancha jest największym w Europie pojedynczym wydzielonym regionem „jakości” (tj. DO), obejmującym 160 000 ha (400 000 akrów), chociaż bardzo niewiele jej produktów jest naprawdę najwyższej jakości, a znaczna ich część stanowi surowiec do produkcji hiszpańskich wyrobów spirytusowych, takich jak brandy de Jerez.

Prawie połowa całej produkcji wina w Hiszpanii pochodzi z Kastylii La Manchy (48%). Rozległego rejonu położonego w środkowej części płaskowyżu Meseta Central. Klimat jest tu bardzo suchy o ekstremalnych amplitudach temperatur (które latem często sięgają 40°C, a zimą nawet poniżej –20°C) oraz bardzo niskimi opadami deszczu (ok. 300 mm).

To niegościnny kraj, którego nazwa wywodzi się od słowa Manxa, czyli „spieczonej ziemi”, jak ją nazywali Maurowie. Latem panuje upał, a opady deszczu są ledwie wystarczające, aby utrzymać plony. Zimą może być mroźno przez kilka tygodni, z częstymi przymrozkami. Zaletą tego suchego klimatu jest to, że choroby winorośli są praktycznie nieznane, więc nie ma potrzeby stosowania kosztownych oprysków. Ponieważ większość winorośli uprawiana jest w postaci niskich krzewów, nie jest konieczne staranne tresowanie winorośli wzdłuż drutów. To minimalistyczna uprawa winorośli. Nawadnianie jest teoretycznie dozwolone od 2003 r., ale większości hodowców nie stać na instalację i koszty eksploatacji.

Od połowy lat 80. XX wieku nowoczesne winiarstwo stopniowo wkracza do La Manchy, a w szczególności kontrola temperatury podczas fermentacji, co zaowocowało niedrogimi, świeżymi, wyraźnymi, choć dość pozbawionymi charakteru winami czerwonymi i wytrawnymi białymi.

Takie winnice, które nie są sadzone w Airén, są zwykle sadzone Cencibel, lokalna nazwa wszechobecnego hiszpańskiego czerwonego Tempranillo. To specjalność Valdepeñas, południowej enklawy w La Manchy, która jest źródłem niektórych zachwycająco atrakcyjnych cenowo, soczystych, czasem starannie dojrzewających czerwonych win. Kolor większości odmian Tempranillo zebranych z niskowydajnych winorośli La Manchy i Valdepeñas jest tak gęsty, że wina tradycyjnie rozjaśniano dodatkiem białych winogron, których w regionie jest tak dużo.

Dowodem na to, że nawet najbardziej pracowity region winiarski może dziś przyciągnąć ambitne inwestycje zewnętrzne, La Mancha ma obecnie co najmniej dwie posiadłości lepszej jakości, obie położone na wysokości prawie 1000 m (3000 stóp). Baronia i Manuel Manzaneque, być może nieuchronnie, wprowadzili międzynarodowe odmiany winorośli i zostali nagrodzeni entuzjastycznym uznaniem madryckich miłośników wina. Taka jest siła tego lokalnego rynku, że strefa Vinos de Madrid pomiędzy La Manchą a stolicą Hiszpanii przeżywa renesans. Pobliskie DO Ribera del Júcar, Mondéjar i Uclés są dobrze przygotowane do pójścia w ich ślady.

Méntrida na zachodzie (gdzie Jiménez Landi wykonuje świetną robotę) jest najbardziej znana z mocy swoich czerwonych win Grenache, wytwarzanych głównie w ramach współpracy. Nieco na południe, niedaleko Toledo, znajduje się dynamiczna posiadłość Dominio de Valdepusa, w której winiarnia jest czerwona, a która jest własnością Marqués de Griñón i została nagrodzona własnym DO Pago. Produkuje jedne z najbardziej szanowanych hiszpańskich Cabernet Sauvignon, a także wyjątkowo dobre Syrah, a nawet interesujące Petit Verdot. Ważną rolę odegrały tu sprytne techniki zarządzania koronami w celu uprawy winorośli w tak suchym klimacie.  

Region przez wieki dostarczał wszelkiego rodzaju prostych win stołowych (i robi to nadal), z których większość konsumowano lokalnie lub wysyłano do innych części Hiszpanii, lub Europy. Dziś znaczną część upraw zajmuje odmiana airén, z której robi się neutralne białe wina lub destyluje spirytus. Znacząca jest też wielkość produkcji, rodzynek lub owoców przeznaczano na przetwory, lub koncentraty.

Produkty producenta