Casa Solar Tempranillo Vino De La Tierra De Castilla
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Apelacja: Vino de la Tierra de Castilla
Producent: Cosecheros Y Criadores S.A.
Typ: Dry Red Tempranillo
Pojemność: 0,75lC3
Rozwiń opis...Wino prosto z Castlli zbudowane w całości z gron tempranillo. Posiada wiśniowo rubinowy odcień, w aromacie wyraźne nuty czarnych porzeczek i dojrzałych wiśni. Wino o dobrej budowie i przyjemnym wykończeniu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tempranillo to pozadyskusyjny król hiszpańskich szczepów, który często uważa się za odpowiedź Cabernet Sauvignon. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską odmianą winorośli, będącą podstawą najlepszych win, głównie z regionów Rioja i Ribera del Duero. Przez wiele wieków uprawy Tempranillo w Hiszpanii nie zdawano sobie sprawy z wyjątkowości win, jakie oddaje. Zbyt ekstensywne uprawy, przestarzałe metody winifikacji a nawet zbyt bogate, mylące nazewnictwo sprawiały, że otrzymywano z niego wina masowe, często po prostu nieprzyjemne w konsumpcji. Ostatnie kilkadziesiąt lat pracy hiszpańskich winiarzy udowodniło pożywny potencjał jaki niesie ze sobą szczep i tworzone z niego trunki. Obecnie Tempranillo zaliczany jest do najlepszych i najszlachetniejszych światowych szczepów.
Kastylia-La Mancha składa się z pięciu prowincji, każda z odrębnym klimatem i orografią, gdzie uprawiane są różne odmiany winorośli. Głęboko zakorzenione w życiu mieszkańców, regiony winiarskie rozwinęły kulturę wina, której można doświadczyć w każdej z ich winnic i w miastach, w których się znajdują. Rozległa modernizacja, która miała miejsce od ostatniej tercji XX wieku, wygenerowała ponad sześćset marek sprzedawanych pod marką „Tierra de Castilla”, z których każda ma wyjątkowe właściwości.
Niektóre z tutejszych regionów zyskały miano „winnych piwnic Europy”, a jakość tutejszych win jest powszechnie uznawana, zarówno w przypadku win produkowanych z rodzimych odmian winogron, jak i win produkowanych z zagranicznych odmian, które zostały w wyjątkowy sposób zaaklimatyzowane.
W ramach chronionego oznaczenia geograficznego Vinos de la Tierra de Castilla można produkować następujące rodzaje win: wina białe, różowe i czerwone, wina musujące, wina wzmacniane i wina z przejrzałych winogron.
Niektóre z uprawianych odmian białych winogron to między innymi Airén, Albillo Real, Chardonnay, Gewürztraminer, Macabeo lub Viura, Malvar, Malvasía Aromática, Marisancho lub Pardillo, Merseguera. Wśród czerwonych winogron niektóre to Bobal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Coloraillo, Forcallat tinta, Garnacha tinta, Garnacha tintorera, Graciano, Malbec, Mazuela, Mencía, Merlot, Monastrell, Moravia agria i Moravia dulce lub Crujidera.