

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Za taką cenę mam prawo wymagać, większej przyjemności z picia.
Starzone w beczkach La Capitelle de Baronarques Limoux z regionu winiarskiego Langwedocja ukazuje się w kieliszku w kolorze gęstej karmazynowej czerwieni. Trzymając kieliszek pod kątem, można zauważyć przejście koloru w stronę granatowej czerwieni na obrzeżach tego leżakowanego w beczce wina. Jeśli dać mu trochę powietrza przez wirowanie, to czerwone wino ujawnia wysoką lepkość, która może być postrzegana w oknach kościoła na krawędzi szkła. To czerwone wino ze Starego Świata, nalane do kieliszka typu Bordeaux, prezentuje cudownie wyraziste aromaty pomelo, cytryny, kumkwatu i limonki, dopełnione dodatkowymi owocowymi niuansami, powstałymi dzięki leżakowaniu w drewnianych beczkach. La Capitelle de Baronarques Limoux z Domaine de Baronarques jest idealny dla wszystkich miłośników wina, którzy lubią wytrawne. Nigdy jednak nie jest suche czy kruche, czego można by się spodziewać po winie z tego przedziału cenowego. Na podniebieniu, tekstura tego potężnego czerwonego wina jest cudownie mięsista. Dzięki umiarkowanej kwasowości owoców, La Capitelle de Baronarques Limoux charakteryzuje się miękkością w ustach, nie tracąc przy tym świeżości. W finiszu to czerwone wino z regionu Langwedocji, które można dobrze przechowywać, zachwyca piękną długością. Ponownie wyczuwalne są nuty grejpfruta i kumkwatu. W finiszu pojawiają się mineralne nuty gleb zdominowanych przez piasek i żwir. To potężne czerwone wino z Francji produkowane jest z odmian winogron Cabernet Franc, Malbec, Merlot i Syrah. Winogrona rosną w pobliżu morza w Langwedocji. Tutaj krzewy winorośli zapuszczają korzenie głęboko w glebę złożoną z piasku, wapienia, gliny i żwiru. Ze względu na łagodzący wpływ pobliskiego morza, winogrona dojrzewają wolniej i rozwijają większą złożoność aromatyczną. La Capitelle de Baronarques Limoux to wino Starego Świata na wylot, gdyż ten Francuz emanuje niezwykłym europejskim urokiem, który wyraźnie podkreśla sukces win Starego Świata. Rozwój winogron do tego wina z Cabernet Franc, Malbec, Merlot i Syrah jest w znacznym stopniu uzależniony od klimatu regionu uprawy. W Langwedocji winogrona rozwijają się w ciepłym klimacie, co znajduje odzwierciedlenie między innymi w szczególnie dobrze dojrzałych winogronach i dość dużej masie moszczu. Po winobraniu winogrona są natychmiast przewożone do winiarni. Tutaj są one wybierane i starannie rozbijane. Fermentacja odbywa się następnie w małym drewnie w kontrolowanej temperaturze. Po zakończeniu fermentacji La Capitelle de Baronarques Limoux dojrzewa przez 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu...