

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Merlot smaczny, mimo wytrawności ma wyczuwalną miłą słodycz. Wino jak najbardziej nadające się jako aperitif. Wyczuwamy w nim bukiet dojrzałych owoców, tj. Ciemne śliwki, wiśnie a nawet lekka nutę kakao.
W smaku pyszne, jedwabiste taniny z aromatem czerwonych owoców. Daleko nam do popularnych Merlotów z suszonymi i miękkimi figami.
Wino Merlot z Chile miało jasnorubinową barwę ze średnimi aromatami żurawiny, cedru, czarnej wiśni, jeżyny, szałwii i zielonego pieprzu i rozwijało się. W smaku było wytrawne, o średniej kwasowości, kredowych taninach i intensywności smaku, wysokiej zawartości alkoholu i średnim (+) body i finiszu. Dostaliśmy nuty czerwonej wiśni, goździków, coli, wanilii, żurawiny, drzewa sandałowego i czekolady. Jak na dobrze wyważone Merlot, to wino miało wszystko, czego mogliśmy oczekiwać, a nawet więcej, nawet jeśli Merlot nie jest naszym ulubionym. Do burgerów, które zostały przygotowane z myślą o umami, dobraliśmy wino merlot – a mianowicie z dodatkiem smażonych pieczarek, karmelizowanej cebuli, sera koziego i domowych ogórków kiszonych, które nadały im odrobinę kwasowości. Mięsa obudowane tłuszczem tutaj pomogła uwypuklić więcej ciemnych nut owocowych w winie, a kremowy ser pomógł wydobyć więcej nut beczkowych, takich jak czekolada. To było cudowne połączenie i mogliśmy sobie wyobrazić łączenie łatwego do picia Merlota z takim burgerem raz po raz. Oceniając już mniej rygorystycznie Merlot był całkiem solidny i z przyjemnością wypilibyśmy lampkę tego wina, gdyby znajdowało się w menu lub innej butelce z odpowiednim połączeniem. To powiedziawszy, droższe butelki od Fidelitas wydawały się również nieco droższe, niż byśmy chcieli, więc możemy wahać się przed zakupem butelki za każdym razem. Ale jeśli jesteś fanem Merlota, naprawdę powinieneś spróbować tego!
Merlot jest skomplikowany, z mnóstwem słodkich tanin i dobrze zintegrowanym sosem hoisin z przyprawami dębowymi, czarną porzeczką, fiołkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Drzewo sandałowe i kwiatowe ziarna pieprzu pojawiają się po energicznym wirowaniu lub po chwili w karafce, a dołączają do nich ziarna espresso, ciepła wanilia i glina.
Ekspresyjny bukiet z aromatami świeżych, czerwonych owoców (śliwki, truskawki, wiśnie) z nutami czekolady, kawy i czarnego pieprzu. W ustach średnia budowa, świeży, owocowy atak i miękkie taniny. Długi, soczysty finisz.