Baron Rothschild Escudo Rojo
Kraj: Chile
Region: Maipo Valley
Producent: Baron Rothschild
Szczepy: 58% Cabernet Sauvignon,
27% Carmenère, 8% Cabernet Franc, 7% Syrah
Pojemność: 0,75l
Alkohol; 13%
Rozwiń opis...Baron Philippe de Rothschild jest znany na całym świecie. Wino pochodzi z Rothschild z chilijskiego Maipo. Składa się z klasycznych i francuskich odmian winorośli Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah i Cabernet Franc. Wino leżakuje przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Kolor Escudo Rojo jest bardzo ciemny. Chilijski Rothschild Escudo Rojo pachnie skórą, tytoniem i ciemnym kakao . Wino jest nieco potężne i ma długie wykończenie.
Notatki Somelier Bachus Wina
Wino Escudo Rojo Baron Rothschild ma piękny kolor, gęsty i głęboki z lekkim rubinowym odcieniem oraz pełny, obfity nos, który ukazuje atrakcyjny aromat czarnej porzeczki, lukrecji i wiśniowej brandy z pikantnymi nutami gałki muszkatołowej. nutami karmelu i pieprzu jest stylowa taninowa struktura, mocna, ale powściągliwa. Długie, pełne i wyraziste wykończenie łączy garbniki dopracowane w procesie dojrzewania z pysznymi i trwałymi aromatami owoców i palonej kawy.
Linia win „Escudo Rojo” wykonana z winogron z najlepszych winnic w środkowej dolinie Chile: Maipo Valley to wyjątkowy terroir dla odmian winogron Syrah, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, odmiana Carmenere jest uprawiana na najlepszych ziemiach Doliny Rapel, oraz Chardonnay i Sauvignon Blanc - w dolinie Casablanca. Wino „Czerwona tarcza” produkowana od 1999 r. Herb rodziny Rothschild - „Czerwona tarcza”, która jest tłumaczona na język hiszpański i brzmi jak „czerwona tarcza”. Flamandzka linia win wskazuje na ich pochodzenie i wyrazisty charakter. Chilijskie czerwone wino „Escudo Rojo” Icon doskonale łączy elegancję Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc oraz Carmenere i nasycenia Syrah. W branży napojów stosuje się tak zwaną technikę Bordeaux. To właśnie ta elastyczność znajduje smak wina, owoców i doskonałą równowagę taninową. Połowa przed butelkowaniem wina leżakowanego w dębowych beczkach przez 12 miesięcy.
We wrześniu 1997 r. Firma Philippe de Rothschild SA, poprzez swoją spółkę zależną Baron Phillippe de Rothschild Maipo Chile, rozpoczęła produkcję dwóch chilijskich odmian: Cabernet Sauvignon i Chardonnay. Gama win została w przyszłym roku uzupełniona o dwa nowe wina: Merlot i Sauvignon Blanc. W przyszłości wytwórnia win się rozwijała, zwiększając wolumeny i zwiększając produkcję. Obecnie do produkcji wina wykorzystuje się około 30% własnych winogron, a resztę kupuje się od winiarzy, z którymi firma zawarła wyłączną umowę. W całości z winogron pochodzących z własnych winnic farmy wina produkują linię Escudo Rojo, prostszą, taką jak Mapu i Mapu Reserva, - kupioną z innych gospodarstw.
Ambicją firmy Baron Philippe de Rothschild jest tworzenie najlepszych win we wszystkich kategoriach jakościowych. Escudo Rojo pochodzi z najlepszych winnic Doliny Centralnej, położonych pomiędzy szczytami Andów a Oceanem Spokojnym. Warunki tam panujące sprzyjają produkcji wina najwyższej jakości. Escudo Rojo dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wyczuć można w nim aromaty dojrzałych owoców, malin oraz suszonej gruszki wraz z balsamicznymi, ostrymi nutami tytoniu. Delikatny smak kawy i czarnej porzeczki dominuje w ustach przechodząc w długi, przyjemny finisz. Polecane szczególnie do: wykwintnych potraw z czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzewających serów. Temp. podawania: 18 st.C.