Nimbus Estate Cabernet Sauvignon Vina Casablanca
Kraj: Chile
Region: Valle Central
Apelacja: DO Maipo Valley
Producent: Vina Casablanca Ltd.
Szczep: 100 % Cabernet Sauvignon
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Beczka: 18 miesięcy
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 14,8%
Rozwiń opis...Nimbus Cabernet Sauvignon z małym udziałem odmiany Petit Verdot to bardzo ciekawa propozycja dla wielbicieli skoncentrowanych i wielowymiarowych win. Oferuje sobą to, co mogą zaproponować najlepszego wina chilijskie. Aromaty śliwek, malin, wiśni i czarnego pieprzu łączą się tu z tytoniem i liśćmi mięty. W ustach mocno zbudowane, z długą, soczystą końcówką.
VINA CASABLANCA nosi nazwę swojej rodzinnej doliny, w której była pionierem winiarstwa i gdzie jest jedną z niewielu winnic posiadających obiekty w tej samej dolinie, co pozwala jej zbierać i winifikować winogrona zaledwie kilka kilometrów dalej i zapewnić najlepsze jakość uczciwych win, które ucieleśniają największą ekspresję terroir, klimatu i pasji swoich mieszkańców.
Copiapó, najbardziej wysunięta na północ dolina winiarska, która niedawno została włączona do krajowych stref produkcji wina, jest częścią chilijskiego regionu Atakama i domem dla najbardziej suchej niepolarnej pustyni na świecie. W tym pustynnym klimacie małe projekty winiarskie są nawadniane wodą z naturalnych oaz. Większość winnic w Copiapó jest obsadzona winogronami Pisco. używany do produkcji tego krajowego destylatu winogronowego.
Huasco to nowa granica i odkrycie dla chilijskiego wina. Położona na granicy pustyni Atakama, w tym ekstremalnym klimacie może produkować wyjątkowe wina. Region ten można podzielić na 2 regiony: Huasco Costa i Huasco Alto. W Huasco Costa, około 20 km od Oceanu Spokojnego, wina Sauvignon Blanc, Chardonnay i Syrah rosną pod chłodnym wpływem wybrzeża pod wpływem porannej mgły i silnej bryzy znad wybrzeża Pacyfiku. Połączenie tych czynników, w połączeniu z glebami wapiennymi, daje eleganckie i złożone wina, z wyraźną naturalną kwasowością oraz nutami mineralnymi i solankowymi. Z drugiej strony, w Huasco Alto, w głębi lądu od Vallenar, znanym jako region Alto del Carmen, świeże, słodkie i aromatyczne wina były historycznie produkowane pod nazwą "pajarete", mieszanki różnych winogron muskat – bardzo aromatycznych – uprawianych na wysokości ponad 1100 metrów nad poziomem morza.
Elqui to region położona w Regionie Coquimbo, słynąca z surowego klimatu i krystalicznego nieba idealnego do obserwacji astronomicznych. Pomimo tych warunków, winnice w tym rejonie znalazły swoje miejsce w górach, gdzie rustykalna gleba oferuje doskonałe warunki do wzrostu winorośli. Główne szczepy w regionie to Syrah dla win czerwonych i Sauvignon Blanc dla win białych, które produkują wyjątkowe wina. To idealne miejsce, aby cieszyć się naturą i winem!