Tenute Ulisse Montepulciano d'Abruzzo
Wino Tenute Ulisse Montepulciano d'Abruzzo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Tenuta Ulisse Montepulciano d’Abruzzo Terre di Chieti DOP
Kraj: Wina Włoskie
Producent: Tenuta Ulisse Sacieta Agricola Via San Pol
Region: Abruzja, Prowincja Chieti
Szczepy: Montepuliciano dAbruzzo
Rodzaj: Wino Czerowne
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 14% BKO1
Wino Tenute Ulisse Montepuliciano dAbruzzo ujawnia intensywny rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Przyjemny i trwały aromat z owocowymi nutami czerwonych owoców jagodowych z nutami czarnej wiśni i jeżyny. Pełny i okrągły smak na podniebieniu, mile zostaje odebrany przez nasze podniebienie. W ustach natychmiast doceniany jest powrót nut już postrzeganych przez nos. Wykończenie jest bardzo trwałe i przyjemne dzięki słodkim i aksamitnym taninom. Doskonały do dziczyzny, duszonych mięs, czerwonych mięs, pieczeni, sezonowanych serów i czekolady. Temperatura serwowania : 16/18 ° C Maceracja i fermentacja alkoholowa w stali ze skórami przez okres od 15 do 20 dni, w zależności od charakterystyki rocznika. Tenute Ulisse Montepuliciano dAbruzzo pochodzenie tej czarnej odmiany winogron zawsze było niepewne. Nawet uczeni tacy jak Molon (1906) zaklasyfikowali go do Sangioveti. Dzisiaj jest pewne, że obie winorośle nie mają ze sobą nic wspólnego. Uprawia się go głównie w Abruzji i innych regionach środkowo-południowych. Dzisiaj, dzięki starannej pracy niektórych producentów i winiarzy, Montepulciano wysunęło się na pierwszy plan jako jedna z najwyższej jakości czerwonych winorośli.
Notatki Sommelier Bachus Wina
ULYSSES Montepulciano dAbruzzo DOP w 100% Montepulciano o barwie ciemnowiśniowej z fioletowymi odcieniami. Aromat złożony z dominacją czarnej wiśni w połączeniu z podprogowymi nutami karmelowymi i ciemną czekoladą. Usta nasycone nutami owocowymi powielającymi bukiet. Na podniebieniu odmiana Montepulciano dAbruzzo jest pełna, okrągła, soczysta, miękka i niezbyt ciężka. Z wyważoną kwasowością, aksamitnymi taninami i przejrzystą strukturą. Sugestie kulinarne: kaczka faszerowana mięsem mielonym, duszona wołowina z papryką i fasolką, duszona baranina z warzywami, leczo z mięsem mielonym, gołąbki po meksykańsku, trata z mięsem mielonym, Chili con carne z kiełbasą, serowe pulpeciki w sosie pomidorowym, duszona karkówka w sosie własnym z cebulą, gulasz po węgiersku z mięsem wołowym, pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem…
Tenuta Ulisse wina Abruzji przy podejściu do produkcji wina stawia na pierwszy plan jakość i pasje która jest w Tim Tenuta Ulisse. Te słowa wpisują się w każdy aspekt Tenuta Ulisse Chieti, zaangażowania w odkrywanie rodzimych odmian winogron i reinterpretację międzynarodowych odmian. Wina Tenuta Ulisse Abruzji wyrażają wyjątkową wizję winiarską Tenuty Ulisse, a mianowicie produkują wspaniałe wina z ekscytującą osobowością, wyrazem naszej ziemi, ale zawsze z wyraźne międzynarodowe powołanie.
Tenute Ulisse Montepulciano d'Abruzzo - Opinie klientów
Montepuliciano d'Abruzzo
Aromaty wiśni zanurzonych w brandy, mokrego tytoniu i ciepłych przypraw niosą ze sobą dobrze skoncentrowany nos. Gładkie taniny i świeża kwasowość zapewniają wystarczające wsparcie bogatym owocom wiśni na podniebieniu, z ciepłymi przyprawami utrzymującymi się na końcu.
Wino Montepulciano d'Abruzzo
Ta bogata czerwień to bogactwo owoców i ciepłych przypraw. Gęsty rdzeń wiśni nasączonej brandy jest wysadzany ziele angielskie, cynamonem i goździkami, otoczony mocną, sztywną strukturą garbnikową, która pozwala całemu bogactwu się rozszerzyć. Jest mnóstwo napędzającej kwasowości, która zapewnia pewną równowagę, ale ostatecznie pozostaje to wylęgające i chwytliwe, wymagające solidnego białka jako dopasowania.
Pij wino montepuliciano d'abruzzo z przyjaciółmi
Picie wina powinno odbywać się w odpowiedniej atmosferze i być powolne, to samo dotyczy procesu odkorkowywania. Pośpiech w tym przypadku jest mocno niewskazany. Trzeba przede wszystkim wyczuć korek, delikatnie manewrując otwieraczem. Najlepiej, jeśli korek wyjmowany z szyjki nie wyda żadnego dźwięku. Następnie poczujesz same dobre oceny wina. W nosie tego wina panuje godna pozazdroszczenia koncentracja, dostarczająca aromatów ciemnej wiśni, śliwki, soli i tytoniu. Moc i werwa w gruboskórnych owocach jagodowych na podniebieniu o średniej treściwości, zbudowane przez solidną ramę garbników i napędzane przez orzeźwiającą nutę kwasowości.
Wina Montepulciano d'Abruzzo oczyszczają organizm z toksyn
Wina oczyszczają organizm z toksyn i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Dzięki zawartości resveratolu, wino opóźnia starzenie się komórek ciała. Wino poprawia koloryt i napięcie skóry, nadają jej blask, odświeża, relaksuje i odpręża. Dobrym tego przyklade jest montepuliciano d'abruzzo, jego jasna czerwona wiśnia łączy się z kruszonym granitem i ziołami w nosie tej czerwieni. Podniebienie średnio treściwe jest soczyste w żywym smaku czerwonej wiśni, z linią chrupiących tanin i żywą kwasowością, które je wspierają.
Wino Montepuliciano
Gęste aromaty nasączonej brandy czerwonej wiśni i śliwki spotykają się w nosie z mocną mieszanką słodkich przypraw i kruszonych ziół. Na podniebieniu o średniej treściwości jest zaokrąglone i ukazuje soczystą mieszankę świeżych owoców wiśni i śliwek, doprawioną większą ilością słodkich przypraw.
Tenute Ulisse Montepulciano d'Abruzzo 2020
Wio jak piękna czerwień, wykonana w całości z Montepulciano, zaczyna się od jasnego aromatu tytoniu, kruszonych ziół i czarnego pieprzu. W smaku jedwabiście gładkie i soczyste, z mocnym posmakiem czerwonej wiśni, z dużą kwasowością i chwytliwymi taninami, które trzymają wszystko pod kontrolą. Kruszony kamień i więcej ziół dodają uroku trwałemu finiszowi.
Wzorcowe wino Montepulciano d'Abruzzo
Wzorcowe wino Montepulciano d'Abruzzo. Początkowo napotkasz się na gęsty aromat wiśni i jeżyn zanurzonych w brandy łączy się ze zdecydowanymi dawkami tytoniu, anyżu i kardamonu w tej zmysłowej czerwieni. Pełne podniebienie jest zaokrąglone i elastyczne w dotyku, ze skoncentrowanymi aromatami ciemnych jagód i śliwki, które są podkreślone mieszanką słodkich i pikantnych przypraw. Mocna sieć tanin spaja całość, nie umniejszając walorów owocu.
Dobre wino Montepulciano d'Abruzzo
Gęsto upakowane aromaty nasączonych brandy śliwek i jeżyn łączą się z płynnymi akcentami ziela angielskiego i tytoniu w tej ponurej czerwieni. Bogate w odczucie na podniebieniu, soczysty smak czarnej śliwki owinięty kocem wypolerowanych tanin i wzmocniony niezachwianą kwasowością. Ta czerwień ma połysk i głębię, która potrzebuje trochę czasu, aby się rozwikłać.
Montepulciano wino na dziś
To wysokiej klasy Montepulciano zachwyca bogatymi aromatami kakao, pudełka po cygarach, kopru i anyżu, które łączą się w głęboką studnię nasączonej brandy czarnej wiśni i ciemnej śliwki. Na podniebieniu pełne i otulające, a jednocześnie czterokwadratowe w naturze, zbudowane przez drobnoziarniste, wypolerowane taniny i zintegrowaną kwasowość, która otacza gęsto upakowane ciemne owoce. Przyprawione śliwki pozostają na długim finiszu, co oznacza, że dobrze utrzyma się w piwnicy.
Wino Abruzji Montepulciano
W tym Montepulciano uderza w gęste aromaty czarnej śliwki i jeżyny są podkreślone akcentami zmiażdżonych ziół i posiekanej mięty. Na podniebieniu pulchne owoce, gładkie w dotyku, zintegrowane taniny i jasna kwasowość. W tej opanowanej czerwieni ani jeden włos nie jest nie na miejscu.
Aksamitne uczucie wina d'Abruzzo
Wspaniała, wypolerowana czerwień Abruzzo z aromatami kruszonego kamienia, jeżyn i jagód, a także nutami grafitu i pumeksu. Pełne i gładkie taniny, ale jednocześnie zrównoważone i wypolerowane. Trwa to minutami. Najlepsza czerwień z regionu.
Dobre wydanie Montepuliciano d'Abruzzo
Bogactwo wina i soczyste owoce to wyraźnie, ale w tym pikantnym profilu jest coś więcej niż tylko ukłon w stronę przyjaznego jedzeniu stylu Włoch. W winie wyczuwalne są nuty zarówno przypraw, jak i pieprzu – niemal rustykalny akcent, zwłaszcza w połączeniu z jedzeniem. Jego pełna konsystencja jest gęsta, zbliżona do syropu.
Red Dry Montepulciano d'Abruzzo
Po tej nazwie nie spodziewałem się wiele, ale jest zaskakująco bujny i dobrze wykonany. I bardzo uczciwa cena.
Montepuliciano wino do obiadu doskonałe do gulaszu z kopytkami
Intensywny, zwarty rubinowy kolor, nos jest upojony aromatami i perfumami, a smak pokazuje różne aspekty i ewolucje z każdym łykiem. Wino idealnie komponujące się z grillowanymi czerwonymi mięsami, doskonałe do gulaszu i mięs duszonych.
Montepulciano dAbruzzo wino na obiad
Montepulciano d'Abruzzo DOC ukazuje prawie nieprzenikniony rubinowoczerwony kolor. W nosie bukiet, który dotyka wszystkich rodzin aromatycznych, od owocowych nut śliwki po paloną kawę i nuty czekolady, niuans balsamiczny i mineralny, nuty humusu i mokrych liści. Na podniebieniu tanina jest dobrze zintegrowana w harmonijnym i intensywnym łyku, kończąc się długim finiszem, który przypomina pikantne nuty. Wino to doskonale komponuje się z: pieczoną jagnięciną, kaczka w sosie pomarańczowym, pieczona cielęcina, dziecko, sarna, duszony dzik, filet z zieloną papryką, polędwica wołowa, florencki, dojrzałe sery, łowca zajęcy, pappardelle z zajęczą szmatą, Kacza pierś, Gulasz z jelenia, golonka wieprzowa, gulasz z osła, tagliatelle z ragu.
Tenuta Ulisse Montepulciano d’Abruzzo Terre di Chieti 2020
Wino Montepulciano d'Abruzzo o złożonym profilu organoleptycznym, kolorze ciemnego granatu z fioletowymi refleksami. Nos jest szeroki i bogaty w aromaty z owocowymi nutami granatu i jagód, kwiatowymi nutami fiołka i pikantnym odcieniem pieprzu. Na podniebieniu można dostrzec aksamitne, bardzo trwałe taniny, eleganckie wino, które kończy się owocowymi aromatycznymi zwrotami.
Montepulciano d'Abruzzo jest ok
Wino Montepulciano d'Abruzzo jest wyjątkowe i bardzo złożone. Na szkle wyczuwalny jest ciemny kolor granatu, a w nosie pojawiają się intensywne nuty owocowe z lekkim korzennym niuansem. Smak jest bardzo zrównoważony, harmonijny i aksamitny, czerwone wino pasuje do dań z czerwonego mięsa, takich jak grillowane mięsa lub dojrzałe sery.
Wino Tenuta Ulisse Montepulciano d’Abruzzo Terre di Chieti
Montepulciano d'Abruzzo DOP marki Tenuta Ulisse to czerwień natychmiastowa, rozpoznawalna ze względu na rubinowoczerwony kolor, przyjemny od razu, ale wzmacniający się także po kilku latach starzenia. Świeże aromaty czerwonych owoców, które ewoluują z czasem i świeży smak, jeśli jest pijany młodo, otulający, którym można się delektować podczas wieczorów towarzyskich z wędlinami i serami, ale także grillowanymi czerwonymi mięsami.
Tenute Ulisse Montepulciano d'Abruzzo 2021
Po otwarciu korka w promieniu 1 metra od butelki wina uwalniają się zapachy śliwek i lukrecji. Ma głęboki rubinowy kolor i mieszankę zapachów śliwki i lukrecji, a także dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Ma średnie ciało, umiarkowanie miękkie taniny, subtelną słodycz i lekką kwasowość, która jest dobrze zrównoważona. To wino, które nigdy nie zawodzi, o ile nie jest za młode. Cóż mogę powiedzieć, wydaje się, że różnice między rocznikami są niewielkie, a cena jest niska, co czyni je winem dobrej jakości. Jeśli spojrzeć na stare notatki degustacyjne, było napisane, że zaleca się pić go po co najmniej 4 latach.
Wino Montepulciano dAbruzzo
Wino ma fioletowo-czerwony odcień z fioletowymi akcentami. W aromacie eleganckie odcienie czerwieni, dojrzałych jagód, konserwowanych owoców i przypraw. Taniny są wyraźne, ale miękkie, wino ma dobre ciało, a charakter jest namacalnie autentyczny. Do wina wybierz smaczne, rustykalne jedzenie. Osobiście proponuje świeży makaron z klopsikami, polentę z kiełbaską przyprawioną ziołami, grillowaną pieczeń jagnięcą, pieczeń cielęcą z pomidorami i parmezanem lub wegetariańską na grillowanych warzywach i zapiekanym serze.
Montepulciano d'Abruzzo
Czerwone wino, produkowane z owoców pochodzących ze zrównoważonych źródeł, jest jedwabistym i czystym czerwonym winem, które ma naturalną owocowość i kwasowość i będzie dobrze komponować się z obfitym daniem z pieczonego bakłażana. Bukiet jest pachnący i jasny, z nutami suszonej wiśni, czarnej porzeczki, dymu, żywicy i płonącego węgla.
Montepulciano d'Abruzzo
Wysoka półka wina. Cena wina przystępna co do jakości: świetne aromaty jagód, jeżyn i dębu. Przyjemnie ewoluuje i jest długie jednak nie oceniłbym tego wina jako wybitne, szacowałbym na 90pkt. Możliwe ze trzeba dłużej przechowywać.
Dobre Montepulciano
Wolskie przysmaki. Bukiet oferuje aromaty jagód, minerałów i mentolu. Na podniebieniu wino jest pełne i bogate, czyste i jednocześnie odrobinę ostre. Charakteryzuje je mocna koncentracja i owocowość.
Tenute Ulisse Montepulciano d'Abruzzo
W aromacie wiśnia i dzikie zioła. Na podniebieniu owocowe nuty kwaśnej wiśni, czereśni, jeżyn, słodkiego cedru, białego pieprzu i tytoniu. Pełne, soczyste, gęste i gładkie wino z dojrzałymi taninami i średnią, idealnie wyważoną kwasowością. Długi, nasycony owocem finisz. Klasyk o wspaniałej relacji jakości do ceny.
Montepulciano d'Abruzzo
Wino zupełnie niebywałe, intensywnie aromatyczne, w którym czerwone, dojrzałe owoce przeplatają się w harmonii z nutami waniliowymi. Usta są precyzyjnie zbalansowane, struktura dobra, a taniny świetnie zintegrowane z całością. Włoskie wino będące przykładem klasy na światowym poziomie.
2024-03-21
Montepulciano d'Abruzzo
Aromat pokruszonych, mentolowych ziół, jeżyn i czarnego pieprzu jest uniesiony i czysty w nosie. To lekkie Montepulciano oferuje soczysty rdzeń aromatów wiśni i jeżyn na podniebieniu, a wszystko to otoczone delikatnymi, ale wspierającymi taninami. To wspaniała czerwień na co dzień, która będzie mile widzianym dodatkiem na stole.