Castello Banfi Summus Sant'Antimo Tuscany
Kraj: Włochy
Apelacja: IGT
Region: Toskania
Producent: Castello Banfi
Szczepy: 40% Sangiovese,
40% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Rozwiń opis...Po kupażowaniu jest przechowywane w dębowych beczkach przez sześć miesięcy, a następnie przez dwa lata leżakuje w butelkach. Posiada głęboki i intensywny czerwony kolor. Aromaty wiśni, śliwki i porzeczek ze złożonymi nutami przypraw, tytoniu i skóry. w palecie słodkie o długim wykończeniu. Należy do najbardziej prestiżowych win z Toskanii, wytwarzanych nowoczesnymi metodami. Najlepiej podawać z dziczyzną, dzikim ptactwem, czerwonymi mięsami w zawiesistych sosach, wykwintnymi serami oraz potrawami kuchni toskańskiej.
Nagrody:
93 ptk. - Wine Spectator
90 ptk. - Robert Parker
Castello Banfi w harmonijny sposób łączy paradoksy, idealny klimat i głębię Południowej Toskanii. Dodatkowymi atrybutami płożenia winni Castello Banfi są bliskością basenu Morza Śródziemnego oraz usytuowanie terenu na poziomie 300-400 metrów n.p.m. Wszystko to tworzy unikalny klimat mikroklimat, który wraz z wapiennymi glebami stanowi idealne warunki do uprawy szlachetnych winorośli. Misją firmy Castello Banfi jest produkcja win najwyższej, jakości. Wina z winnicy Banfi są wysoko uznane na rynku globalnym podkreślając dobra relacja jakości do ceny.