Villa Maria & Kim Crawford Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Aromaty wypełniające pokój i uderzająco świeży charakter Marlborough Sauvignon Blanc sprawiają, że jest tak popularny i niezapomniany. Zagłęb się trochę bardziej, a odkryjesz wysoce ekspresyjny styl wina, zdolny do ogromnej różnorodności i zróżnicowania. Ostry aromat, żywe, czyste owoce, zioła i egzotyczna tropikalna nuta, a do tego mineralna głębia – Marlborough Sauvignon Blanc to międzynarodowa marka sama w sobie.
Kim Crawford wystartował w 1996 roku i z niewiarygodną szybkością jego mocne, aromatyczne wina zaczęły zdobywać nagrody i zyskały oddanych fanów. Kim Crawford Sauvignon Blanc znalazł się na liście 100 najlepszych win magazynu Wine Spectator w 2003 roku, gdzie spotkał się z gromkim uznaniem, a następnie ponownie w 2005 i 2006 roku. W 2008 roku Wine Spectator przyznał Sauvignon Blanc prestiżową ocenę 90+ punktów siódmy rok z rzędu. Dzisiaj jesteśmy numerem 1 wśród win Sauvignon Blanc, numerem 1 wśród win NZ w Stanach Zjednoczonych i tytułem New World Winery of the Year magazynu Wine Enthusiast w 2016 roku.
Villa Maria zadebiutowała w 1961 roku, mając zaledwie 21 lat, Sir George Fistonich wydzierżawił od swojego ojca pięć akrów ziemi w Mangere, Auckland i zaczął od zaledwie akra winorośli. Pierwsze wino pod nazwą Villa Maria w 1962 roku zostało wyprodukowane z winogron zebranych z tej działki. Obecnie Villa Maria jest znana na całym świecie i uwielbiana za swoje śmiałe, ekspresyjne i wyjątkowe wina nowozelandzkie. 60-letnia podróż Villi Maria na czele nowozelandzkiego przemysłu winiarskiego ukształtowała firmę w jej obecnym kształcie. Bogate portfolio Wina Villa Maria jest jednym z najbardziej zróżnicowanych geograficznie i stylistycznie oraz wysoko nagradzanych asortymentów win premium wśród producentów z Nowej Zelandii, podsycając uwielbienie konsumentów i sukces na całym świecie.
Wina nowozelandzkie i ich popularność za dobry smak wina. W ciągu ostatniego roku konsumenci na całym świecie kupowali 81 kieliszków nowozelandzkiego wina na sekundę, a na każdym kieliszku dumnie widniała etykieta informująca o pochodzeniu wina z Nowej Zelandii. Połączenie chłodnego, ale słonecznego klimatu, niewielkich opadów deszczu oraz dobrze przepuszczalnej, średnio żyznej gleby pozwala na produkcję wyjątkowo żywych win.
Marlborough wprowadził i wypromował Nową Zelandię na międzynarodową scenę winiarską dzięki niepowtarzalnemu Sauvignon Blanc w latach 80. XX wieku. Prawie 31 000 ha winnic (około 2/3 powierzchni kraju) znajduje się pod opieką lokalnych producentów wina, co czyni go największym regionem winiarskim w kraju.
Winiarnie w Marlborough oferują niezwykle zróżnicowaną gamę odmian, od eleganckiego Pinot Noir po intensywny Chardonnay i wyraziste aromaty. Różnorodne gleby i mezoklimaty ujawniają fascynujące nowe podregiony, a przyszłość Marlborough leży właśnie w tych wyjątkowych podregionach.
A. Doliny Południowe
Otaczające wzgórza doliny Omaka, Fairhall, Brancott, Ben Morvan i Waihopai tworzą ten ważny podregion. Gleby i mezoklimaty są różne, ale mają tendencję do bycia cięższymi i zawierającymi więcej gliny niż Wairau. Staje się również chłodniej i sucho dalej na południe w dolinach. Szeroka gama odmian jest uprawiana w zależności od zalet każdego miejsca, przy czym obszar ten produkuje szczególnie dobre Pinot Noir i aromaty.
B. Dolina Wairau
Stare, żwirowe gleby koryt rzecznych oraz zróżnicowane aspekty i opady deszczu tworzą liczne mezoklimaty w tym subregionie. Ogólnie rzecz biorąc, obejmuje on szereg chłodniejszych, suchszych miejsc w głębi lądu; jałowe, kamieniste, wcześnie dojrzewające miejsca; i przybrzeżne miejsca z morską bryzą. W całym subregionie wina odzwierciedlają mocne strony poszczególnych winnic i winiarzy, ale wszystkie mają charakterystyczną intensywność i ciało owoców.
C. Dolina Awatere
Dolina Awatere jest najbardziej odrębnym geograficznie podregionem, leżącym na południe od Doliny Wairau i rozciągającym się w głąb lądu od morza, a także pnącym się w kierunku śródlądowych pasm Kaikoura. Chłodniejsze, suchsze, bardziej wietrzne i często o pewnym stopniu wzniesienia, miejsca o zazwyczaj niższych plonach dają jasne, aromatyczne Pinot Noir i dramatyczne, charakterystyczne Sauvignon, które zyskują coraz większe międzynarodowe uznanie.