Henri De Villamont Gevrey-Chambertin
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Gevrey-Chambertin
Producent: Henri de Villamont
Szczep: 100% Pinot Noir
Kolor: czerwone
Smak: wytrawne
Dojrzewanie: 14 miesięcy beczka
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Henri De Villamont Gevrey-Chambertin to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z winorośli Pinot Noir znajdujących się na glebie gliniasto wapiennej z różnych działek Gevrey-Chambertin i były w całości zbierane ręcznie (zbiory są w 100% odszypułkowane). Wino fermentowało przez 30 dni w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, a następnie leżakowało 14 miesięcy w dębowych beczkach 35% nowe reszta beczek w wieku 1,2 lub 3 lata.
Wspaniały Gevrey-Chambertin pełen wdzięku, który łączy wyraziste aromaty ciemnych owoców, jeżyn, truskawek, malin oraz morwy, z typowymi zapachami białych kwiatów, fiołków oraz róż. Na podniebieniu średnio mocny, o płynnej, jedwabistej konsystencji, z aksamitnymi drobnoziarnistymi taninami. Wino z potencjałem na rozwój przez co najmniej 10 najbliższych lat.
Sugestie kulinarne: dzikie ptactwo, przepiórka, dziczyzna, jagnięcina, wyraziste sery.
Producent: Henri de Villamont
Zajmując imponujący dziewiętnastowieczny budynek w Savigny-Lès-Beaune, Henri de Villamont jest średniej wielkości producentem, który łączy godną pozazdroszczenia domenę (są szczególnie silni w Chambolle-Musigny) ze skrupulatnie pozyskiwaną ofertą negocjacyjną. Cuverie został zaktualizowany o najnowszy sprzęt mniej niż dziesięć lat temu, a pod spodem znajduje się dużo miejsca na beczki w pięknej piwnicy o podwójnej wysokości. Cechy te dają winiarzowi elastyczność i precyzję, co skutkuje doskonałą ekspresją różnych oferowanych terroirów. Należą do nich niektóre szczególnie dobrze zlokalizowane winnice: na przykład Auxey-Duresses Les Hautés graniczy z Meursault Vireuils, a Chambolle-Musigny Les Baudes leży tuż poniżej Bonnes-Mares. W każdym przypadku, ponieważ ta pierwsza jest o wiele mniej znana, stosunek jakości do ceny jest wyjątkowy.