Pouilly Fuisse Louis Jadot Burgogne
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Podregion: Pouilly Fuiss
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność 0,75l
Rozwiń opis...Maison Louis Jadot produkuje Pouilly Fuissé ze szmaragdowymi odcieniami złota, które odzwierciedlają finezję i dystynkcję wina; degustacja jest harmonijna, świeża, pełna smaków z aromatami orzechów laskowych, prażonych migdałów, grejpfruta i cytryny.
Pouilly-Fuissé do potrawy? Łatwą odpowiedzią jest ryba, najlepiej z rybami słodkowodnymi i skorupiakami, zwłaszcza jeśli są gotowane ze słodkimi ziołami, w tym koprem włoskim lub koperkiem. Kurczak, cielęcina i wieprzowina będą pasować, o ile w daniu nie ma dodanego cukru ani słodyczy. Do dań wegetariańskich lub wegańskich potrzebujesz czegoś ziołowego i dość dobrze doprawionego, w przeciwnym razie wino sprawi, że dania będą wydawały się mdłe. Dobrze sprawdzi się z daniem zawierającym trochę chili. Dobrze komponuje się z serem kozim, łagodnym w smaku serem pleśniowym, niepasteryzowanym brie lub camembertem, łagodnym lub średnio wytrawnym cheddarem, emmentalerem, cantalem i innymi serami o podobnym smaku, a nawet z niektórymi serami mytymi o intensywnym zapachu. Pasowałby do mniejszej liczby deserów, może do ciasta cytrynowego z bezą, tarty cytrusowej lub malinowej, a nawet czegoś z dodatkiem marakui, byleby nie było za słodkie. Być może mrożone jogurty, ale to zależy od słodkości.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Maison Louis Jadot produkuje Pouilly Fuisse ze szmaragdowymi odcieniami złota, które odzwierciedlają finezję i dystynkcję wina. Degustacja jest harmonijna, świeża, pełna smaków z aromatami orzechów laskowych, prażonych migdałów, grejpfruta i cytryny. Musi być podawany raczej na zimno i bardzo dobrze komponuje się ze skorupiakami, rybami, białym mięsem w sosie śmietanowym i drobiem. Pouilly Fuisse jest przyjemny do picia w młodości, ale można go długo leżakować w piwnicy (5-8 lat), aby uzyskać wspaniały złożony bukiet. Pouilly Fuisse jest produkowany wyłącznie z winogron Chardonnay. Produkcja jest niewielka (700 hektarów upraw) i obejmuje strome zbocza wsi Fuise, Solutre, Pouilly, Vergisson i Chaintre, na których gleby są mieszanką gliny i kredy z epoki jurajskiej. Położony w południowej części Burgundii, na północnym krańcu obszaru Beaujolais, Pouilly Fuisse jest szczytem win Maconnais, w samym sercu wielkich białych apelacji (Fuisse, Pouilly Loche, Pouilly Vinzelles i Saint Veran). Maison Louis Jadot to jedna z najbardziej zaufanych i szanowanych winiarni na burgundzkim Côte d'Or. Frédéric Barnier, ceniony winiarz Jadot, i jego zespół równoważą tradycję i technologię, koncentrując się na najczystszej ekspresji terroir każdego wina. Te zasady winifikacji są jak najlżejsze w produkcji wina i tworzą esencję doskonałego Burgundii. Założony w 1859 roku dom posiada obecnie 528 akrów winnic, w tym 280 akrów najbardziej prestiżowych działek Premier i Grand Cru na Cote d'Or.