Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Czas skosztować win z Francji

Francuskie wina są niezwykłe w smaku, niemalże grzechem byłoby ich wypicie bez delektowania się. Francja jest krajem znanym ze świetnie sformalizowanej produkcji win. Pod uwagę brane są przede wszystkim regiony winiarskie, a nie szczepy winorośli. Oryginalny trunek można poznać po certyfikacie i etykiecie AOC. Winom z Francji stawiane są duże wymagania. Plantatorzy muszą stosować się do szeregu zasad, które dotyczą między innymi nawożenia gleby, przycinania roślin i zbierania owoców. Duże restrykcje przekładają się na to, że produkt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować francuskiego wina, to czas to zmienić.

Jakie ma do zaoferowania wina francuskie sklep online? Czas się o tym przekonać i wybrać coś smacznego dla siebie

Pyszne wina Francja produkuje już od wieków. Są one obecnie znane na całym świecie, można liczyć na wiele odmian, więc dla każdego znajdzie się coś odpowiedniego. Wino francuskie cechuje się najwyższą jakością, wyrazistością. Powstaje z owoców szlacheckiej winorośli. W średniowieczu to właśnie Francja była kolebką winiarstwa. Początkowo za produkcję wina odpowiadali zakonnicy, a dokładnie benedyktyni i Cystersi. Francuzi popierali metody produkcji i doboru odmian winogron do możliwości okolicznej przyrody. Jest wiele regionów winiarskich, a za najbardziej znany na całym świecie uznaje się Bordeaux. Słynie z produkcji wysokiej jakości trunków. Wino Bordeaux stało się wręcz wizytówką francuskiego winiarstwa. Z czerwonych win wymienić można przede wszystkim następujące szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Z kolei wśród białych odmian dominują Semillon i Sauvignon Blanc. Alkohole z Burgundii również są wyśmienite, szczególnie Pinot Noir i Chardonnay. Francuzi skategoryzowali swoje wina zgodnie z oferowaną jakością i cenami. Największą popularnością cieszą się Chablis. Wyższej klasy są Petit Chablis, Chablis Premier Cru. Za najbardziej pożądane uznaje się Chablis Grand Cru.

Na jakie zdecydować się wina z Francji?

Langwedocja to najstarszy region winiarski we Francji i jednocześnie największy w całym kraju. Można liczyć na lekkie wina o wyraźnej nucie owocowej. Najczęściej nie są one beczkowane, przez co mają specyficzny smak. Oczywiście nie brakuje też trunków o rozbudowanej strukturze, cechujących się dużym ekstraktem. Region Dolina Rodanu ma do zaoferowania krzepkie wina czerwone, pełne owocu. Z kolei w Szampanii produkuje się znane na całym świecie wina musujące. Wina wytrawne z Francji zawierają od czterech do 9 g cukru na litr. W półwytrawnych jest go nie więcej niż 18 g. Z kolei wina półsłodkie mogą mieć zawartość cukru od 18 do 45 g na litr. Nie brakuje też pysznych win słodkich, z zawartością cukru powyżej 45 g. Przy wyborze wina z Francji warto mieć na uwadze folię aluminiową pokrywającą korek. Powinna być ona koloru zielonego. Zawsze warto zapoznać się z opisem widniejącym na etykiecie. Oryginalne wina francuskie są oznaczone „Produit de France”. Jest to gwarancja tego, że powstało ono w tym kraju, najlepiej aby producent sam rozlewał trunek do butelek.