Rocche dei Manzoni La Cresta Barbera Dalba
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Rocche dei Manzoni
Typ: Dry Red Barbera
Pojemność: 0,75l
Alkohol:14%
Rozwiń opis...Wyprodukowane z 100% winogron Barbera dAlba Dojrzewające 12 miesięcy w beczkach i 5 miesięcy w butelkach, to wino jest fascynujące od pierwszych chwil.
Intensywna, rubinowoczerwona barwa. W nosie wyczuwalne, winne aromaty, intensywne i trwałe, przywodzące na myśl fiołki i skórę. W smaku wino wyróżnia się czystymi, typowymi dla tego szczepu aromatami, gęstymi i mocnymi. Wytrawne, o przyjemnym ciele i pełnym charakterze.
Wytwarzane wyłącznie z winogron szczepu Barbera, „La Cresta” urzeka swoją przyjemnością i natychmiastowością od pierwszego łyku. Barbera d'Alba o niezwykłym uroku, miękkie i otulające, dojrzewa w beczkach barrique przez około rok, a następnie butelkowane przez kolejne pięć miesięcy. Czerwone wino o ugruntowanej renomie kulinarnej, idealne do stołu, doskonale komponujące się z szeroką gamą dań.
Winery Rocche dei Manzoni Piemont
Założona w 1974 roku przez Valentino Miglioriniego winnica Rocche dei Manzoni znajduje się w Manzoni, wiosce w Monforte d'Alba.
Ten wielooddziałowy kompleks idealnie komponuje się ze wspaniałym krajobrazem wzgórz Langhe. To miejsce, w którym sztuka, kultura i muzyka łączą się, tworząc wyjątkową podróż do odkrywania wspaniałych winnic Langhe. 50 hektarów ziemi w gminie Monforte d'Alba
tworzy nierozerwalną więź ze wzgórzami, co sprawiło, że winiarnia rozważa jedynie przejęcia w obrębie gminy. W 1998 roku przejęta została winnica Pianpolvere Soprano w Bussii. Winnica jest zarządzana jako samodzielne przedsiębiorstwo, prowadzona metodami ekologicznymi, a po zbiorach w 2017 roku uzyskała certyfikat biodynamiczny.
Rocche dei Manzoni Piemont i ich filozofia która produkcji opiera się na dążeniu do jak najmniejszej ingerencji w procesy piwniczne. Nie oznacza to jednak rezygnacji z określonego stylu. Rocche dei Manzoni zawsze pozostawało wierne sobie i opiera się na wykorzystaniu nowych beczek do produkcji win czerwonych. Z biegiem lat Rodolfo nauczył się, jak prawidłowo łączyć drewno z winem, dlatego w 2008 roku wprowadził betonowe jaja. Dzięki nim winiarnia znalazła klucz do produkcji jeszcze bardziej eleganckich i jedwabistych win.