

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Możliwy zwrot w ciągu 14 dni
Gaja Barolo Dagromis DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Barolo
Producent Gaja
Szczep: Nebbiolo 100%
Rodzaj: Czerwone, wytrawne
Kategoria: Wina Kolekcjonerskie
Beczka: 12 miesięcy
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Nazwa wina pochodzi od rodziny Gromis, cenionych właścicieli winnic w La Morra w XIX stuleciu. Winogrona zbierane są właśnie w La Morra i w wyjątkowej, należącej do rodziny Gaja winnicy w Serralunga. Wino, dojrzewające przez 12 miesięcy w dębowych barriques i przez kolejny rok w dużych dębowych kadziach, prezentuje wyjątkową ekspresję tych dwóch najsłynniejszych terroirs w Barolo. Intensywny kolor, piękne aromaty dojrzałych porzeczek i jagód z nutami kwiatowymi. Solidna struktura, równoważona bogatą, miękką cielistością. Idealne do bardzo długiego starzenia. Sugestie kulinarne: pieczona jagnięcina, steki z polędwicy w sosach, bażant, risotto z truflami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dzięki swojej wytrwałości i nowoczesnym pomysłom Angelo Gaja zdołał zmienić niektóre aspekty enologii Piemontu i produkcji doskonałych win kolekcjonerskich, które cieszą się międzynarodową renomą na arenie międzynarodowej. Wino Dagromis Barolo bierze nazwę od rodziny Gromis, która była właścicielem winnicy położonej w La Morra: z niej pochodzi część winogron wykorzystywanych do produkcji tego typu wina. Barwa tego wina to intensywny granat z cudownymi pomarańczowymi niuansami; najciekawsze jest to, że wino to zachwyca intensywnym i złożonym bukietem z kwiatowymi nutami róży i fiołka, oprócz jagód i truskawek, dżemów, oprócz czarnego pieprzu i lukrecji. Jego niezwykłe właściwości sprawiają, że jest to wino ciepłe i urokliwe, obdarzone dobrą zdolnością leżakowania.
Jaskinia została zbudowana w 1859 roku w Barbaresco, w centrum Langhe i przez cały czas jest uznawana za jeden z symboli nazwy w produkcji Barbaresco. Od twórcy Giovanniego po Angelo Gaja, ta rodzina zyskała wielką reputację w sektorze wina dzięki uważnemu dążeniu do jakości. W latach 60-tych Angelo Gaja zdecydował się na unowocześnienie tradycji i import nowych technik produkcyjnych: od zniszczenia produkcji na hektar do większej kontroli temperatury fermentacji, od używania beczki po wymianę dłuższych blatów. Przeszłość jako doświadczenie, przyszłość jako cel: oto filozofia tej odnoszącej sukcesy winiarni.