Dominio de Atauta Ribera del Duero
Kraj: Hiszpania
Region: Kastylia i Leon
Apelacja: DO Ribera del Duero
Producent: Bodegas Dominio de Atauta
Szczep: Tempranillo (Tinto Fino)
Dojrzewanie: 16 miesięcy beczka
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Alkohol: 14% c3
Nota degustacyjna:
Dolina Atauta znajduje się na wysokości ponad 1000 metrów nad poziomem morza i tym samym posiada najwyższe winnice w Riberze. Piaszczysto-kamienista gleba i stare winorośle, w tym jedne z najstarszych w całym regionie winiarskim, czynią dolinę wyjątkową.
Dominio de Atauta jest wytwarzane z winogron w wieku od 100 do 140 lat, wciąż nieszczepionych winorośli, które dają tylko najmniejsze plony około 2500 kg z hektara. Podobnie jak w przypadku wszystkich win Atauta, używany jest wyłącznie szczep Tinto Fino (lokalna odmiana Tempranillo).Winogrona są ręcznie zbierane i selekcjonowane. Część moszczu fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej, część w drewnianych kadziach. Młode wino dojrzewa w beczkach przez 16 miesięcy, z czego prawie połowa jest odnawiana co roku.
Wino prezentuje intensywna wiśniowa czerwień. Bardzo złożony aromat. Kakao i dużo ciemnych owoców. W ustach Dominio de Atauta jest bardzo mineralne z nutami owoców i bardzo pikantne. Mocne z wciąż mocnymi taninami i bardzo dobrze dozowanymi tonami drewna. Dominio de Atauta został oceniony bardzo wysoko w pierwszym roku publikacji, 2000. Na początku była to wciąż prawdziwa wskazówka od wtajemniczonych, ale teraz Dominio de Atauta 2014 bezproblemowo dołączyło do grona doskonałych, wciąż przystępnych cenowo win Ribera del Duero.
Notatki Sommelier:
Założona w 2000 roku w wyjątkowej enklawie – dolinie Atauta (Soria), na wysokości 1000 metrów – winiarnia Dominio de Atauta szybko udowodniła, że jest jedną z najbardziej błyskotliwych firm Ribera del Deuro. Jej wina uzyskują wysokie noty w najbardziej wpływowych międzynarodowych publikacjach.
Obiekty Dominio de Atauta znajdują się na zboczu wzgórza na różnych wysokościach, aby wykorzystać grawitację w produkcji wina i uniknąć pompowania. Jej winnica leży w dolinie Atauta i jest podzielona na ponad 500 małych działek z różnymi rodzajami gleb, które korzystają z ekstremalnego klimatu i sprzyjają powolnemu dojrzewaniu. Te cenne, stuletnie winorośle pochodzące sprzed epidemii filoksery dają niewielkie ilości wysokiej jakości winogron. Firma jest zaangażowana w tradycyjne i zrównoważone praktyki uprawy winorośli: używa wyłącznie produktów ekologicznych, a wszystkie prace wykonywane są ręcznie.