Hoya de Cadenas Reserva Privada Tempranillo
Rozwiń opis...Wyśmienite wino produkowane w 85% ze szczepu Tempranillo i w 15% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Przez 14 miesięcy przechowywane jest w dębowych beczkach. Wino o intensywnej, wiśniowej barwie oraz złożonym aromacie z nuta czerwonych owoców oraz kakao. Podawać do potraw mięsnych, makaronów oraz przystawek.
Notatki Winiarskie
Rioja to rodzima hiszpańska odmiana wina, która prawdopodobnie pochodzi z czasów rzymskich. W rzeczywistości niektórzy spekulują, że odmiany winorośli Rioja mogły być prekursorami odmian Bordeaux, które pojawiły się nieco później we Francji. Komercyjna produkcja wina w Rioja rozpoczęła się w XIII wieku, a wino było głównym celem regionu od XV wieku do dziś. W zależności od winogron może być produkowane jako czerwone lub białe wino, chociaż najpopularniejsze są wina czerwone z winogron Tempranillo.
W latach 80. XVIII wieku Don Manuel Quintano udał się do Bordeaux i przywiózł technikę starzenia w dębie do Rioja, co radykalnie poprawiło trwałość i potencjał eksportowy wina. Jednak ówczesne kontrole cen zniechęcały do stosowania dębu, dopóki książę de la Victoria i jego pomocnik, pułkownik Luciano Murrieta nie wyruszyli na kolejną wyprawę, aby odkryć techniki Bordeaux. Murrieta jest uznawany za autora ponownego wprowadzenia dębowych beczek, a także wprowadzenia dużych kadzi fermentacyjnych.
Mimo to Rioja zachowała reputację mało znanego i była postrzegana jako gorsza od francuskich win aż do połowy lub końca XIX wieku. Seria epidemii grzybiczych zniszczyła francuskie winnice, zmuszając wielu francuskich producentów do osiedlenia się w Rioja. W XX wieku region ten ucierpiał wraz z większością Europy z powodu II wojny światowej, ale w latach 60. produkcja wróciła do normy. Wreszcie rocznik 1970 został uznany za jedno z najlepszych win na świecie, co doprowadziło do uznania Rioja za jedno z najlepszych hiszpańskich win. Ostatnio producenci eksperymentują z bardziej owocowymi smakami, aby przyciągnąć jeszcze większą międzynarodową uwagę.
Połączenia z potrawami z Rioja
Ze względu na swój wytrawny i pełny smak, Tempranillo Rioja najlepiej komponuje się z równie treściwymi daniami.
Najlepsze połączenia potraw z regionu Rioja
Jeśli chodzi o mięso, wytrawne smaki Rioja doskonale komponują się z jagnięciną, chorizo, pieczoną wieprzowiną i kurczakiem. Rioja świetnie komponuje się również z mocnymi serami, takimi jak manchego, a także wędlinami, które wytrzymują wino.
Połączenia potraw, których należy unikać z Rioją
Podobnie jak większość pełnych czerwonych win, czerwone Rioja nie nadaje się do delikatnych dań, takich jak ryby czy miękkie sery, ze względu na swoją przytłaczającą jakość. Białe Rioja z winogron Viura, choć mniej popularne, mogą być lepiej dostosowane do tego typu dań.
Potencjał starzenia się Rioja
Od wprowadzenia starzenia w dębie w XVIII wieku, wpływ dębu stał się widoczny w profilu smakowym Rioja. Rioja może wykorzystywać zarówno dąb amerykański, jak i francuski, ale amerykański jest bardziej powszechny i często wytwarzany w stylu francuskich beczek. Proces starzenia w dębie stał się znany ze względu na waniliowy smak, jaki nadaje winu. W przeszłości producenci starzeli czerwone Rioja przez okres do 20 lat lub dłużej, chociaż ostatnio okres ten spadł do kilku lat, przy czym najlepsze wina rezerwowe trwają od 4 do 8 lat. Jeśli chodzi o białe Rioja, leżakowanie w dębie trwało co najmniej 2-5 lat, chociaż wykorzystanie dębu spadło ze względu na bardziej utleniony smak, jaki dodaje białym winom.
Klasyfikacje Rioja
Apelacja DOCa Rioja dzieli wino Rioja na cztery kategorie, które mają zasadnicze znaczenie dla zrozumienia wina Rioja:
Wina Gran Reserva są najlepsze z najlepszych, wymagają co najmniej dwóch lat leżakowania w dębie i trzech lat w butelce w przypadku czerwonych win (jednego roku w dębie w przypadku białych). Winiarze zazwyczaj wybierają najlepsze winogrona do tej kategorii.
Wina Reserva są o krok poniżej Gran Reserva, ale nadal mają wyjątkową jakość. Wina te muszą być leżakowane przez co najmniej rok w dębie i dwa w butelce (sześć miesięcy w dębie w przypadku białych). Wielu koneserów przysięga na Reserva ze względu na równowagę między owocowymi nutami Crianza i goryczką Gran Reserva.
Wina Crianza to bardziej przystępna klasyfikacja, która powszechnie wykorzystuje używane dębowe beczki, co oznacza, że dębowe smaki są mniej wyraziste. Wymagają co najmniej roku w beczce w przypadku czerwonego wina (sześciu miesięcy w przypadku białego) i zwykle co najmniej kilku miesięcy starzenia w butelce. Crianza jest nadal bogata i pełna, ale nadaje się do codziennego picia.
Wina Rioja to najniższy poziom klasyfikacji, bez wymogu starzenia, wskazujący po prostu, że wino pochodzi z regionu Rioja i wykorzystuje odpowiednie winogrona. Wina te nie mają struktury taninowej i dębowych smaków starszych win, ale oferują bardziej współczesne owocowe podniebienie, które stało się popularne w ostatnich latach.