

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Saint Clair Family Estate Vicars Choice
Producent: Saint Clair Family Estate
Region: Nowa Zelandia - Marlborough
Rodzaj: Białe, wytrawne
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Bardzo lekkie, wytrawne, rześkie wino o słomkowym kolorze i aromatach agrestu, gujawy, pokrzywy, kapryfolium z dodatkiem świeżej kwasowości grejpfruta. Lekko mineralne nuty poprzedzają długi finał.
Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Białe wino z Nowej Zelandii pozwalające utrwalić letni czas ujawniając rześkie, kwiatowe i super wytrawne Sauvignon Blanc z Marlborough.
Region winiarski Marlborough stanowi 62% całkowitej powierzchni winnic w Nowej Zelandii. Odmiana numer jeden to Sauvignon Blanc. Tuż za nim podążają Pinot noir i Chardonnay.
Silny kontrast między gorącymi słonecznymi dniami a chłodnymi nocami pomaga winiarzom przedłużyć okres dojrzewania winorośli jak nigdzie indziej. Skutkuje to wyjątkowymi wyrazami ich winogron. Na przykład Sauvignon Blanc z Marlborough oferuje wyjątkowe aromaty i smaki, które cieszą się uznaniem miłośników wina na całym świecie.
Nazwa Saint Clair pochodzi od posiadłości winnic, które po raz pierwszy zasiedlili rodzina Sinclair. Dziś Saint Clair Family Estate jest własnością Neala i Judy Ibbotsonów, pionierów uprawy winorośli w Marlborough od 1978 roku. Początkowo winogrona były dostarczane do lokalnych firm winiarskich; jednak chęć rozszerzenia jakości osiągniętej w winnicy na gotowe wino doprowadziła do założenia winnicy Saint Clair Family Estate w 1994 roku. Winogrona w tym winie zostały zebrane w wybranych winnicach, które były w stanie osiągnąć optymalną intensywność smaku, zanim poziom cukru stanie się zbyt wysoki. Pozwoliło to na produkcję tego pięknego wina o zawartości jedynie 9,5% alkoholu, ale bogatego w smak. Winogrona zbierano maszynowo w niskich temperaturach i natychmiast przetwarzano, aby zminimalizować kontakt ze skórą. Sok był fermentowany w niskich temperaturach w stali nierdzewnej, aby zachować różnorodny charakter i świeżość. Następnie zatrzymano fermentację, pozostawiając tylko trochę cukru, aby nadać winu wagę podniebienia.
Sauvignon Blanc doskonale komponuje się z daniami wegetariańskimi. Polecamy: Pilaw tradycyjnie przygotowuje się z ryżu lub kaszy bulgur, warzyw i mięsa. Warzywa w tempurze, warzywa faszerowane. Tortilla de patatas i wino Sauvignon Blanc, Wege pierogi z mąki grochowej i wino Sauvignon Blanc, Halloumi z grilla z warzywami i wino Sauvignon Blanc, Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i wino Sauvignon Blanc, Pasta z warzyw korzennych podana z ekspresowymi bułeczkami i wino Sauvignon Blanc, Gratin z kalafiora z mieszanką serów, natką i chili oraz wino Sauvignon Blanc, Kluski śląskie z soczewicy z gulaszem z młodych warzyw i wino Sauvignon Blanc, Włoska caponata z bakłażana i pomidorów i wino Sauvignon Blanc, Pieczona dynia piżmowa z sosem z pieczonego czosnku i wino Sauvignon Blanc, Makaron bavette z pomidorkami i pudrem z palonej szalotki oraz wino Sauvignon Blanc itd…
Stosunkowo rzecz biorąc, ta biel oferuje atrakcyjne aromaty mandarynki, kwiatu lipy i wiciokrzewu, z nutą kiwi. Podniebienie harmonizuje teksturę z orzeźwieniem, naśladując zapach nosa, ale dodając białej przyprawy do długiego finiszu. Cytrusy wspierają, dodając wagi, tekstury i złożoności.
Złożona, krzemienna, mineralna, dzika i ziemista. Aromaty i smaki brzoskwini i konserwowanej cytryny, tropikalnych kwiatów i grejpfruta, siana, świeżych ziół i przypraw owocowych. Charakterystyczna konsystencja z delikatnym osadem osadowym, rześką kwasowością i mineralnym odczuciem w ustach. Wyraziste i złożone, długie i pyszne.
Żywe Sauvignon Blanc wybucha owocową sałatką z dojrzałym agrestem, passiflorą, świeżą limonką i egzotycznymi aromatami ziół. Wzbudza ciekawość w ustach, intensywne i pełne, dające odświeżającą, czystą kwasowość.
Cudowny Sauvignon Blanc, który nadaje winu szczególny aromat cytrynowy i grejpfrutowy, z typową żywą kwasowością.
Ekspresyjne wino o uderzającym aromacie agrestu, bogato urozmaiconym nutami cytrusów i roślin zielonych. Doskonale wyważone w ustach: orzeźwia wzorową kwasowością i koi łagodnym wypełnieniem dojrzałego owocu. W końcówce krzemienia, świeża goryczka
Zainspirowana zróżnicowanym terroir w regionie Marlborough, seria Terroir prezentuje regionalną różnorodność Marlborough. Ten wielokrotnie nagradzany Sauvignon Blanc ma odważne aromaty cytrusów, pokrzywy i ściętej trawy z nutą miodu, bardzo złożony i warstwowy bukiet. Na podniebieniu zadowalająco ciężka z nutami melona, limonki i skontrastowaną mineralnością. Wyśmienicie komponuje się z owocami morza, łososiem i serem.
Wyborne białe wino o rześkich aromatach marakui, białej brzoskwini i grejpfruta przemieszanych z nutami ziołowymi i mineralnymi. W ustach lekkie, świeże i smakowite, o długim finiszu. Podawać do owoców morza, kurczaka z grillowanymi warzywami, świeżych sałatek lub samo.
Jedno z ciekawszych win które ostatnio otwierałem. Dużo win z nowej zelandii jest poprostu rozlewana u posredników poza winnicą. a tu mamy przykład wzorcowej winnicy Saint Clair która prezentuje wino o rześkich aromatach marakui, białej brzoskwini i grejpfruta przemieszanych z nutami ziołowymi i mineralnymi. W ustach lekkie, świeże i smakowite, o długim finiszu. Zdecydowanie polecam.
Tropikalne nuty marakui, grejpfruta i czarnej porzeczki łączą się ze słonymi nutami mineralnymi. Podniebienie bogate i ciężkie, pełne aromatów grejpfruta i czarnej porzeczki oraz zielonych nut pokrzywy i papryki. Subtelny charakter soli morskiej prowadzi do długo utrzymującego się mineralnego wykończenia.
2022-05-22
Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Marlborough
Musiałabym powiedzieć, że prawdopodobnie ostre aromaty i skoczne… nie wiem, po prostu nie można przegapić Nowej Zelandii lub Marlborough Sauvignon Blanc.