- -30,00 zł

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Marlborough
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Saint Clair Family Estate
Szczepy: Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe wytrawne
Temp. serwowania: 8–10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c4
Nota degustacyjna:
Wyśmienite wino od jednego z najlepszych nowozelandzkich producentów Sauvignon Blanc, w jakości którą inni producenci zwykle oferują w swoim asortymencie premium. Wino prezentuje piękną lśniącą jasno złocistą barwę z uwodzicielskim aromatem owoców tropikalnych, marakui, guawy, białych brzoskwiń, grejpfruta, pokrzywą i subtelnymi słonymi mineralnymi nutami. Na podniebieniu lekkie i świeże z przyjemnie zaznaczoną delikatną kwasowością, której towarzyszą nuty owoców tropikalnych, marakui oraz czarnej porzeczki. Lekko mineralne nuty poprzedzają długie wykończenie.
Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Białe wino z Nowej Zelandii pozwalające utrwalić letni czas ujawniając rześkie, kwiatowe i super wytrawne Sauvignon Blanc z Marlborough. Region winiarski Marlborough stanowi 62% całkowitej powierzchni winnic w Nowej Zelandii. Odmiana numer jeden to Sauvignon Blanc. Tuż za nim podążają Pinot noir i Chardonnay. Silny kontrast między gorącymi słonecznymi dniami a chłodnymi nocami pomaga winiarzom przedłużyć okres dojrzewania winorośli jak nigdzie indziej. Skutkuje to wyjątkowymi wyrazami ich winogron. Na przykład Sauvignon Blanc z Marlborough oferuje wyjątkowe aromaty i smaki, które cieszą się uznaniem miłośników wina na całym świecie.
Nazwa Saint Clair pochodzi od posiadłości winnic, które po raz pierwszy zasiedlili rodzina Sinclair. Dziś Saint Clair Family Estate jest własnością Neala i Judy Ibbotsonów, pionierów uprawy winorośli w Marlborough od 1978 roku. Początkowo winogrona były dostarczane do lokalnych firm winiarskich; jednak chęć rozszerzenia jakości osiągniętej w winnicy na gotowe wino doprowadziła do założenia winnicy Saint Clair Family Estate w 1994 roku. Winogrona w tym winie zostały zebrane w wybranych winnicach, które były w stanie osiągnąć optymalną intensywność smaku, zanim poziom cukru stanie się zbyt wysoki. Pozwoliło to na produkcję tego pięknego wina o zawartości jedynie 9,5% alkoholu, ale bogatego w smak. Winogrona zbierano maszynowo w niskich temperaturach i natychmiast przetwarzano, aby zminimalizować kontakt ze skórą. Sok był fermentowany w niskich temperaturach w stali nierdzewnej, aby zachować różnorodny charakter i świeżość. Następnie zatrzymano fermentację, pozostawiając tylko trochę cukru, aby nadać winu wagę podniebienia.
Sauvignon Blanc doskonale komponuje się z daniami wegetariańskimi. Polecamy: Pilaw tradycyjnie przygotowuje się z ryżu lub kaszy bulgur, warzyw i mięsa. Warzywa w tempurze, warzywa faszerowane. Tortilla de patatas i wino Sauvignon Blanc, Wege pierogi z mąki grochowej i wino Sauvignon Blanc, Halloumi z grilla z warzywami i wino Sauvignon Blanc, Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i wino Sauvignon Blanc, Pasta z warzyw korzennych podana z ekspresowymi bułeczkami i wino Sauvignon Blanc, Gratin z kalafiora z mieszanką serów, natką i chili oraz wino Sauvignon Blanc, Kluski śląskie z soczewicy z gulaszem z młodych warzyw i wino Sauvignon Blanc, Włoska caponata z bakłażana i pomidorów i wino Sauvignon Blanc, Pieczona dynia piżmowa z sosem z pieczonego czosnku i wino Sauvignon Blanc, Makaron bavette z pomidorkami i pudrem z palonej szalotki oraz wino Sauvignon Blanc itd…
Nagrody i wyróżnienia:
SILVER MEDAL – New World Wine Awards 2019 (rocznik 2018)
GOLD MEDAL 2019 Vintage Awarded: 2019 New Zealand Wine of the Year
Jeśli lubisz pikantne, pikantne i krnąbrne Sauvignon Blanc, to jest wino dla Ciebie! To było super orzeźwiające, gdy próbowaliśmy się ochłodzić po kolejnym przypaleniu. Jeśli spróbujesz, daj nam znać, co myślisz, zostawiając komentarz.
Sauvignon Blanc z pojedynczą winnicą wydobywa aromaty świeżego groszku i czarnych porzeczek zmieszanych z ziołami takimi jak kolendra. Na podniebieniu skoncentrowane aromaty jalapeño i trawy cytrynowej z mocnym finiszem skórki limonki i nutą krzemienia strzelniczego. Kluczową cechą tego wina jest kredowa konsystencja przypominająca mokre kamienie rzeczne.
Uczucie w ustach jest okrągłe, głębokie, szerokie i przyczepne jednocześnie, stymulując podniebienie. To jest cholernie dobre wino, ludzie.
Sauvignon Blanc jest odpowiednie na lato. Lato to idealny czas na wypicie kieliszka letniego wina. Ciepły sezon wymaga orzeźwiających win, które idealnie komponują się z lekkimi posiłkami i relaksującymi wieczorami na tarasie. Wino Sauvignon Blanc jest lekkie i orzeźwiające i jest idealnym towarzyszem grilla, pikniku lub relaksującego dnia w ogrodzie. Lato to czas wakacji, imprez, pikników i dni na plaży. Więc podziękuj mi za dobrą radę...
Jasno cytrynowa słomka. Wibrujące aromaty nektarynki, zielonego jabłka, wiciokrzewu i odrobiny pokrzywy. Urocza precyzja na podniebieniu z rdzeniem pikantnych owoców i długim satysfakcjonująco wytrawnym wykończeniem tekstury.
Dominuje intensywny agrest i kozieradka, z kwiatem czarnego bzu i wiciokrzewem, które zapewniają pewne bogactwo, a następnie lekkie nuty mineralne.
Skoncentrowane, świeże i subtelnie ziołowe z odrobiną słodkiej gruszki i owoców cytrusowych, a także odrobiną bogactwa fig w tle. Piękna tekstura i głębia, z zielenią ładnie zintegrowaną. Ma treść.
Moje ulubione nowozelandzkie Sauvignon Blanc. Doskonała równowaga między owocowością, kruchością i mineralnością, nie będąc zbyt ostrym ani cierpkim, jak niektóre inne Sauv Blancs z Nowej Zelandii
Oferując wspaniałą owocową czystość i moc, wino ukazuje w nosie aromaty jabłka Gala, feijoa, limonki kaffir i skórki cytryny. Jest skoncentrowane i doskonale skoncentrowane, z delikatną teksturą i pikantną kwasowością, finiszuje imponująco długi i liniowy
Mocno cytrusowe z bardzo dobrze zbalansowaną kwasowością. Dość zachwycające
Pełne mocy nowozelandzkie białe wino wytrawne o wyraźnych aromatach marakui, grejpfruta i czarnej porzeczki przemieszanych z nutami mineralnymi. W ustach skoncentrowane, bogate, o doskonałej strukturze i długim posmaku.
Wino ujawnia wyrazisty, intensywny bukiet, z którego emanuje ogromna paleta aromatów, począwszy od bogatej gamy nut owoców cytrusowych, cytryny i grejpfruta, połączonej z harmonijną mineralnością. Na podniebieniu wino wyróżnia się imponującą świeżością i kwasowością, z aromatów utrzymujących się na finiszu, rozwijają się aromaty owoców cytrusowych. Doskonale komponuje się z daniami rybnymi, białym mięsem, antipasti oraz ze szparagami.
Wybawienie. Jeśli kochasz Sauvignon Blanc, koniecznie musisz spróbować tego wina. To wino prezentuje się jako świeże, rześkie, soczyste i pełne napięcia. Rozkosznie złożone nuty tropikalne, takie jak dojrzała figa i agrest. Te wyraziste, rześkie aromaty i mineralny charakter owocują inspirującym winem, które naszym zdaniem jest w tym segmencie niemal nie do pobicia. Wielokrotnie nagradzane najlepsze wino.
Dostarcza zupełnie inne podejście od zwykłych smaków trawiastego agrestu, ze względu na obecność rodzimych, naturalnych drożdży. To prawdziwy wypełniacz do ust, o bogatym, ciężkim smaku owoców tropikalnych i zielonych ziół; w zasadzie woła o bogate dania rybne lub pieczoną wieprzowinę i kurczaka z ziołami
To lekkie i żywe wino o aromatach pikantnych limonek, chrupiących ziół i świeżego groszku śnieżnego. Soczyste podniebienie jest zrównoważone i ma posmak marakui i grejpfruta, z nutą jalapeño i trawy cytrynowej na finiszu.
Fantastyczne Sauvignon Blanc. Bardzo aromatyczne, świeże, żywe smaczne! jedno z lepszych jakie miałam okazję pić.
Na podniebieniu żywe i soczyste, z nutami agrestu, limonki i grejpfruta. Wykończenia długie i żywe. „Nieskazitelny i jasno wyrażony, w nosie wyczuwalny aromat feijoa, kiwi, nektarynki i skórki cytryny, prowadzący do żywego, soczystego i aromatycznego podniebienia
„Wyrafinowane, złożone wino, które stało się kultowe”
Czyste Sauvignon Blanc oferuje jasne, mięsiste owoce tropikalne i cytrusowe, kwiaty jabłoni oraz szept zielonych ziół i kredowego pyłu. Podniebienie ma ładną konsystencję wśród tych wszystkich mięsistych owoców i mrożącej kwasowości.
Smaki białego grejpfruta, pomelo i zielonego jabłka są świeże i soczyste, z niesamowitą intensywnością na długim, gładkim finiszu, gdzie utrzymują się pieprzne nuty białych kwiatów."
Jasnosłomkowy kolor, genialnie przejrzysty. Brzoskwinia, agrest, twaróg cytrynowy, kwiat cytrusów i odrobina marmolady pomarańczowej. Żywy i jasny, ze smakiem właśnie dojrzałej cytryny, brzoskwini i smacznym dotykiem świeżych herbatników. Tyle w tym winie nadaje się do picia. Jest lekki, ale nie bez znaczenia. Jest orzeźwiający, przemyślany i przewiewny letni dzień w parku. Absolutnie przyjemne.
Sauvignon Blanc zapewnia warstwowy, zniuansowany charakter na odświeżająco rześkim podniebieniu. Wino otwiera się klasycznymi aromatami jasnej cytryny, dojrzałych owoców tropikalnych i świeżo ściętej zieleni. Ten łagodny, średnio treściwy Sauvignon Blanc przenosi nuty aromatyczne na podniebienie, dodając nuty grejpfruta, białej brzoskwini, ananasa i soczystej pary. Znakomicie zorganizowana i wyważona z czystym, ostrym wykończeniem.
Ostre, świeże i charakterystyczne wino z Nowej Zelandii. Dobre Sauvignon Blanc już w nosie przekonuje zapachem owoców tropikalnych, smak agrestu i grejpfruta to świetna zabawa.
Wyborne białe wino o rześkich aromatach marakui, białej brzoskwini i grejpfruta przemieszanych z nutami ziołowymi i mineralnymi. W ustach lekkie, świeże i smakowite, o długim finiszu. Podawać do owoców morza, kurczaka z grillowanymi warzywami, świeżych sałatek lub samo.
Musiałabym powiedzieć, że prawdopodobnie ostre aromaty i skoczne… nie wiem, po prostu nie można przegapić Nowej Zelandii lub Marlborough Sauvignon Blanc.
Stosunkowo rzecz biorąc, ta biel oferuje atrakcyjne aromaty mandarynki, kwiatu lipy i wiciokrzewu, z nutą kiwi. Podniebienie harmonizuje teksturę z orzeźwieniem, naśladując zapach nosa, ale dodając białej przyprawy do długiego finiszu. Cytrusy wspierają, dodając wagi, tekstury i złożoności.
Złożona, krzemienna, mineralna, dzika i ziemista. Aromaty i smaki brzoskwini i konserwowanej cytryny, tropikalnych kwiatów i grejpfruta, siana, świeżych ziół i przypraw owocowych. Charakterystyczna konsystencja z delikatnym osadem osadowym, rześką kwasowością i mineralnym odczuciem w ustach. Wyraziste i złożone, długie i pyszne.
Żywe Sauvignon Blanc wybucha owocową sałatką z dojrzałym agrestem, passiflorą, świeżą limonką i egzotycznymi aromatami ziół. Wzbudza ciekawość w ustach, intensywne i pełne, dające odświeżającą, czystą kwasowość.
Cudowny Sauvignon Blanc, który nadaje winu szczególny aromat cytrynowy i grejpfrutowy, z typową żywą kwasowością.
Ekspresyjne wino o uderzającym aromacie agrestu, bogato urozmaiconym nutami cytrusów i roślin zielonych. Doskonale wyważone w ustach: orzeźwia wzorową kwasowością i koi łagodnym wypełnieniem dojrzałego owocu. W końcówce krzemienia, świeża goryczka
Zainspirowana zróżnicowanym terroir w regionie Marlborough, seria Terroir prezentuje regionalną różnorodność Marlborough. Ten wielokrotnie nagradzany Sauvignon Blanc ma odważne aromaty cytrusów, pokrzywy i ściętej trawy z nutą miodu, bardzo złożony i warstwowy bukiet. Na podniebieniu zadowalająco ciężka z nutami melona, limonki i skontrastowaną mineralnością. Wyśmienicie komponuje się z owocami morza, łososiem i serem.
Wyborne białe wino o rześkich aromatach marakui, białej brzoskwini i grejpfruta przemieszanych z nutami ziołowymi i mineralnymi. W ustach lekkie, świeże i smakowite, o długim finiszu. Podawać do owoców morza, kurczaka z grillowanymi warzywami, świeżych sałatek lub samo.
Jedno z ciekawszych win które ostatnio otwierałem. Dużo win z nowej zelandii jest poprostu rozlewana u posredników poza winnicą. a tu mamy przykład wzorcowej winnicy Saint Clair która prezentuje wino o rześkich aromatach marakui, białej brzoskwini i grejpfruta przemieszanych z nutami ziołowymi i mineralnymi. W ustach lekkie, świeże i smakowite, o długim finiszu. Zdecydowanie polecam.
Tropikalne nuty marakui, grejpfruta i czarnej porzeczki łączą się ze słonymi nutami mineralnymi. Podniebienie bogate i ciężkie, pełne aromatów grejpfruta i czarnej porzeczki oraz zielonych nut pokrzywy i papryki. Subtelny charakter soli morskiej prowadzi do długo utrzymującego się mineralnego wykończenia.
2023-09-11
Wino i twoje smakołyki
To Sauvignon Blanc ukazuje świeże i czyste posmaki agrestu, porzeczek, papryki z nutami limonki w tle. W smaku wytrawne i orzeźwiające. Wspaniałe do ulubionych letnich potraw. Lubisz popcorn frytki w ket chap to nic więcej nie potrzebujesz do szczęścia szklanka wina i twoje smakołyki.