- -18,00 zł

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Villa Maria Sauvignon Private Bin Blanc Marlborough
Kraj: Nowa Zelandia
Region: NZ Marlborough
Producent: Villa Maria Marlborough
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Pełne, rześkie wino o jasno złotej barwie z zielonymi refleksami. Intensywne aromaty agrestu, czarnej porzeczki i grejpfruta z delikatnymi nutami ziołowymi. Eleganckie, dobrze zbalansowane. Doskonała struktura nasycona nutami brzoskwini i zakończona mineralnym lekko naftowym finiszem. Doskonałe do przystawek, grillowanych warzyw i świeżych owoców morza.
Villa Maria Marlborough jest jedną z najbardziej się liczących winnic w Nowej Zelandii. Spośród producentów działających w sektorze prywatnym morze pochwalić się największymi sukcesami. Jej winnice znajdują się na obszarach “premium” Marlborough, Hawke’s Bay, Gisborne i Auckland. Są one w przeważającej większości własnością winiarni, chociaż jest wielu plantatorów, którzy również dostarczają winogron do produkcji. Wina Villa Maria przyczyniły się do rozsławienia regionu Marlborough i win Nowozelandzkich.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Private Bin Sauvignon Blanc Villa Maria prezentuje wszystko świeże i tętniące życiem ujawniając zapach klasycznego wina Sauvignon Blanc Marlborough. Początkowo typowe aromaty Awatere Valley wyskakują ze szkła, takie jak trawa cytrynowa, papryka jalapeño, mangostan i świeże zioła. Zimny klimat w dolinie Awatere jest pod wpływem Mt Tapuae-o-uenuku, a chłodne wiatry alpejskie i świeża morska bryza chronią naturalną kwasowość tego wina. W przeciwieństwie do tego, Valley Wairau ma cieplejsze miesiące letnie, z suchymi, zachodnio-zachodnimi wiatrami wpływającymi na winnice, które powodują ostry Sauvignon Blanc o dojrzałych smakach owoców cytrusowych i tropikalnych. Sauvignon Blanc Villa Maria obecnie jest wzorem do naśladowywania przez innych producentów, nawet francuzi próbują kopiować styl wina który dzięki swojej delikatnej mineralności i orzeźwiającym cytrusowy smaku udowadnia iż nie chce się otwierać innych win niż Villa Maria. Historia Villa Maria od początku była nasycona psają do tworzenia dobrego wina. Każde wino jest wykonane w wyjątkowym, owocowym stylu Nowej Zelandii, prezentującym najlepsze smaki z różnych regionów winiarskich w kraju. Villa Maria zaopatruje się w winogrona z nowozelandzkich regionów uprawy winorośli premium, w tym Marlborough i Hawkes Bay, i produkuje wina w najnowocześniejszych zakładach winiarskich w Auckland i Marlborough. Winiarnia Nowozelandzka Sir George Fistonich rozpoczęła działalność w 1961 r. I nadal jest własnością rodziny i jest ikoną najwyższej jakości i innowacji w winiarstwie Nowej Zelandii. Villa Maria była również pierwszą firmą winiarską w Nowej Zelandii, która ogłosiła winiarnię „strefą wolną od korka”, uszczelniając wszystkie wina począwszy od rocznika 2001 z zakrętką, aby zapewnić jakość w każdej butelce. Dążąc do minimalizacji wpływu na środowisko, Villa Maria jest pionierem zrównoważonej uprawy winorośli i winiarstwa od lat 90. XX wieku i jest jedną z niewielu winnic, które uzyskały cztery certyfikaty jako dowód ciągłego zaangażowania. W 2015 r. Drinks International nazwała Villa Maria najbardziej podziwianą marką wina w Nowej Zelandii i czwartą najbardziej podziwianą marką win. Wielu miłośników win Nowozelandzkich zauroczyło się dobrym winem Villa Maria i zawsze z chęcią; wraca do wina.
Mam słabość do win nowozelandzkich. Kraj, który znam i szczególnie kocham. Robią bardzo dobre wina i to jest dowodem.
Bardzo dobry zakup za to wytrawne i świeże białe wino o smaku owoców egzotycznych i owoców cytrusowych. Bardzo dobre do owoców morza i ryb. Wielkie odkrycie.
Villa Maria jest najczęściej nagradzaną nowozelandzką posiadłością rodzinną w kraju. Wszystko zaczęło się w 1961 roku, kiedy Georges Fistonich wynajął winnicę o powierzchni mniejszej niż jeden hektar w Mangere na południe od Auckland i wyprodukował swoje pierwsze wino. Od tego czasu Villa Maria rozrosła się i stała się jedną z najbardziej znanych posiadłości w kraju. Pionierski duch był zawsze obecny, zwłaszcza gdy w 2001 roku podjęto decyzję o tym, aby jako pierwsza posiadłość używać wyłącznie zakrętek, w przekonaniu, że w ten sposób jakość ich win zostanie lepiej zachowana. Kilkukrotnie nazywana „Winiarą Roku” w Nowej Zelandiii chwalona przez prasę międzynarodową Villa Maria posiada winnice w najlepszych regionach winiarskich kraju. Marlborough pozostaje jednym z najbardziej znanych regionów kraju, w którym produkowane jest najlepsze Sauvignon Blanc na świecie.
Kolor blado złoty. W nosie nuty ananasa, cytryny i kropka kociego siusiu. Na podniebieniu cierpkie zielone jabłko, ananas, cytryna i limonka, biały grejpfrut i słoma, z nutami papryczki jalapeno i soli fizjologicznej. Odważna, jasna kwasowość prowadzi do rześkiego, orzeźwiającego finiszu.
Najnowsze roczniki Sauvignon Blanc to żywe, soczyste i pyszne stworzenia, co doskonale widać w tym Sauvignon. Jasny i aromatyczny, emanuje marakują, kwiatem limonki, rubinowym grejpfrutem i trawą. W smaku wytrawne, rześkie i śliskie, z soczystymi cytrusami i suszonymi ziołami. To wszystko, co kochamy w winie Sauvignon Blanc, owinięte kokardą na górze.
Wino pokazuje bardzo przyjemny nos z aromatami agrestu, gruszek, jabłek, grejpfruta, limonki, nutami ziołowymi i czarnego bzu. Na podniebieniu pikantne, gęste owoce, porywający styl, bogate w finezję, mineralne, delikatnie pikantne, świetna gładkość, piękna gładkość i bardzo długi finisz.
Na nosie jest głęboka mineralność z woskowymi nutami owocowymi i złożonymi kwiatowymi aromatami. Jest lekki i orzeźwiający na podniebieniu o wysokiej kwasowości, której towarzyszy przyczepna głębia. Bardzo orzeźwiające. Bardzo teksturowany. Bardzo, bardzo dobre wino.
Wino na lato. Już pierwszy wir odsłania młode, świeże wino o niesamowitej żywotności z nutami owoców tropikalnych, liczi, arbuza i kiwi, wsparte słodkimi ziołami i pikantnymi cytrusami. Smaki Sauvignon Blanc zapewniają żywą kwasowość, która jest przepyszna i soczysta. Trwały finisz pozwalając owocowej imprezie kontynuować, bez przeszkód i radośnie. Żywe wino, które pięknie łączy się z szeroką gamą potraw.
Niesamowity, pełny sav blanc. Mój ulubiony. Dobra wartość.
Na pewno gasi pragnienie jako aperitif, ale jest to również świetne wino do jedzenia i, potwierdzam, świetnie komponuje się z sashimi, sałatką z fig i koziego sera, carpaccio z tuńczyka, szynką parmeńską i melonem oraz świeżymi owocami morza. To był dość długi lunch… Pij od teraz do 2027 roku.
Sauvignon Blanc prezentuje intensywne, podniesione aromaty marakui i skórki cytrusów oraz nuty melona spadziowego. Podniebienie wprowadza zachwycającą, apetyczną intensywność opartą na cytrusach i finisz z mocnym komponentem tekstury.
Piękne limonkowe aromaty prowadzące do podniebienia, które jest suche, ale naprawdę ładnie teksturowane z kredową krawędzią do owoców cytryny i limonki, wraz z żywą kwasowością, która integruje się naprawdę dobrze i nie odstaje. Taki wyrafinowane, harmonijne wytrawne Sauvignon Blanc z niesamowitą finezją i czystością. Moim zdaniem jest to jeden z liderów w Nowej Zelandii
Pomimo tego, że jest tańszą butelką z młodszych winorośli niż flagowy Sauvignon Taylors Villa Maria, jest to pyszny i kompletny drop. Jasnozłoty odcień oferuje warstwy aromatu i smaku, od liści limonki, skórki ananasa, grejpfruta, muszli ostryg, białych przypraw i pokruszonych pestek. Trudno oprzeć się grze chrupiącej kwasowości i kredowej konsystencji w połączeniu z treściwymi owocami. Smaczny trunek teraz, może zyskać trochę miodowej złożoności z kolejnymi kilkoma latami w butelce.
Białe win z Marlborough charakteryzuje się bogatym aromatem z nutą dojrzałego agrestu, limonki oraz świeżych ziół. Na podniebieniu bogaty, intensywny smak o delikatnej i świeżej kwasowości. Smakuje doskonale, wino niepotrzebne wsparcie posiłkowe, po prostu nasyp do szklanki i się ciesz dobrą chwilą.
Zdecydowane aromaty limonki oraz marakui wprowadzają do czystego i złożonego bukietu z zielonym groszkiem i nutami dojrzałego agrestu. Wino, które zachwyci każdego.
Dobre wino Sauvignon Blanc jest świeże o dominujących aromatach cytrusowych takich jak: grejpfrut, limonka, agrest, biała brzoskwinia, liczi z nutą świeżo skoszonej trawy i ziół. W ustach owocowe z dobrze wyważoną kwasowością i trwałym finiszem. Producent rozpoznawalny przez każdego miłośnika wina z Nowej Zelandii
Pyszne. Właściwie zamówiliśmy to jako sekundę po butelce, którą właśnie skończyliśmy.
Umiarkowanie intensywne sauvignon blanc z aromatami limonki, grejpfruta, marakui, papryki i świeżych ziół. Pikantne wino z mocną kwasowością
Bardzo dobre, fajne cytrusowe orzeźwienie połączone z kremową słodyczą dojrzałych owoców, jabłek, gruszek. Kwasowość miła taką którą można pić wiecznie.
Najlepiej zbalansowane Sauvignon Blanc. To już trochę klasyka w degustacjach Sauvignon Blanc i nigdy nie zawodzi. Za okazyjną cenę nieco, dostajesz naprawdę ładne Sauvignon Blanc za te pieniądze i to po prostu smakuje super.Niektóre czasami Sauvignon Blanc mogą być trochę zbyt gęsto upakowane nutami tropikalnymi i pełnymi owocami, ale tutaj jest dużo tego, co jest łatwo dostępne i przyjemne, podczas gdy małe nuty cytrusowe mają miejsce na uzupełnienie dobrego świeżość. Wydaje się, że tutaj jakość w każdym zakamarku wina i pozostawia wrażenie Sauvignon Blanc, które zrównoważyło wszystkie rozkosze, tak że nic nie wyskakuje gwałtownie, ale wszystko jest całkowicie w porządku.
Aromatyczny, intensywny i różnorodny Sauvignon Blanc o owocowych aromatach. Idealnie pasuje do owoców morza i lekkich dań letnich.
Podręcznik Sauvignon Blanc, oparty na stylu wspaniałych win z Nowej Zelandii. Aromaty świeżo skoszonej trawy, kamiennych nut mineralnych i trawy cytrynowej, to wino to prawdziwe przeżycie. Smak jest skoncentrowany, soczysty z drobno pikantnymi nutami w pełni dojrzałych, egzotycznych owoców. Słodkawa kwasowość harmonijnie dopełnia profil smakowy. Wino to było dostępne dla prezydenta USA Obamy podczas uroczystego obiadu w White House
Nowozelandzkie sauvignon blank smakuje przekonująco lecz będzie pyszne z chrupiącym snapperem ze świeżą sałatką z wiosennych warzyw - lub dla wegetariańskiej alternatywy spróbuj ryżu kalafiorowego "risotto" z szałwią, cytryną i pesto. "
Przepyszne wino Villa Maria Sauvignon Blanc
Mocno aromatyczny, z dojrzałymi liśćmi pomidora, dotykiem krzemienia, skórką limonki, cytrusami. Na podniebieniu żywe i soczyste, z nutami agrestu, limonki i grejpfruta. Wykończenia długie i żywe.
Jeśli poważnie myślisz o Marlborough Sauvignon i nie próbowałeś wina Villa Maria Sauvignon Blanc – co robiłeś przez cały ten czas?! Godny swojej światowej reputacji, Sauvignon Blanc Villa Maria z roku na rok otrzymuje głosowanie jako jeden z wiodących producentów Sauvy w Nowej Zelandii. Zdobył trofea, złote medale i pięć gwiazdek w każdym roczniku od początku produkcji – mówi wszystko! Wydaje się, że nie da się powstrzymać tego poważnie, naprawdę dobrego Sauvignon. Jeden z czołowych krytyków winiarskich w Nowej Zelandii, Bob Campbell, nazwał tych gości „ głównym nowozelandzkim producentem Sauvignon Blanc ”.
Nic dziwnego, że koleś na przedniej etykiecie robi mały jiga, nawiasem mówiąc, to Dionizos, grecki bóg wina. Jest wiele powodów do świętowania, gdy należysz do jednej z najbardziej utytułowanych winnic wszech czasów w Nowej Zelandii (Villa Maria) i masz dostęp do ich ogromnego wyboru najlepszych winnic i plantatorów winogron w całym kraju! Winiarz Simon zbiera owoce z dwóch najsłynniejszych podregionów Marlborough (doliny Awatere i Wairau), po czym stosuje słodką „ technologię whizz-bang ”, aby stworzyć swoją wymarzoną mieszankę tej ostrej, mocnej, aromatycznej bieli. Ten rocznik 2021 jest prawdopodobnie jednym z najlepszych SauvyB, jakie znajdziesz na świecie. Zdobywca trofeum dla Champion Sauvignon Blanc na NZ Int'l Wine Show 2021 to absolutnie skandaliczny gong dla wina w tej cenie! A sędziowie też byli wyraźnie zdumieni. „Pijący Sauvignon Blanc cieszą się, jest to wspaniały przykład wysokiej jakości wina Marlborough w niewiarygodnej cenie. Skosztuj marakui i limonki, chrupiące, wytrawne i gotowe do użycia. Sędziowie nie mogli tego winić”.
Żywe Sauvignon Blanc wybucha owocową sałatką z dojrzałym agrestem, passiflorą, świeżą limonką i egzotycznymi aromatami ziół. Wzbudza ciekawość w ustach, intensywne i pełne, dające odświeżającą, czystą kwasowość. Polecane do białego mięsa, ryb i sałatek z łososiem, pomidorem, fasolą i ziemniakami.
Nos marakui i agrestu ustępuje miejsca podniebieniu posypane aromatami dojrzałych owoców tropikalnych, grejpfruta i cytrusów. Sauvignon Blanc o pełnym smaku z doskonałą równowagą i długim finiszem.
Ziołowe aromaty koperku i estragonu łączą się ze skórką z cytryny. Lód limonkowy jest chrupiący i ekscytujący na podniebieniu, które otwiera się dodatkowo usiane guawą i żółtymi kwiatowymi tonami. Długo utrzymuje się na mecie. Wdzięczny.
To wino zapewnia rześki i orzeźwiający charakter, z którego słynie Sauvignon Blanc. Jasne i owocowe podniebienie, ze świeżą, dobrze zbalansowaną kwasowością sprawiają, że wino to jest przyjemne w lekkim lub średnim smaku lub samodzielnie.
Tak to się robi! Ostre, świeże i charakterystyczne wino z Nowej Zelandii. Intensywne aromaty limonki, pokrzywy i skoszonej trawy. Subtelne nuty polnych kwiatów i odrobina miodu tworzą złożony bukiet. Smakowi towarzyszy aromat owoców cytrusowych, a także melona, gruszki i lapidarna mineralność.
Wspaniały jasnożółty kolor z zielonymi refleksami. Intensywny aromatyczny profil z pikantnymi nutami i wyraźnym mineralnym charakterem. Pełne, o zwartej, kwasowej strukturze. Smakowite, ziemiste i korzenne nuty uzupełniają mineralny charakter tego wina.
To pokazuje trochę powściągliwości, ale to dodaje mu uroku. Gdy zdzierasz warstwy, pojawiają się nuty zielonej herbaty i pokrzywy, dekorując soczysty grejpfrut w środku. Wykończenie pokazuje dobry detal i długość.
Wciąż bardzo młoda i cierpka, pokazuje te klasyczne kocie nuty Marlborough SB wraz z marakują, guawą i papryką, a także zasolenie, które przywołuje na myśl przybrzeżne pochodzenie wina. Soczyste aromaty marakui płyną na podniebieniu, choć są ciche i mocno naciągnięte. Niemniej jednak finisz jest długi i sugeruje, że najlepsze z tego wina dopiero nadejdzie.
Wino o złożonej gamie smaków, z uniesionymi aromatami dojrzałych cytrusów, w tym grejpfruta i mandarynki, ma także marakuję, czarną porzeczkę oraz nuty pokrzywy i papryki. W ustach orzeźwiająca, ale elegancka kwasowość, owocowa masa wypełniająca usta i delikatna mineralność, która prowadzi do przyjemnego i długotrwałego finiszu.
Ten nowozelandzki Sauvignon jest jednym z najlepszych, jakie próbowałem. Na pewno kupię ponownie i bardzo polecam.
Bardzo aromatyczny Sauvignon Blanc ma słomkowożółty kolor z typowymi nutami białej brzoskwini, zielonego pieprzu i przyjemną nutą szałwii. Podniebienie jest wytrawne, pełne, z dużą kwasowością, złożonością mineralną i wypolerowanym wykończeniem.
Świeże aromaty białych kwiatów jak jaśmin, plus nektarynki i limonki, na podniebieniu bujne i
pięknie złożone z aranżacją owoców tropikalnych, żywa kwasowość z długim mineralnym finiszem, mineralne finiszowanie.
To wino na początek jest słone i krzemienne, co dodaje charakteru nutom cytryny, limonki, agrestu, skórki ananasa, wiciokrzewu i zielonych ziół unoszących się ze szkła. Kremowa, ale kredowa konsystencja przeplatana jest soczystymi owocami i kłującą kwasowością, a zakończenie jest długie i cytrusowe.
Dużo się dzieje w kieliszku z Sauvignon Blanc. Na początku nowozelandzki styl wielkich owoców uderza cię prosto w twarz i zakładasz, że to wszystko. A potem wkracza zieleń. Gorzkie zioła i trawiaste nuty, które sprawiają, że myślisz, że zjadłeś grejpfruta, wraz z jego liśćmi, łodygą i być może częścią kory drzewa. Przywodzi na myśl nuty, które często smakujecie w kuchni karaibskiej, ostre zioła otoczone pełnią owoców tropikalnych.
Dużo się dzieje w kieliszku z Sauvignon Blanc. Na początku nowozelandzki styl wielkich owoców uderza cię prosto w twarz i zakładasz, że to wszystko. A potem wkracza zieleń. Gorzkie zioła i trawiaste nuty, które sprawiają, że myślisz, że zjadłeś grejpfruta, wraz z jego liśćmi, łodygą i być może częścią kory drzewa. Przywodzi na myśl nuty, które często smakujecie w kuchni karaibskiej, ostre zioła otoczone pełnią owoców tropikalnych.
Jest apetycznie dojrzały, ze smakiem marakui, agrestu, trawy cytrynowej, limonki i groszku ogrodowego. Ma porywającą kwasowość, która świetnie komponuje się z kozim serem.
Bukiet złożony i świeży, w aromatach trawa cytrynowa, skórka z limonki, kwiat dzikiego bzu, agrest, marakuja, a także nuty białej porzeczki i papryki. Finisz długi, lekko mineralny.
Aromaty klasycznej trawy ciętej, agrestu, grejpfruta i brzoskwini. Świeże i rześkie z cudownie dojrzałymi i skoncentrowanymi owocami z dobrym, rześkim finiszem. Bardzo popularny Sauvignon.
2023-09-20
Wino bez rekaly się sprzedaje
Wino bez reklamy się sprzedaje, pomimo iż troszkę kosztuje. Czasem jak kasy brakuje to Nos Racines się kupuje też dobrze smakuje.