Wino Balducci Cagnina di Romagna

72,00 zł
Brutto
597 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Półsłodkie
Okazja
Dla Niej
Potrawa
Wina Do Deserów
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Balducci Cagnina di Romagna 

 

Kraj: Włochy

Region: Emiglia Romagna

Apelacja: DOC Cagnina di Romagna

Producent: Azienda Agricola Balducci

Typ: Red Semi - Sweet - Terrano

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 9 %   ONL

 

Nota degustacyjna

Rozwiń opis...

Balducci Cagnina di Romagna to czerwone naturalnie półsłodkie wino powstałe z odmiany Terrano uprawianej w regionie Emiglia Romagna. Wino prezentuje intensywny czerwono fioletowy odcień z charakterystycznym słodkim aromatem konfitury śliwkowo - aroniowej i delikatnej nucie pieczonych kasztanów. Na podniebieniu miękkie delikatne z przyjemnie zaznaczoną słodyczą. Jest to wino lekkie i łatwe w piciu, a zarazem zachowujące swój wyjątkowy charakter. Sugestie kulinarne: pieczone kasztany, pączki, sałatki owocowe, desery czekoladowe, aperitif.

Winnica – Azienda Agricola Balducci W Emilia Romagna, położonej na pierwszych wzgórzach między Forlì i Faenza, rzut kamieniem od Castrocaro Terme i ciesząc się bliskością morza, leży Balducci Farm. Rozciąga się na 31 hektarach, podzielonych na dwie farmy, CA 'ROSSA i FRAMONTA, z przewagą gliniastych gleb, bardzo odpowiednich do produkcji wysokiej jakości winogron, a co za tym idzie wysokiej jakości win. Rodzina Balducci działa w harmonii z kunsztem zebranych winogron o odpowiedniej dojrzałości i nowoczesnymi technologiami enologicznymi: jej wina są tego świadectwem.

Położona w centrum kraju Emilia-Romania może pretendować do stolicy żywności nie tylko Włoch, ale być może nawet świata. Słynie z serów (Parmagiano Regianno i Grana Padano), wędlin (proscuito di Parma, mortadela, pancetta i cotechino) oraz octu balsamicznego. Nie wspominając o jego wkładzie w wyścigi samochodowe (Ferrari, Lambourghini i Maserati). Makaron jest ulubionym jedzeniem w regionie, a większość obszarów uważa tagliatelle za swój ulubiony kształt. Często podaje się go z sosem mięsnym bolońskim. W Bolonii serwują też lasagne verdi, czyli warstwowe danie z makaronu o smaku szpinakowym, ragout mięsny i beszamel, a Parma słynie z serwowania tagliatelle z sosem z zarumienionych wątróbek drobiowych, ubitych żółtek i tartego sera Parmigiano Reggiano.

Balducci Cagnina di Romagna - Opinie klientów

Dodaj opinię

Balducci Cagnina di Romagna

Dodaj opinię