Wino Epicuro Montepulciano Abruzja

80,00 zł
Brutto
601 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Rozwiń opis...


Epicuro Montepulciano d'Abruzzo

Kraj: Włochy
Region: Abruzja
Apelacja: DOC Montepulciano d'Abruzzo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l ONL


Rubinowa czerwień, aromaty czerwonych owoców i fiołków. Subtelna kwasowości z ostrym charakterem. Na podniebieniu trwałe z długim wykończeniem. Polecane do czerwonego mięsa, mięsa z grilla, dziczyzny, sosów bogatych, jak i pełnej serem wynagrodzenia, pizza i makarony.

 

Warunki panujące w Abruzji pozwalają na produkcję dobrych win czerwonych, białych i różowych. Do najważniejszych odmian czerwonego wina należą: Frank Cabernet, Merlot, Barbary, Pino Nero (Pinot Noir), Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Ciliegiolo, Montepulciano. Odmiany białych win: Cocociola, Malvaisa Bianca de Candia, Chardonnay, Montonico Bianco, Bombino Bianco, Moscoto (Muscat Blanc), Rieslinga, Verdicchio, Sauvignon Blanc, Pecorino, Passerina, Falangina, Trebbiano z Abruzji, Trebbiano Toscano. Absolutnym faworytem regionu jest Montepulciano , które jest doceniane przez koneserów wina na całym świecie. Winiarze wytwarzają go w 85 procentach z winogron Montepulciano i dojrzewają w drewnianych beczkach przez około rok. Jego pikantność można rozpoznać również po lekko eterycznej woni. Ponadto wino to zachwyca rubinową barwą oraz pełnym, wytrawnym i harmonijnym smakiem . Koneserzy nie powinni mylić tego wina z jego krewnym, Vino Nobile di Montepulciano , które ma jeszcze mocniejszy zapach i lekką nutę drewna. Uprawa winorośli w Abruzji jest tak stara jak jej osadnictwo . Już w VII wieku p.n.e. Etruskowie sprowadzili winorośl do środkowych Włoch. W historiografii rzymskiej wino z Abruzji jest chwalone przez historyka Polibiusza w jego pracy o Hannibalu. Pliniusz Starszy (24-79 ne) i Adrea Bacci (1524-1600 ne) również dostarczają dowodów rzymskiej i średniowiecznej uprawy winorośli w regionie. W średniowieczu Abruzja należała do posiadłości Sycylii, a następnie Neapolu. Do XIX wieku korzystali z licznych klasztorów i kościołów w regionie, które kontynuowały uprawę wina . Nawet dzisiaj wina z Abruzji cieszą się dobrą reputacją , zwłaszcza w odniesieniu dodoskonały stosunek jakości do ceny . Odmiany winogron, które po raz pierwszy powstały w tym regionie, na przestrzeni wieków ugruntowały swoją pozycję na rynku światowym. Należą do nich w szczególności Trebbiano d'Abruzzo, Cerasuolo d'Abruzzo, Montepulciano i Pecorino.

Epicuro Montepulciano Abruzja - Opinie klientów

Dodaj opinię

Epicuro Montepulciano Abruzja

Dodaj opinię