- -20,00 zł
Inferi Montepulciano D'Abruzzo Riserva Marramiero DOC
- -60,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gran Sasso Montepulciano dAbruzzo DOC
Kraj: Włochy
Region: Abruzja
Apelacja: Montepulciano d’Abruzzo DOC
Producent: Gran Sasso
Szczepy: Montepulciano
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lVIP
Dobrze zbudowane wino o mocnych aromatach owocowych ( jeżyny, śliwki, porzeczki i wiśnie), z lekkim akcentem ziołowym. W ustach soczyste, zmysłowe, o miękkich garbnikach i stonowanej kwasowości. Sugestie kulinarne: wędliny, mięsa z grilla, dojrzewające sery.
Gran Sasso, to nazwa projektu przygotowanego przez Valentino Sciotti i Camillo de Iuliis. Obejmuje on wytwarzanie win w trzech najlepszych działek regionu. Nazwa pochodzi od najwyższego punktu parku narodowego Gran Sasso e Monti della Laga. Winogrona lokalnych odmian trebbiano i montepulciano, primitivo dojrzewające u najlepszych plantatorów, są przerabiane pod troskliwym okiem enologów: Fellipo Baccalaro i Marco Flacco.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pełny i aksamitny charakter wina Montepulciano d'Abruzzo zawarty jest w rubinowo-czerwonym ciele z nutami fioletu. Już w nosie łączą się pierwotne aromaty ciemnej wiśni i owoców leśnych, które uzupełnione są aromatami śliwki, wanilii, tytoniu i cedru. Czerwone wino jest bardzo garbnikowe i współgra z niską kwasowością i wysokim alkoholem tworząc soczyste doznania smakowe.
Chociaż nazwa pochodzi prawdopodobnie od małego miasteczka Montepulciano w Toskanii, odmiana winogron Montepulciano d'Abruzzo nie ma nic wspólnego z gminą. Ta odmiana winorośli nie jest nawet uprawiana w tym regionie. Zamiast tego, odmiana winogron Montepulciano d'Abruzzo jest głównie rozpowszechniona w Abruzji, częściowo w Marche i Molise. Tylko w Abruzji winogrono jest winifikowane do popularnego Montepulciano d'Abruzzo, który zawiera co najmniej 85% Montepulciano d'Abruzzo. Aby uzyskać wyjątkowo mocny i aksamitny bukiet, winogrono potrzebuje dużo słońca i piaszczystych do wapiennych gleb. Warunki, które winnice regionu Abruzzo w środkowych Włoszech z łatwością spełniają. Abruzja to kraina położona w środkowych Włoszech, pomiędzy Adriatykiem na wschodzie a odgradzającym region od Lazium pasmem Apeninów na zachodzie. Tereny nadmorskie są dość płaskie, ale kierując się w głąb lądu, napotykamy malownicze wzgórza rodzące wina o charakterze i werwie. Klimat jest tu życzliwy dla winiarzy, nie skąpi słońca, deszczu i studzących letni upał chłodnych powiewów wiatru. Mnogość dolin sprzyja bogactwu lokalnych mikroklimatów. Pod względem winorośli Abruzja zdominowana jest przez dwa szczepy tworzące apelacje odmianowe: czerwoną – montepulciano, z którego powstaje Montepulciano d’Abruzzo, oraz białą, trebbiano z apelacji Trebbiano d’Abruzzo. Najlepszy obszar montepulciano znajduje się wokół miasta Teramo i w 2003 roku otrzymały status DOCG jako Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane. Pojawiły się też inne apelacje np. Cerasuolo d’Abruzzo czy Controguerra lub Ortona. Nazwa montepulciano często wprowadza klientów w błąd, kojarząc im się z toskańską apelacją DOCG Vino Nobile di Montepulciano, a to całkiem inne wino.
Wino Gran Sasson Montepulciano d'Abruzzo wypełnia kieliszek nieprzeniknioną rubinowoczerwoną szatą. Nos bardzo szeroki, prawie niemożliwy do zdefiniowania za pomocą ograniczonej liczby deskryptorów: kawa, śliwka, czekolada, humus, mokre liście. Wszystko w szklance, ze stopniową i spokojną ekspresją mistrzów. Łyk nie jest tu wyjątkiem, wypełnia usta bogatą i wyrzeźbioną treścią, uniesieną przez przytłaczającą świeżość. Zakończenie jest bardzo długie i trudne do zapomnienia . Ogromna butelka, która gości na stole najwspanialszych win świata. Gran Sasson Montepulciano d'Abruzzo to wino o wielkim wpływie i niesamowitej osobowości, dojrzewające przez 12 miesięcy w beczce i kolejne 48 w butelce. Bogaty i złożony bukiet z nutami owoców, korzeni i dzikich przypraw oraz uroczystym, harmonijnym, długim i głębokim łykiem: wspaniała starzejąca się czerwień, która wyraża autentyczną duszę Abruzji.
Montepulciano Gran Sasson to niezwykła i różnorodna czerwień, należąca do Olimpu włoskich win. Niewiele nazwisk takich jak Valentini jest w stanie ekscytować entuzjastów, dzięki wieloaspektowym i złożonym wyrażeniom, zdolnych rzucić wyzwanie czasowi poprzez odnowienie się. Winiarnia, obecnie w rękach Farneze, znajduje się w centrum uwagi, a jej produkcja jest podzielona pomiędzy Trebbiano i Montepulciano, oprócz obecności drzew oliwnych, z których uzyskuje się niesamowitą oliwę. Wina tradycyjne lub rzemieślnicze, które nie podążają za modą i prądami, ale które zawsze były synonimem doskonałości. Po prostu ogromne.
Czerwone Montepulciano Gran Sasson produkowane jest z czystych winogron winorośli o tej samej nazwie, uprawianej na obszarze Loreto Aprutino . Jest produkowana tylko w latach uznawanych za doskonałe, a winnice, które ją produkują, są uprawiane bez użycia jakichkolwiek produktów chemicznych lub syntetycznych. Po ręcznym zbiorze i podwójnym sortowaniu winogron następuje odszypułkowanie, a następnie rozpoczyna się fermentacja przy udziale wyłącznie rodzimych drożdży . Rafinacja odbywa się przez 12 miesięcy w dużych beczkach z dębu i kasztanowca, po czym następuje długa, około 4-letnia przerwa w butelce, dzięki czemu wino trafia na rynek dopiero wtedy, gdy jest rzeczywiście gotowe.
Bardzo fajne podstawowe Montepulciano. Odpowiednia ciężkość, fajny w nosie orz przyjemnie się rozwijał na końcu. Polecam jako wino na imprezę czy prezentowi. W tej półce cenowej zdecydowanie się wyróżnia.
2024-01-18
Kupuj Montepulciano d'Abruzzo wino jest w dobrej cenie
Ma głęboką rubinową barwę i jędrną konsystencję o zapachu dojrzałych śliwek. Aromat opiera się na nutach śliwki i wiśni, następnie dębu, czekolady i wanilii. Wina włoskie mają na ogół wysoką kwasowość, ale równowaga pomiędzy miękką taniną i kwasowością jest dobra. Jest to wino intuicyjnie pyszne, którym można delektować się samodzielnie.