Il Fagetto Diavoletto Sangiovese di Toscana Rosso IGT

Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Il Fagetto Diavoletto Sangiovese di Toscana Rosso IGT


Kraj: Włochy

Region: Toskania

Apelacja: IGT Toscana

Producent: Il Fagetto

Szczepy: 100% Sangiovese

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 12,5%

 

Rozwiń opis...

Wino o purpurowo czerwonym odcieniu z aromatami świeżych owoców, przypraw oraz rodzynek. Na podniebieniu świeże, o delikatnej miękkiej teksturze, z nutami suszonych owoców przypraw oraz pieprzu. Sugestie kulinarne: szynki i salami, klopsiki, flaczki, dania z pikantnym pomidorem, pieczone ryby,

 

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Z 71,6 tys. ha uprawy winorośli (2010 MiPAAF), Sangiovese jest najczęściej obsadzaną odmianą winorośli we Włoszech. Chociaż ściśle kojarzymy ją z najlepszymi winami Toskanii, Sangiovese jest oficjalnie dopuszczone w aż 12 winach DOCG i 102 DOC w całych Włoszech. Prawdopodobnie próbowałeś Sangiovese, nie zdając sobie z tego sprawy. Stanowi 80-100% mieszanki w Chianti Classico , podczas gdy Brunello di Montalcino to czysty Sangiovese. Prowadzi również mieszankę w toskańskim Vino Nobile di Montepulciano, a także występuje w Montepulciano d'Abruzzo . Jest często dodawany do win Super Tuscan wraz z międzynarodowymi odmianami, takimi jak Merlot i Cabernet Sauvignon. Jak to smakuje? Sangiovese może być owocowy lub ziemisty, w zależności od miejsca uprawy. W najlepszych włoskich winach DOCG, takich jak Brunello czy Chianti Classico, będzie miał mocny i złożony smak czerwonej wiśni z nutami lukrecji, fiołków, wanilii, czekolady i suszonej żurawiny. Wysoka zawartość kwasu Sangiovese nadaje orzeźwiający akcent każdej mieszance.

 

Na wzgórzu dominuje kamienna płyta. Jest to Diabelski Kamień, używany w kościele Sant'Agnese w Montepulciano. Legenda głosi, że sam diabeł, Lucyfer, bardzo utrudniał budowę bazyliki. Wspominając tę ​​starożytną tradycję, rodzina Baroncini nazywała Diavoletto Sangiovese di Toscana produkowana w ich posiadłości Il Faggeto di Montepulciano. Młoda i gotowa do spożycia czerwień, która pochodzi ze starannej selekcji ręcznie zbieranych winogron i prostej, ale precyzyjnej winifikacji, z maceracją skórek, która trwa około 10 dni, w kontrolowanej temperaturze i która trwa wraz z dojrzewaniem w zbiornikach stalowych. Rezultatem jest wino charakteryzujące się pięknym fioletowoczerwonym kolorem, który ujawnia całą swoją świeżość i młodość. W nosie aromaty przypominają aromaty dojrzałych i soczystych owoców, bez śladu utleniania czy długiego dojrzewania. W ustach jednak ceni się alkohol. Ma ciepłą i przyjemnie pikantną czerwień. Wino do odkorkowania, gdy stół jest radosny, a smaczny stek skwierczy na grillu.

 

Piękna historia jednej z wielu rodzin włoskiego wina. Baroncinich, którzy, jak podano na stronie głównej ich strony, produkują wino od 1489 roku. Specyfiką tego rodzinnego przedsiębiorstwa jest jednak to, że nie jest ono powiązane z jednym rodzajem wina, jak z terytorium, całość , Toskania. Pod parasolem Tenute Toscane - Wielkie prestiżowe wina, w rzeczywistości na przestrzeni lat powstało kilka osiedli, rozsianych po najciekawszych obszarach regionu. Od San Gimignano, jego ojczyzny, z Podere Torre Terza, po Castelnuovo Berardenga, z Tenuta Casuccio Tarletti i jego Chianti Classico, które szczyci się historyczną marką Gallo Nero. Od Montepulciano, gdzie produkowane są „szlachetne” wina pod marką Faggeto, w Montalcino, gdzie urodzili się Brunelli z Poggio Il Castellare.

Nagrody i wyróżnienia:

86/100 ptk. - Wine Spectator

Commended - International Wine Challenge

Silver Medal (Best In Class) - International Wine & Spirit Competition

Il Fagetto Diavoletto Sangiovese di Toscana Rosso IGT - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2022-06-23

Il Fagetto Diavoletto Sangiovese di Toscana

W nosie aromaty przypominają aromaty dojrzałych i soczystych owoców, bez śladu utleniania czy długiego dojrzewania. W ustach jednak ceni się alkohol. Ma ciepłą i przyjemnie pikantną czerwień. Wino do odkorkowania, gdy stół jest radosny, a smaczny stek skwierczy na grillu.

Dodaj opinię

Il Fagetto Diavoletto Sangiovese di Toscana Rosso IGT

Dodaj opinię