

Wino Kolekcjonerskie
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Możliwy zwrot w ciągu 14 dni
Sassicaia Tenuta San Guido Bolgheri Toscana DOC 2015
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: D.O.C. Bolgheri Sassicaia
Szczepy: 85 % Cabernet Sauvignon 15 % Cabernet Franc
Rodzaj: czerwone wytrawne
Producent: Bolgheri
Pojemność: 0,75 L
Alkohol: 14%
Czerwone, wytrawne, włoskie wino ze słonecznej Toskanii o aromacie i smaku czerwonej porzeczki, leśnych owoców, przypraw i wanilii. Bardzo harmonijne, o bogatej strukturze. Dobre wino w ocenach w smaku perfekcyjnie, miłe, pyszne.
Skład gleby: gleby mają różne cechy morfologiczne z dużą częstością występowania wapienia obszary bogate w glinę i kamienie. Znajdują się one między 100 a 400 metrów nad poziom morza od strony zachodniej / południowo-zachodniej. Do produkcji wina Sassicaia Tenuta użyto winogron z ręcznie zbieranych gron z nakładem sekcji przy przycinaniu. Zbiory rozpoczęto od Cabernet Franc w połowie września, a następnie Cabernet Sauvignon. Zbiórka winogron zakończyła się pod koniec września wraz z wyższą winorośl położona na wzgórzach. Doskonała jakość winogron: doskonale dojrzałe, chrupiące i bardzo zdrowe. Wybór winogron na stole sortującym. Delikatne kruszenie i destrukcję po winogronach nastąpiła fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej o regulowanej temperaturze (30 ° - 31 ° C) ° C tylko przy użyciu naturalnych drożdży). Maceracja trwała około 12-15 dni dla Cabernet Franc oraz 10-13 dni w przypadku Cabernet Sauvignon z częstymi pompami moszczu délestages. Druga fermentacja (fermentacja malolaktyczna) również zajęła miejsce kadzie stalowe i ukończone pod koniec listopada. Pod koniec fermentacji malolaktycznej wino zaczęło się starzać w beczkach z dębu francuskiego (dla trzeciej nowej) przez 24 miesiące przed fazą butelkowania i następującym czasem starzenia w butelce przed wydaniem komercyjnym.