Terre di Kama Catarratto Pinot Grigio Sicilia

Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.


Terre di Kama Catarratto Pinot Grigio 

 

Kraj: Włochy

Region: Sycylia

Winiarnia: Baarsma wines

Typ: Catarratto, Pinot Grigio

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 12,5%

c3      


Nota degustacyjna:

Rozwiń opis...

Terre di Kama to białe wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Catarratto oraz Pinot Grigio uprawianych na słonecznej Sycylii. Wino prezentuje jasno słomkowy odcień z zielonymi refleksami.  Bukiet ujawnia subtelne nuty cytrusów oraz owoców tropikalnych z delikatnym akcentem kwiatowym. Na podniebieniu świeże i powabne z przyjemną konsystencją, soczystą kwasowością, której towarzyszą nuty owoców cytrusowych. Sugestie kulinarne: ryby, drób, sałatki.

 

Catarratto z Sycylii to odmiana białych winogron o wysokiej wydajności, prawdopodobnie najbardziej znana ze względu na swoją rolę w produkcji Marsali. Catarratto to biała odmiana winogron pochodząca z wyspy Sycylia , u południowego wybrzeża Włoch, używana głównie do produkcji lekkich, łatwych do picia białych win. Pomimo że jest uprawiana niemal wyłącznie na wyspie, jest jedną z najczęściej sadzonych odmian winogron we Włoszech, stanowiącą około 60 procent całkowitej powierzchni winnic wyspy. 


Catarratto odmiana ta jest powszechnie uważana (i szeroko stosowana) za składnik mieszanek o niższej jakości w winach białych lub jako główny składnik win Marsala . W istocie, Catarratto zawdzięcza swoją obfitość w zachodniej Sycylii (w okolicach Trapani, Palermo, Agrigento i samej Marsali) swojej głównej roli w produkcji Marsali. Pomimo dużych programów wyrywania winorośli w latach 80. i 90. XX wieku odmiana ta zachowała znaczącą obecność tutaj, będąc również wykorzystywana do produkcji wermutu . Plantatorzy skorzystali również z dotowanych przez państwo programów destylacji. Była również wykorzystywana do produkcji koncentratu winogronowego.


Catarratto szczep winogron jest wysokoplenny (jego nazwa prawdopodobnie odnosi się do „katarakty”, czyli wodospadu, moszczu wytwarzanego przez tę odmianę). Według włoskiego pisarza winiarskiego Nicolasa Belfrage odmiana ta ma również skłonność do maderise („marsaleggiare” po sycylijsku). Produkuje pełne i raczej neutralne w smaku wino o niskiej kwasowości i niewielkim aromacie – trudno uznać je za wzorce winogron najwyższej jakości. Mimo to, staranna winifikacja przez oddanych producentów wykazała, że ​​odmiana ta jest w stanie produkować dobre wina o soczystej teksturze i wyrazistych cytrynowych smakach.


Catarratto wino można łączyć z wieloma potrawami o intensywniejszym smaku, np. sałatką z tuńczyka i kaparów, kurczakiem po hajnańsku z ryżem, a nawet z pikantnymi potrawami, takimi jak krewetki smażone z chilli.

Terre di Kama Catarratto Pinot Grigio Sicilia - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-02-01

Pinot Grigio Sicilia

Terre di Kama to włoskie, wytrawne wino będące kupażem dwóch szczepów: Catarratto oraz Pinot Grigio. Barwa wina jest słomkowo-żółta, w nosie wino prezentuje świeże nuty cytrusowe pomieszane z nutami tropikalnymi. W drugim nosie wyczuwalne białe kwiaty. To białe wino jest lekkie i świeże, soczyste i z dobrą koncentracją. Długi finisz gwarantuje dłuższą przyjemność z degustacji.

Oceń 
Quality


2023-07-06

Terre di Kama Catarratto Pinot Grigio 2022

Włoskie, ze słonecznych winnic Sycylii, ekologiczne, białe, wytrawne, o słomkowej barwie z zielonymi refleksami, świeże, owocowe, aromatycznie pachnące (gruszka, cytrusy, melon, owoce tropikalne, ananas, mango, kwiaty akacji), w smaku świeże, owocowe, pełne, trwałe, mineralne, przyjemne dla podniebienia.

Dodaj opinię

Terre di Kama Catarratto Pinot Grigio Sicilia


Dodaj opinię