Terre di Kama Catarratto Pinot Grigio
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Winiarnia: Baarsma wines
Typ: Catarratto, Pinot Grigio
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Terre di Kama to białe wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Catarratto oraz Pinot Grigio uprawianych na słonecznej Sycylii. Wino prezentuje jasno słomkowy odcień z zielonymi refleksami. Bukiet ujawnia subtelne nuty cytrusów oraz owoców tropikalnych z delikatnym akcentem kwiatowym. Na podniebieniu świeże i powabne z przyjemną konsystencją, soczystą kwasowością, której towarzyszą nuty owoców cytrusowych. Sugestie kulinarne: ryby, drób, sałatki.
Catarratto z Sycylii to odmiana białych winogron o wysokiej wydajności, prawdopodobnie najbardziej znana ze względu na swoją rolę w produkcji Marsali. Catarratto to biała odmiana winogron pochodząca z wyspy Sycylia , u południowego wybrzeża Włoch, używana głównie do produkcji lekkich, łatwych do picia białych win. Pomimo że jest uprawiana niemal wyłącznie na wyspie, jest jedną z najczęściej sadzonych odmian winogron we Włoszech, stanowiącą około 60 procent całkowitej powierzchni winnic wyspy.
Catarratto odmiana ta jest powszechnie uważana (i szeroko stosowana) za składnik mieszanek o niższej jakości w winach białych lub jako główny składnik win Marsala . W istocie, Catarratto zawdzięcza swoją obfitość w zachodniej Sycylii (w okolicach Trapani, Palermo, Agrigento i samej Marsali) swojej głównej roli w produkcji Marsali. Pomimo dużych programów wyrywania winorośli w latach 80. i 90. XX wieku odmiana ta zachowała znaczącą obecność tutaj, będąc również wykorzystywana do produkcji wermutu . Plantatorzy skorzystali również z dotowanych przez państwo programów destylacji. Była również wykorzystywana do produkcji koncentratu winogronowego.
Catarratto szczep winogron jest wysokoplenny (jego nazwa prawdopodobnie odnosi się do „katarakty”, czyli wodospadu, moszczu wytwarzanego przez tę odmianę). Według włoskiego pisarza winiarskiego Nicolasa Belfrage odmiana ta ma również skłonność do maderise („marsaleggiare” po sycylijsku). Produkuje pełne i raczej neutralne w smaku wino o niskiej kwasowości i niewielkim aromacie – trudno uznać je za wzorce winogron najwyższej jakości. Mimo to, staranna winifikacja przez oddanych producentów wykazała, że odmiana ta jest w stanie produkować dobre wina o soczystej teksturze i wyrazistych cytrynowych smakach.
Catarratto wino można łączyć z wieloma potrawami o intensywniejszym smaku, np. sałatką z tuńczyka i kaparów, kurczakiem po hajnańsku z ryżem, a nawet z pikantnymi potrawami, takimi jak krewetki smażone z chilli.