Wino Terre di Mario Rosso Abruzzo

54,00 zł
Brutto
993 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Terre di Mario Rosso

Rozwiń opis...

Kraj: Włochy                           

Region: Abruzja ( Abruzzo)

Producent: Progetti Agricoli

Rodzaj: czerwone wytrawne

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 13 %

 

Nota degustacyjna:

Fermentacja alkoholowa oraz malolaktyczna zachodzą w kadziach ze stali nierdzewnej. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce z wyraźną jeżyną i wiśnią. Wino o bardzo dobrze zachowanej równowadze między miękkimi taninami a kwasowością. Rekomendowane do twardych dojrzewających serów, pieczeni wieprzowej, steków wołowych, dziczyzny.

 

Notatki Sommelier:

Terre di Mario Rosso to czerwone wytrawne wino powstałe z lokalnych odmian uprawianych w Abruzzo. Wino charakteryzuje się ciemnoczerwonym rubinowym odcieniem. Aromat ujawnia intensywny bukiet czarnej wiśni z nutami balsamicznymi. Na podniebieniu nuty  jeżyny, wiśni i dojrzałych owoców o bardzo ciekawej strukturze dzięki dobrze zbalansowanym, miękkim taninom i kwasowości. Sugestie kulinarne: dobrze komponuje się z dojrzałymi twardymi serami, pieczonymi stekami wieprzowymi i wołowymi oraz wszystkimi daniami z dziczyzny.

Klimat śródziemnomorski, ze znaczną różnorodnością przez cały rok, wzdłuż obszarów górskich, gdzie panuje świeży klimat umiarkowany, oraz na obszarach przybrzeżnych, gdzie panuje ciepły klimat umiarkowany. W rzeczywistości Włochy to półwysep, na którym znajduje się najwyższa góra w Europie (Monte Bianco) i najwyższy Vulcano (Etna)

Winifikacja: winogrona są zbierane, odszypułkowane i poddawane winifikacji z 15-dniową maceracją w celu wydobycia koloru i struktury. Fermentacje, alkoholowe i malolaktyczne, odbywają się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25/27°C.

Abruzzo włoski region winiarski na wschodnim (Adriatyk) wybrzeżu. Jego bezpośrednimi sąsiadami w środkowych Włoszech są Marche na północy, Lacjum na zachodzie i południowym zachodzie oraz Molise na południowym wschodzie. Abruzzo jest domem dla jednego DOCG – Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane – i trzech oznaczeń wina DOC. Najbardziej godne uwagi są czerwone i Cerasuolo d'Abruzzo i Montepulciano d'Abruzzo oraz białe wino Trebbiano d'Abruzzo, a następnie mniej znany Controguerra. Gwiezdne odmiany winorośli na tym obszarze to rodzime czerwone Montepulciano i białe Trebbiano. W rolach drugoplanowych występuje kilka międzynarodowych odmian, takich jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Merlot, oraz rodzime, takie jak Sangiovese, Passerina, Pecorino i Cococciola. Zwykle proces dojrzewania wina Abruzzo odbywa się w dębie. Jednak Montepulciano Cerasuolo jest postarzane w stali nierdzewnej. Tradycje winiarskie w Abruzji sięgają VI wieku p.n.e. dzięki Etruskom, którzy odegrali ważną rolę we wprowadzeniu winiarstwa na tym obszarze. W tym czasie winnice Abruzzo skupiały się na ogół wokół doliny Peligna w prowincji L'Aquila.

Terre di Mario Rosso Abruzzo - Opinie klientów

Dodaj opinię

Terre di Mario Rosso Abruzzo

Dodaj opinię