Trinchero Runchet Vino Rosso
Wino Trinchero Runchet Vino Rosso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Barbera d'Asti DOCG
Producent: Trinchero
Szczep: freisa
Dojrzewanie: 12 miesięcy dębowa beczka
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% bk17
Nota degustacyjna:
Po starannym ręcznym zbiorze winogrona zostały odszypułkowane i poddane spontanicznej fermentacji w stali nierdzewnej bez użycia siarki. Następnie wino spędziło rok w 1500-litrowych beczkach ze slawońskiego dębu – bez opiekania. Następnie zostało zabutelkowane tuż przed butelkowaniem bez klarowania lub filtracji i jedynie z minimalnym dodatkiem siarki. Wino spełnia zatem zwykłe wymagania dla wina naturalnego.
W związku z tym, początkowo zawiera lekko redukujące nuty w bukiecie, plus skórę i trochę gumki, co przypomina trochę młodego Cabernet Sauvignon. Jednak wraz ze wzrostem napowietrzenia ciemny, pikantny, ciemnoczerwony owoc coraz bardziej się łuszczy. Na podniebieniu wino jest gęste i soczyste ze słodkawymi nutami owocowymi, chociaż jest prawie w pełni sfermentowane. Owocowi towarzyszy delikatna mineralność i drobnoziarniste, wciąż bardzo jędrne taniny. Wniosek: potężna, intensywna i dość głęboka Freisa.
Notatki Sommelier:
Freisa jest prawdopodobnie jedną z najbardziej oryginalnych odmian winorośli w Piemoncie – najstarsze pisemne wzmianki pochodzą z XV wieku. Odmiana winogron ma tendencję do lekkich czerwonych win o wysokiej kwasowości i wyraźnych taninach. To tylko w ograniczonym stopniu idzie w parze z międzynarodowym masowym smakiem czerwonego wina, dlatego dziś z Freisa tłoczone są głównie prostsze wina. Swoim „Runchet” Ezio Trinchero udowadnia, że jest inny sposób – mimo że produkuje to wino ze 100% Freisy tylko w szczególnie dobrych latach. Rok 2015 był jednym z nich.