Chivite Gran Feudo Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: Navarra
Apelacja: DO Navarra
Producent: J. Chivite Family Estates
Pojemność: 0,75l c3
Alk. 14%
Rozwiń opis...Gran Feudo Reserva to czerwone wino z DO Navarra produkowane przez winiarnię Gran Feudo . Wino Navara jest mieszanką Tempranillo , Cabernet Sauvignon i Merlot pochodzący z krzewów co najmniej 30 letnich. Dojrzewało w dębowych beczkach z francuskiego dębu przez okres 18 miesięcy. Gran Feudo Reserva to wino o pełnej i treściwej budowie z jedwabistością i świeżością na podniebieniu, eleganckie o przyjemnym i złożonym nosie, gdzie wyróżniamy nuty dojrzałych czerwonych owoców, z wyraźnym akcentem tytoniu i wanilii. Sugestie kulinarne: dziczyzna, dojrzałe ser.
Od założenia w 1872 r. Gran Feudo produkuje jedne z najbardziej znanych win w Navarra w swojej winnicy w Cintruénigo. Jego prestiż został potwierdzony przez wiele hiszpańskich i międzynarodowych nagród. Gran Feudo patrzy w przyszłość z taką samą pasją i zaangażowaniem, jak zawsze.
Wina hiszpańskie
Hiszpania jest drugim co do wielkości producentem wina na świecie, produkującym wszystko, od owocowych i niedrogich trunków, które cieszą się popularnością, po wykwintne wina, które mogą leżakować przez dziesięciolecia. Uważa się, że Fenicjanie jako pierwsi wprowadzili winiarstwo około 3000 lat temu, a Rzymianie później rozszerzyli tę praktykę na cały Półwysep Iberyjski. Obecnie istnieje 138 identyfikowalnych hiszpańskich regionów winiarskich.
Kluczowe hiszpańskie regiony winiarskie
Hiszpania jest najbardziej znana z czerwonych win z rywalizujących regionów Rioja i Ribera del Duero. Ten rozległy i zróżnicowany kraj winiarski może pochwalić się również wieloma innymi regionami, które warto zwiedzić. Doskonałymi przykładami są Priorat w Katalonii, Jumilla na południu i Toro, które są znane z mocnych czerwonych win. Najlepsze hiszpańskie regiony winiarskie to Rueda i Rias Baixas w Galicji. Kultowe hiszpańskie wino musujące Cava jest w dużej mierze produkowane w regionie Penedes w Katalonii, podczas gdy południowe miasto Jerez de la Frontera słynie z wzmacnianego sherry.
Hiszpańskie odmiany winogron
Najbardziej znanym i prawdopodobnie najlepszym hiszpańskim czerwonym winem jest Tempranillo, które jest uprawiane w całym kraju, w tym w Rioja i Ribera del Duero. Inne ważne odmiany czerwonego wina to Garnacha, Carinena i Monastrell. Białe wina są powszechnie wytwarzane z lokalnych winogron, takich jak Verdejo, Albarino i Godello. Hiszpańskie wina są bardzo przyjazne dla jedzenia, dobrze komponują się z krajowymi wędlinami, dojrzałymi serami, takimi jak Manchego, i świeżymi owocami morza z hiszpańskiego wybrzeża.