Esterhazy Classic Pinot Noir
Kraj: Austria
Producent: Esterhazy Wein GmbH&CoKG
Typ: Dry Red Pinot Noir
Pojemność: 0,75 l
Rozwiń opis...Austriackie wino Classic Pinot Noir charakteryzujące się czerwonym kolorem, aromatem nut jagodowych, jeżyn i malin. W tle niuanse delicji. Bardzo zwiewne wino z Burgenlandu, usta z gładką i powabną taniną i strukturą świetnej jakości. Jak na Pinot Noir jest całkiem skoncentrowane i wyróżnia je długi finisz. c3
Notatki Sommelier:
Historia winnicy zaczyna się od budowy piwnicy zamkowej w zamku Esterhazy w Eisenstadt ponad 300 lat temu i reprezentuje nowy początek produkcji wina na całym obszarze dzisiejszego północnego Burgenlandu, który napędza winnicę Esterhazy.
Wino prezentuje ciemno rubinowy granat z ciemnym rdzeniem i typowym rozjaśnieniem na brzegach. W nosie delikatne burgundowe nuty malin i wiśni, wsparte czerwonymi pomarańczami i marcepanem. Bardzo eleganckie i delikatne na podniebieniu, jedwabiste taniny zapewniają świetną strukturę. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dojrzałe twarde sery, gulasze, wędliny długo dojrzewające, szynki.
Pinot Noir jest jedną z najbardziej fascynujących czerwonych odmian na świecie. Podczas gdy wiele czerwonych winogron daje wina o mocy i młodzieńczej intensywności, wino zrobione z Pinot Noir jest często bardziej wyrafinowane, o wyższej kwasowości i niższym poziomie tanin. Duchowym domem Pinot Noir jest Burgundia, gdzie jest produkowane w wielu stylach, od bardzo lekkich do przykładów, które mogą leżakować przez dwie do trzech dekad.
Pinot Noir mają zazwyczaj aromaty i smaki owoców czerwonej wiśni, podczas gdy niektóre oferują nuty dzikiej truskawki, śliwki, a nawet nuty kwiatowe, takie jak goździki i czerwone róże. Ponieważ taniny w Pinot Noir nie są tak wyraźne, jak w winogronach takich jak Cabernet Sauvignon lub Nebbiolo, większością Pinot Noir można delektować się po wypuszczeniu na rynek, co zwykle następuje dwa do trzech lat po roczniku.
Burgundia sprawdza się doskonale w przypadku Pinot Noir, ponieważ panuje tam chłodny klimat; ciepły lub gorący klimat nie wydobywałby zapachów tej odmiany. W związku z tym plantatorzy w kilku krajach zasadzili Pinot Noir w swoich najchłodniejszych regionach, chcąc naśladować Burgundię. Należą do nich Willamette Valley w Oregonie; Russian River Valley, Santa Lucia Highlands i Sta. Rita Hills w Kalifornii (między innymi); Central Otago w Nowej Zelandii; Casablanca i San Antonio Valley w Chile oraz Rheinhessen, Pfalz i Baden w Niemczech (gdzie winogrono jest znane jako Spatburgunder). Koncepcja terroir – wino jest produktem swojego specyficznego środowiska – jest najczęściej kojarzona z Pinot Noir.
Pinot Noir dobrze komponuje się z drobiem (kaczka à l'orange to klasyczne połączenie), ptactwem łownym, a nawet niektórymi rodzajami owoców morza (ponieważ taniny są niskie), takimi jak łosoś, tuńczyk i halibut.
Najwyżej oceniane dla Pinot Noir
Boitano Cellars Pinot Noir, Lauralwood District
Winnica Gracianna Bacigalupi, Pinot Noir, Rosyjska Dolina Rzeki
King Estate Bradshaw Vineyard, Pinot Noir, Dolina Willamette
Winiarnia Mira Hyde & Sons Winnica Pinot Noit, Pinot Noir, Carneros, Napa Valley
Wakefield Jaraman, Pinot Noir, Tasmania
Wentworth Wentworth Vineyard Mendocino Ridge Estate, Pinot Noir, Mendocino Ridge
Wentworth Wentworth Vineyard, Pinot Noir, Mendocino Ridge
R. Stuart Autograf, Pinot Noir, Dolina Willamette
River Road Stephanies Cuvee, Pinot Noir, Russian River Valley
Winnice Portola Winnica Los Trancos Creek, Pinot Noir, Dolina Santa Clara
Sidereus Vineyard & Winery La Colina Vineyard, Pinot Noir, Dundee Hills
Kirkland Signature Pinot Noir, Russian River Valley
Taylors Promised Land, Pinot Noir, Australia Południowa
Moffett Malliris Vineyard Wadenswil klon, Pinot Noir, Góry Chehalem