OCHAGAVIA MEDIALUNA CABERNET SAUVIGNON MERLOT

Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Ochagavia Medialuna Cabernet Merlot 

Kraj: Chile

Region: Valle Central

Producent: Ochagavia Wines

Pojemność: 0,75 l

Alkohol: 12,5%

 

Rozwiń opis...

Wino posiada owocowy bukiet, z delikatnymi nutami wśni i suszonych czerwonych owoców, bardzo delikatne, z długo utrzymującym się smakiem na podniebieniu. Dobrze zrównoważone. Serwować do wędlin, serów, past, makaronów, bardzo przyjemne, jako aperitif. 

 

Wina chilijskie

Wino zostało wprowadzone do Chile przez hiszpańskich osadników w XVI wieku. Większość chilijskiego wina była spożywana w kraju do lat 90., kiedy eksport wzrósł, a miłośnicy wina na całym świecie odkryli ich wysoką jakość i stosunek jakości do ceny. Dzięki w dużej mierze suchemu i ciepłemu klimatowi Chile, chilijscy winiarze z entuzjazmem przyjęli organiczną, biodynamiczną i zrównoważoną produkcję wina. Szacuje się, że 75% eksportowanych chilijskich win jest produkowanych w sposób zrównoważony.

 

Kluczowe chilijskie regiony winiarskie

Chile to wąski pas ziemi biegnący wzdłuż Andów, który oferuje ogromną różnorodność klimatów i stylów wina. Kluczowe regiony winiarskie Chile znajdują się głównie w Dolinie Centralnej w pobliżu stolicy Santiago. Należą do nich Dolina Maipo, nazywana „Bordeaux Chile”, produkująca najsłynniejsze chilijskie wina, a także doliny Aconcagua i Colchagua, które słyną z mocnych win Cabernet Sauvignon i Carmenere. Chłodniejsze doliny Casablanca i Limari są szczególnie znane z eleganckich białych win.

 

Chilijskie odmiany winogron

Podobnie jak w sąsiedniej Argentynie, większość chilijskich win wytwarzana jest z klasycznych francuskich i włoskich odmian przywiezionych przez europejskich osadników. Kultowa odmiana winogron w Chile i jedno z najlepszych chilijskich win to Carmenere, które wyginęło w Bordeaux po wybuchu choroby filoksery. Miejscowi zazwyczaj łączą tę owocową i żywą czerwień z patagońską jagnięciną gotowaną na grillu. Cabernet Sauvignon i Merlot to dwie kolejne kluczowe odmiany chilijskich win czerwonych, wraz z Chardonnay i Sauvignon Blanc w przypadku win białych.

OCHAGAVIA MEDIALUNA CABERNET SAUVIGNON MERLOT - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2022-08-21

Wino Chilijskie delikatne na każdą chwilę

Wino Ochagavia Medialuna ujawnia piękny, rubinowy kolor. W ustach bardzo jeżynowe z delikatnie słodkawym finiszem. Nie jestem fanką win wytrawnych, jednak to przypadło mi do gustu.

Oceń 
Quality


2022-06-02

WINO OCHAGAVIA MEDIALUNA

Dobrze zrównoważone wino o delikatnym smaku i owocowym bukiecie wywodzące się z najstarszej chilijskiej winiarni: Ochagavia. W kolorze głęboki rubin, w nosie ciemne owoce i kwiaty, przełamane odrobiną ziół.

Dodaj opinię

OCHAGAVIA MEDIALUNA CABERNET SAUVIGNON MERLOT

Dodaj opinię