Ochagavia Medialuna Cabernet Merlot
Kraj: Chile
Region: Valle Central
Producent: Ochagavia Wines
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Rozwiń opis...Wino posiada owocowy bukiet, z delikatnymi nutami wśni i suszonych czerwonych owoców, bardzo delikatne, z długo utrzymującym się smakiem na podniebieniu. Dobrze zrównoważone. Serwować do wędlin, serów, past, makaronów, bardzo przyjemne, jako aperitif.
Wina chilijskie
Wino zostało wprowadzone do Chile przez hiszpańskich osadników w XVI wieku. Większość chilijskiego wina była spożywana w kraju do lat 90., kiedy eksport wzrósł, a miłośnicy wina na całym świecie odkryli ich wysoką jakość i stosunek jakości do ceny. Dzięki w dużej mierze suchemu i ciepłemu klimatowi Chile, chilijscy winiarze z entuzjazmem przyjęli organiczną, biodynamiczną i zrównoważoną produkcję wina. Szacuje się, że 75% eksportowanych chilijskich win jest produkowanych w sposób zrównoważony.
Kluczowe chilijskie regiony winiarskie
Chile to wąski pas ziemi biegnący wzdłuż Andów, który oferuje ogromną różnorodność klimatów i stylów wina. Kluczowe regiony winiarskie Chile znajdują się głównie w Dolinie Centralnej w pobliżu stolicy Santiago. Należą do nich Dolina Maipo, nazywana „Bordeaux Chile”, produkująca najsłynniejsze chilijskie wina, a także doliny Aconcagua i Colchagua, które słyną z mocnych win Cabernet Sauvignon i Carmenere. Chłodniejsze doliny Casablanca i Limari są szczególnie znane z eleganckich białych win.
Chilijskie odmiany winogron
Podobnie jak w sąsiedniej Argentynie, większość chilijskich win wytwarzana jest z klasycznych francuskich i włoskich odmian przywiezionych przez europejskich osadników. Kultowa odmiana winogron w Chile i jedno z najlepszych chilijskich win to Carmenere, które wyginęło w Bordeaux po wybuchu choroby filoksery. Miejscowi zazwyczaj łączą tę owocową i żywą czerwień z patagońską jagnięciną gotowaną na grillu. Cabernet Sauvignon i Merlot to dwie kolejne kluczowe odmiany chilijskich win czerwonych, wraz z Chardonnay i Sauvignon Blanc w przypadku win białych.