Domaine Wachau przedstawia 300-letnią historię ewolucji wina, ciągłe innowacje i świeże pomysły. Dzięki glebom, mikroklimatowi i specyficznym odmianom winorośli Dolnej Austrii tworzą one idealne warunki do uprawy pierwszorzędnych win. Winiarnia położona jest w małej malowniczej wiosce Dürnstein w dolinie Wachau w Austrii. Wachau to jeden z najstarszych krajobrazów kulturowych w Europie, wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO i najbardziej prestiżowy region winiarski Austrii. Domäne Wachau jest prowadzone przez dyrektora winnicy i mistrza wina Romana Horvatha oraz winiarza Heinza Frischengrubera. Jest jednym z wiodących producentów wina w Austrii i poza jej granicami. 

Domaine Wachau

Wachau oferuje doskonałe warunki i wyjątkowe terroir do uprawy znakomitych białych win. Na niezwykle chłodny, marginalny klimat wpływa Dunaj, który nadaje winom elegancji i finezji. Przyjazne dla środowiska i zrównoważone podejście Domäne Wachau do winnic, stromych tarasowych zboczy i starych winorośli stanowi podstawę uporządkowanych i tętniących życiem, chłodnych klimatów Grüner Veltliner i Riesling.

Obecnie Domaine Wachau jest jedną z wiodących winnic w Austrii. Kluczowym elementem rozwoju winnicy jest oddana praca ponad 250 rodzin w regionie Wachau. Ponieważ większość winnic położona jest na stromych zboczach, uprawa musi odbywać się niemal wyłącznie ręcznie. Do warunków długotrwałej produkcji win i ich specyficznego pochodzenia należy staranna pielęgnacja winorośli, zasady zrównoważonej uprawy i ciągła witalizacja gleb.

Roman Horvat jest dyrektorem Domaine Wachau od 2004 roku. Strategiczna reorientacja i bezkompromisowe poszukiwanie najwyższej jakości odzwierciedlają jego charakter pisma. Dzięki swojemu ogromnemu doświadczeniu za granicą i udanym studiom został w 2009 roku drugim austriackim zwycięzcą tytułu Mistrza Wina. Pan Horvat doskonale zdaje sobie sprawę z ogromnego potencjału regionu Wachau w kontekście międzynarodowym. W osobie pana Heinza Frischengrubera, który urodził się w Wachau i ukończył enologię i uprawę winorośli na Uniwersytecie w Geisenheim, znalazł zaufanego partnera i podzielił się swoją wizją rozwoju regionu. Po zdobyciu doświadczenia w Republice Południowej Afryki i Kalifornii, Frischengruber jest od 2005 roku dyrektorem technicznym i enologiem Domaine Wachau. On i jego kompetentny zespół stanowią swego rodzaju pomost z rodzinami winiarskimi w Wachau.

Produkty producenta