Fèlsina od 1966 roku jest gospodarstwem rodzinnym Poggiali. Posiadłość rodzinna znajduje się w Castelnuovo Berardenga, w prowincji Siena, na obszarze przejściowym pomiędzy obszarem Chianti i Crete Senesi. Oprócz gospodarstwa zajmującego się winnicami i produkującego typowe lokalne wina (Chianti Classico i Sangiovese), w 2002 roku dodano gaj oliwny, z którego produkowana jest niezwykła oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Ideę rodziny Poggiali podsumowuje projekt „olio secondo Veronelli” (ropa według Veronellego), którego celem jest odzyskanie i wzmocnienie powiązania między ropą naftową a krajem jej pochodzenia. Oznacza to przede wszystkim zapewnienie identyfikowalności całego łańcucha produkcyjnego, od uprawy po butelkowanie. Ale oznacza to także produkcję oliwy wiernej cechom odmiany, z której została uzyskana.

Gaje oliwne rodziny Poggiali znajdują się na trzech obszarach ich posiadłości: częściowo na terenie Fèlsina oraz na obszarach Pagliarese i Boschi. Uprawia się tu cztery odmiany oliwek: Leccino, Pendolino, Moraiolo i Raggiolo (lokalnie zwane także Correggiolo). Każda z tych odmian jest zbierana i przetwarzana oddzielnie, aby uzyskać czysty olej, który w pełni wyraża cechy organoleptyczne każdej odmiany. Z tych odmian pochodzi pięć oliw z pierwszego tłoczenia stworzonych przez rodzinę Poggioli: cztery etykiety obejmujące jedną odmianę, których nazwa wzięła się od odmiany drzewa oliwnego, oraz mieszanka olejów Berardenga inspirowana terytorium pochodzenia. Oliwki trafiają do rodzinnego młyna zaraz po ręcznym zbiorze. Przed tłoczeniem oliwki są pestkowane, a następnie w instalacji działającej w cyklu ciągłym ekstrahuje się oliwę wyłącznie z miąższu. Pasta z oliwek przetwarzana jest w stałej temperaturze 25 stopni. Po wyrobieniu pastę umieszcza się w dekanterze, a następnie w wirówce, z której otrzymuje się oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Fèlsina.

Produkty producenta