Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Historia producenta: ·Początki upraw winorośli w Chile sięgają XVI, gdy do tego kraju przybyli pierwsi hiszpańscy osadnicy. Obok konkwistadorów przypłynęli również misjonarze i to oni rozpoczęli tutaj uprawę winorośli - winnice na terenach przyklasztornych dostarczały gron do produkcji wina mszalnego. Dwa wieki później, w 1840 roku, Chile zyskało miano największego producenta win w Ameryce Łacińskiej, a w 1851 roku, dzięki Silvestre Ochagavii, przeżyło prawdziwą rewolucję. Silvestre Ochagavii sprowadził z Francji ekspertów uprawy winorośli, którzy przyczynili się do tego, że centralna dolina kraju jest do dziś imponującą, świetnie prosperująca winnicą. Francuzi przywieźli do Chile najlepsze francuskie szczepy, m.in. Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Merlot, Riesling, Chardonnay.
Baskijska rodzina Echenique przybyła do Chile w połowie XVIII w., Rozpoczynając swoją przygodę z winiarstwem w dolinie Colchagua. W XIX w. doszło do dynamicznego rozwoju winiarstwa w Chile. Gigantyczny wzrost powierzchni upraw był wynikiem zniszczenia większości europejskich upraw przez zarazę, i przenoszenia się plantatorów do kolonii.
W 1947 roku Fernando Echenique Zegers zapoczątkował zmiany w produkcji i rozpoczął wiele inwestycji zmierzających do poprawy, jakości i ugruntowania swojej mocnej pozycji na rynku.
Wojna domowa, która dotknęła kraj w drugiej połowie XX w. doprowadziła do chwilowego zastoju w przemyśle winiarskim i wywłaszczeń prawowitych właścicieli, jednak już od końca lat 70tych rodzina Echenique rozpoczęła proces odzyskiwania i odbudowy swoich posiadłości oraz poszerzanie areału poprzez zakup nowych terenów uprawnych. W 1988 dołączyła do grupy DBR (Domaines Barons De Rothschild)
Posiadłośc Los Vascos położona jest w odległości 40 km od oceanu. Jej idealne nasłonecznienie, doskonałe warunki klimatyczne oraz talenty enologiczne Gilberta Rokvama i dobra strategia marketingowa przyczyniły się do sukcesów marki Los Vascos. Obecnie Los Vascos to 560 ha winnic w sercu 3600 hektarowej posiadłości.

Produkty producenta