Riber del Duero położona jest na płaskowyżu, gdzie charakterystyczne jest późniejsze rozpoczęcie wegetacji. Lokalni handlowcy winogron podkreślają, że opóźnienie sięga do trzech, czterech tygodni, a winorośl rozkwita na początku maja, podczas gdy po stronie portugalskiej doliny rzeki Duero, rozpoczyna się w pierwszych dniach kwietnia. Różnice temperatur między zimą a wiosną oraz między dniem, a nocą są tak duże, że utarło się lokalne powiedzenie o „dziewięciu miesiącach zimy i trzech miesiącach piekła”. Klimatyczne skrajności tego regionu Hiszpanii, mają istotny wpływ na dojrzewanie winogron. Po opóźnionym starcie następuje gwałtowne przyśpieszenie wegetacji. Winnica Vega Sicilia Ma podłoże z przewagą wapienia, podobne do tego występującego w Burgundii. Do szlachetnej odmiany miejscowej tempranillo, o przysadzistym kształcie krzewu, który sięga najwyżej 60 procent przeciętnej wysokości, założyciel firmy dodał trzy francuskie szczepy sprowadzone z Bordeaux : cabernet sauvignon, merlot i malec. Pierwszym właścicielem posiadłości Vega Sicilia był Eloy Lecanda Chaves. Nazwa winnicy pochodzi od nazwiska rodziny Santas Sicilia, do której ziemia ta należała przed 1864 rokiem. „Vega” oznacza w języku hiszpańskim „dolinę”.

Produkty producenta